用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人去 Joseph Li 補英文 ?
樓主: gigibb
go

有冇人去 Joseph Li 補英文 ?

引用:回覆+Yanamami+的帖子 其實也不算…我見su

原帖由 sheffield 於 15-01-23 發表
回覆 Yanamami 的帖子

其實也不算…我見superxxxx是睇學校收,但學生不是全都叻,只有一部份係叻… ...
即那幾間?

我覺得麻麻地

回覆:有冇人去 Joseph Li 補英文 ?

是JL本人親自教?如是$4xx一堂可接受呀,一年半內佢由我英文唔合格,變左會考囉D,已經好勁架

zebrabb 發表於 16-5-20 09:52
是JL本人親自教?如是$4xx一堂可接受呀,一年半內佢由我英文唔合格,變左會考囉D,已經好勁架
..
聽聞唔叻唔收, 你唔合格, 都收你?

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-5-20+09:52+是JL

原帖由 AgapePa 於 16-05-20 發表
聽聞唔叻唔收, 你唔合格, 都收你?
我係20年前跟住,佢初出係x代教育教,無話唔叻唔收架

回覆:zebrabb 的帖子

依家唔係,要填學校名,要填成績,依家揀人收的

回覆:metrochung 的帖子

其實佢教一班最多有幾多人學?

引用:我電話查詢,特登唔留學校名,覆都唔覆 +

原帖由 Gerard 於 16-06-12 發表
我電話查詢,特登唔留學校名,覆都唔覆
我有填校名,佢有即覆,問埋成績,查實都頭幾名喇,佢講野好串,講講吓 cut 左線冇再覆 tim

回覆 Chowying 的帖子

同我一樣,小兒讀區內一線英中,佢數到一文不值再收我線,bye bye都冇,冇回覆 。

睇佢啲廣告,覺得佢好神!

引用:我電話查詢,特登唔留學校名,覆都唔覆 +

乜吾係上去至比成績佢睇同做評估? 會否上到去刀有機會吾收呢?

親子童讀樂

引用:有冇人補緊+Joseph+Li+?+OK+嗎+?

原帖由 gigibb 於 15-01-21 發表
有冇人補緊 Joseph Li ? OK 嗎 ?
他的方法,不太適合小學生。

jenniferchow 發表於 16-7-14 10:01
他的方法,不太適合小學生。
Can you share some more why not applicable to primary student ?

引用:(Copy+from+internet) http://m.uwants.co

chingmon 發表於 16-7-14 21:31
👆有無人知,內容真吾真?
If it is real case, it is horrible !

我中六上學期被阿媽迫去佢度學英文,一開始就即刻問我讀邊間,考第幾,見我係St. Mary's 先冇踩我,但係同我一齊報名嘅一個男仔讀東華三院,佢即刻話「你唔洗諗,直接入差班啦!」點知做完佢個免費測驗,佢話我「攞到4你執到啦,5已經係你極限啦!」我覺得咁樣好唔尊重人,已經好唔鐘意佢,奈何阿媽「中毒」已深,唯有去補。(啱啱放榜,英文有5*)

佢有個職員叫丘小姐,佢好串,對我同阿媽態度都唔好,冇咩學生對佢有好感。
我以為佢真係會真人上足成堂,點知我睇片1小時15分鐘,佢真人就得5分鐘,仲要成日遲到,遲到1小時都試過,結果將錄影片再重新播放,由星期日朝早8點坐到1點。上堂期間會走過去第二個班房到「教書」。我有兩個同校讀同一班,其中有個係英文比較差(平時學校成績表攞4**),上堂做咗quick writing,點知Jo**** Li攞佢份嘢鬧:

「好心你啦,讀St. Mary's,你真係讀X片,你學校同你一樣咁廢,你記住同你阿媽講,你有4,好快啲嚟多謝我,拜我!」

然後「問候」佢阿媽兩句,喺佢份writing到寫"rubbish",叫丘小姐攞佢份嘢影印派俾所有人,份嘢仲寫埋學校名同埋學生名。我同學因為讀Band 1先至冇咁慘,讀Band 2-3嗰啲即刻俾佢剷到上天花板,「問候」全家同埋學校添。

佢唔鍾意其他教英文嘅補習老師,成日踩人抬高自己,最討厭啲學生報其他老師。啲notes成日重複,一樣嘅notes我屋企有4本。

我好慶幸佢冇踩自己寫作(讚過一次咁多),但係我聽到佢咁樣對學生,我好討厭,人哋英文唔好先補你,想你幫佢,用名校同埋叻嘅學生嚟「幫」自己,我更加係唔認同,所以補咗兩個月就同阿媽死撐唔去。我自己依家同人私補小學英文,我唔會因為學生叻定差,讀名校定村校定國際學校而決定佢係咪「冇得救」又或者唔要呢個學生,有教無類,英雄莫問出處,先至係一個老師嘅職業操守。
我唔知佢對小學生係咪都係咁,但係我覺得與其佢咁唔尊重人,教嘅vocab我都識哂(唔係抬高自己,佢哋vocab真係淺到爆炸),我冇必要去受氣。(結果英文乜都唔補,裸考)

(其實佢個廣告來來去去好係果幾個,重要大部份已經係A level,大學畢業n年)  
如果學生家長厚面皮唔怕俾人剷,可以去補佢,佢英文係好,不過佢未必傳授到好多知識。

上面個網址講嘅嘢係真實情況(遲到係個職員鬧,唔係本尊鬧,因為本尊未出現)!

chingyu  Thanks for your sharing.  You are telling the truth!  發表於 16-10-2 16:20