用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人去 Joseph Li 補英文 ?
樓主: gigibb
go

有冇人去 Joseph Li 補英文 ? [複製鏈接]

naughtybj 發表於 15-1-22 07:21
背文都得?!
以前老師教背句子,已經覺得好有死記硬背既感覺,背文真係填鴨既最高境界。

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-22+07:21+背

回覆:有冇人去 Joseph Li 補英文 ?

二十幾年前我搵過佢補A-Level 英文,當時已覺得佢好勁,教法會令你愛上英文,一些技巧作答方法,學校老師真的不會教。今年囝囝剛一年班,等佢去到四年班,都會打算搵佢教。

回覆:芝士BB 的帖子

我都有打算亞仔四年級時跟佢…如果佢到時未退休的話其實佢有幾大年紀呢?佢近年打扮好潮喎

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-01-23+發表以

原帖由 naughtybj 於 15-01-23 發表
始終覺得語言係溝通工具,死背就⋯
學中文好多人都背唐詩啦,所謂識背唐詩三百首,作文時,不懂作詩也會拋一兩句

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-01-23+發表

芝士BB 發表於 15-1-23 14:48
學中文好多人都背唐詩啦,所謂識背唐詩三百首,作文時,不懂作詩也會拋一兩句

...
熟讀唐詩三百首,不會吟詩也會偷。

引用:Quote:芝士BB+發表於+15-1-23+14:48+學中文

gigibb 發表於 15-1-22 21:31
謝謝各位意見.
其實我有打去問佢課程資料, 佢第一句已問小朋友讀邊間學校, 英文成績係咪好叻? 因為佢地只 ...
有乜奇啫?Superkxxx咪又係禁?唔叻唔收㗎~

回覆 Yanamami 的帖子

其實也不算…我見superxxxx是睇學校收,但學生不是全都叻,只有一部份係叻…只能說入到某d學校的學生有機會會叻d

Yanamami 發表於 15-1-23 15:52
有乜奇啫?Superkxxx咪又係禁?唔叻唔收㗎~
補習天王致勝方程式:開始時唔係名校唔收,唔叻唔收㗎,假以時日,等學生攞好成績,然後大力宣傳,狂收學生,人夠多自然地有人會跑出,第一時間宣傳攞CREDIT,狂收學生(開埋VIDEO班),人夠多自然地有人會跑出,第一時間宣傳攞CREDIT,... ,故事重演。

引用:回覆+Yanamami+的帖子 其實也不算…我見su

原帖由 sheffield 於 15-01-23 發表
回覆 Yanamami 的帖子

其實也不算…我見superxxxx是睇學校收,但學生不是全都叻,只有一部份係叻… ...
據聞好多db仔

回覆:有冇人去 Joseph Li 補英文 ?

其實背下句子ok的,冩文可以自然用返出來,天王勁,句子多,靚。但平時看書,怎至課本中都有些靚,實用句可記下。我囡小四已經自己有用這個方法,今年中作也是用返那幾個詞,同樣被老師加分.英作,她也愛學以至用,套用返課本的句型寫作,基本中英作文也會太低分,衰就是那些錯字和tense.....反而她閱讀卷差D。

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

回覆:bebeyan 的帖子

J L 教左廿幾年 eng , 十幾年前已經係天王級,所以而家一定唔會利用叻學生省招牌,佢當年已經講過,英文差唔好補佢,浪費 $ ! 其實佢意思佢佢所教的東西要有一定的英文程度才涵接到理解透徹!佢係軍訓式導入甘教!背還背,但都有趣味,教法幽默唔悶,不過考完試就會好快忘記!

我有去灣仔分校看過, 價錢都不太便宜 (個人認為, 可能其他人冇問題)

引用:我有去灣仔分校看過,+價錢都不太便宜+(個人

原帖由 lingchuling 於 15-01-24 發表
我有去灣仔分校看過, 價錢都不太便宜 (個人認為, 可能其他人冇問題)
幾錢堂?

回覆 sissysze 的帖子

那時看完覺得頗貴, 就冇留起了, 因我兒尚是小學, 專注力未太穩定, 又怕他上堂後未懂記下重點(好似問過要自己抄notes, 怕小學都未懂), 想想不如待中學大些才再考慮, 印象中好似如預先比一個費用,則之後的學費會平些

Superkxxx 係厭人富貴, 笑人貧, Ms Lau 佢又唔鍾意收禁多名校,名校又嚴佢d課程淺,普通津校學生,Ms Lau 走去採人。名校去補都係貪佢有外籍老師,係補底,有D太淺文法,學校唔教,super 都教,好全面,不過而加外籍老師愈來愈少,可能比以前易入。     

王家爸爸 發表於 15-1-23 16:27
補習天王致勝方程式:開始時唔係名校唔收,唔叻唔收㗎,假以時日,等學生攞好成績,然後大力宣傳,狂收學生 ...
agree

如果底不好補他,一定會進步好多!
‹ 上一主題|下一主題