用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網多左2間,求高人指教
樓主: ganggang
go

35網多左2間,求高人指教  

回覆:35網多左2間,求高人指教

葛洪係一間有心的學校,又屬本區,參考一下學校網址應該更有信心。

睇完佢啲升中真係唔方唔有信心

引用:睇完佢啲升中真係唔方唔有信心 +

原帖由 sissysze 於 15-01-26 發表
睇完佢啲升中真係唔方唔有信心
但係讀得輕鬆,又容易跟到

回覆 se6b03 的帖子

回覆 奥脫福 的帖子

聽你分柝都好正確, 今年超額真嚴重......

但紅馬 都 一樣咁多人爭, 睇黎黃宣小仲大機會.

hkpapa852  當個個以為機會大既時候....   發表於 15-1-26 12:46

天神去到 5 年級, 星期六係要返半日架. 唔明點可以 hea 讀呢 ?
仲有每班的班主任自我鬥爭都好厲害架
今年的姨生女升上了 ST. mary's 佢編班考到超級精英班, 返小學話返比佢班主任聽, 佢話佢叻女 (因為姨生女六年級時係讀最普通的班, 佢過班全部升上去, 只有姨生女入到精英班)
小六升中一的暑假, 基本上天神了上 st mary's 的同學生都冇放過暑假, 8 月頭要返學了.

天神的確無可能hea~~此一條龍不同直資學校的一條龍

sze0203 發表於 15-1-27 14:35
天神的確無可能hea~~此一條龍不同直資學校的一條龍
如果何以係天神hea住讀都無問題個D, 應該係人中之鳳, 應該去到邊間學校都無問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

拿拿利 發表於 15-1-27 14:28
天神去到 5 年級, 星期六係要返半日架. 唔明點可以 hea 讀呢 ?
仲有每班的班主任自我鬥爭都好厲害架 :quiet ...

都係仍然唔明,一條龍學校已經講明中學可以全數收晒,咁既然都保證到可以原校升中,點解仲要咁谷咁搏,假設我有小朋友係度讀,總之唔好考最尾,一定唔驚留班,最後五六年級穩穩陣陣,係原校升中應該十拿九穩 ? 如果一條龍學校都要谷得咁辛苦,咁同出面果d無聯系學校做backup,升中要參加派位學校一樣咁谷,點解要讀一條龍 ?

se6b03 發表於 15-1-27 17:01
都係仍然唔明,一條龍學校已經講明中學可以全數收晒,咁既然都保證到可以原校升中,點解仲要咁谷咁搏,假設 ...
一條龍, 即係B3都要直升中學. 如果中學有一大堆B2同B3學生, 你估單靠中學個幾年, 可以upgrade到佢地係DSE考到好成績嗎?

DSE成績唔好, 學校聲望就會下跌. 而且其實好多校長根本唔鍾意一條龍制度 (間間都係想汰弱留強嫁給)

所以最基本方法就係一早由P1開始谷, 跟唔上就留班, 頂唔順就自己走, 反正大把叻人等住插入嚟

就好似LV, 反正咁多人買, 點解唔係中國, 印度生產? 成本平好多喎?

se6b03  咁我當初既想法真係好天真。   發表於 15-1-27 17:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

都係仍然唔明,一條龍學校已經講明中學可以全數收晒,咁既然都保證到可以原校升中,點解仲要咁谷咁搏,假設 ...
首先要清楚天神同邊一間中學結龍? 答案係ST. MARY~~
以後係了解ST. MARY屬於BAND 幾中學? 答案係英中BAND 1, 香港前TOP 10 的女校
點樣可以令自己HEA住讀都唔駛考第尾或留班呢點先係重點!!
TOP 10 女校會唔會比你8X分仲可以升班? 教局無指引每年要升幾多學生為之達標!
同埋做功課可以做到你驚左@@(受谷人士另計)你可以選擇忍辱負重不停留班直至達到TOP 10水平,
讀一條龍的目的,就係呢間學校可以谷到你上到TOP 10位置! 如果你唔受谷的話請自行決定不停留班定另謀高就!

每年十個八個留班生, 再收D叻學生. P1中下游, 吾谷吾博, P, P4, 相信己是考得尾個D

我 2 個姨生女是活生生的例子, 家姐由細到大可以超谷型, 典型 70 後的性格 (如果大家都係 70 年代出生的話, 大多數都知道阿媽只識打同罵), 佢入了天神, 有個妹跟尾, 阿妹順理成章跟入, 買晒校服買晒書, 小一編班試, 中英數 3 科唔入格, 比老師勸我家姐叫阿妹唔好入讀呀, 當然老師用好婉轉的方式勸你啦. 如那個小朋友逢二進一, 小朋友心態會點 ?
當年我大家姐 7x 幾年畢業, 當時有 12 個女仔入 st mary (以前沒有一條龍), 全部 12 位中一留級
所以 hea 讀, 係依間學校偽唔 work 架.

多謝各高人解答天神不能 hea 讀之迷

引用:我+2+個姨生女是活生生的例子,+家姐由細到

原帖由 拿拿利 於 15-01-27 發表
我 2 個姨生女是活生生的例子, 家姐由細到大可以超谷型, 典型 70 後的性格 (如果大家都係 70 年代出生的話, ...
最後阿妹有無入去讀呀?

引用:Quote:se6b03+發表於+15-1-27+17:01+都係仍

原帖由 Kaw0307 於 15-01-27 發表
每年十個八個留班生, 再收D叻學生. 若P1中下游, 吾谷吾博, 到P3, P4時, 相信己是考得尾個D
...
全級得75人,點會一班留級留甘多,誇咗啲呀 ...

引用:Quote:原帖由+Kaw0307+於+15-01-27+發表每

原帖由 sissysze 於 15-01-27 發表
全級得75人,點會一班留級留甘多,誇咗啲呀 ...
唔係“一班”,係“一級”先啱

sissysze 發表於 15-1-27 20:01
唔係“一班”,係“一級”先啱
Another silly question, 唔關天神村事,填大抽獎表時,係咪冇填都有可能派去果間?

回覆 ganggang 的帖子

應該派唔到。

引用:Quote:sissysze+發表於+15-1-27+20:01+唔係

原帖由 ganggang 於 15-01-27 發表
Another silly question, 唔關天神村事,填大抽獎表時,係咪冇填都有可能派去果間? ...
識人無填葛,都派咗去