用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考試初步成績
樓主: eytben
go

考試初步成績   [複製鏈接]

mamee 發表於 15-2-2 22:45
我仔情人節見家長派成績表

囡囡情人節取成績表
囝囝2月15日取成績表

王家爸爸  好似好多學校都係嗰日。   發表於 15-2-3 10:32

醒目開學勳章

goodboy1 發表於 15-2-3 10:10
今次考試,阿仔自己一手包辦,我地都等緊..
自上中一後,小朋友自己攪掂(實質係我都唔想理,重讀左6年小學,中學唔好喇掛,),又睇下正式出中學第一張成績表點啦..........

angelfan07  同 YUYUMON諗法一樣,聽日我就知:   發表於 15-2-6 12:08
王家爸爸  自己攪掂  發表於 15-2-3 13:01

回覆:考試初步成績

今個星期日家長日,派成績表及傾吓日常的情況。試卷已派,今次完全自己温習,考得一般,尚有進步空間,祈望下次再努力啦!

睇見各位都係好勤力既爸媽,我唸我絕對係最懶既呀媽,我小二就已經叫佢哋自己搞掂,測考都係由得佢哋自己溫。上到中學都係叫佢哋..........繼續自己搞掂啦!
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

引用:Quote:KT0603+發表於+15-2-3+08:50+第一份

引用:+本帖最後由+Happy_miffy+於+15-2-3+09:25+

引用:+本帖最後由+錡E+於+15-2-3+15:24+編輯+\

原帖由 錡E 於 15-02-03 發表

睇見各位都係好勤力既爸媽,我唸我絕對係最懶既呀媽,我小二就已 ...
Me too。我小學已經放手好耐。上到中學更加唔使理。只係鵝下佢溫書。反而小學成績中等。上到中一竟然考全班第一。我心諗可能係中學同學仔未習慣自己溫書。

eytben    發表於 15-2-5 10:14

回覆 bestwish 的帖子

我都發覺唔知係唔係D中學同學仔未識自己溫書,我女高小時好小入到全級頭10名內,好多次剛剛好第10名。
剛升中學第一次成績嚇死我...全級10名內,連佢自己都唔信。B1英中咁多叻人我預佢最叻全級考十幾二十名咖。

angelfan07  好明顯讀書有天份  發表於 15-2-6 12:11
cclbaby    發表於 15-2-5 12:51
bestwish    發表於 15-2-5 11:25
eytben    發表於 15-2-5 10:14
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

回覆 Happy_miffy 的帖子

從來都無,唔係點叫自己搞掂

Happy_miffy 發表於 15-2-5 09:39
有無補習或者出去返學術班??

禁我女有補中文同數學。

引用:Quote:bestwish+發表於+15-2-5+11:26+禁我

原帖由 Happy_miffy 於 15-02-05 發表
你覺得你女有需要咪補

我老公一向唔鍾意補習, 佢覺得會做成倚賴的習慣, 尤其初中想比仔自行摸索讀書的方 ...

我覺得要補。不是依賴。小學雞果d功課班就係依賴。我女都從未上過功課班。

中學有時上堂時間太短,可能真係未明未吸收到。等補習老師再教下提點下一d弱點。會事半功倍。到了高中你都走唔甩補習喇!

補習老師不會陪你一齊溫書吧 ! 何來叫依賴?

加上我女中文一直都差, 自從補了中文之後顯住進步左。 加上數學真係要老師提點一D計數技巧, 這點學校老師未必在堂上可以教哂。

我想個女打好個底子考DSE。 到時臨急補雞精班 ? 我覺得打好個底子最重要。

另外我女數學入左柭尖班。但我女都有繼續補數學。

Happy_miffy 發表於 15-2-5 12:16
我仔係果啲臨急抱佛腳嘅人, 唔考到黎都唔讀書, 如果有補習佢會直頭乜都唔會理, 橋埋雙手等補習跟晒

小學/ ...
我唔覺得補完習會自己唔識跟 !  補習只係一星期一堂。 有何關係?  當然唔係其他時間完全唔理。

其實係要靠自己去溫書。 都係呢句 : 補習唔代表有人幫你溫書。

bestwish 發表於 15-2-5 09:00
Me too。我小學已經放手好耐。上到中學更加唔使理。只係鵝下佢溫書。反而小學成績中等。上到中一竟然考全班 ...

如不是精靈班, 班名次不能作準, 級名次才能睇到同學真正LEVEL, 阿仔學校英文補底班一, 已是級60了。

Anniemun 發表於 15-2-5 13:06
如不是精靈班, 班名次不能作準, 級名次才能睇到同學真正LEVEL, 阿仔學校英文補底班一, 已是級60了。
...

我女是精英班。 雖然我女上次UT冇全級名次。 但我估應該都係全級第一吧。  因為我見隔離班考全班第二個總分同我女都仲相差好遠。

不過今次exam平均分退步左。 一定唔會全級第一吧。 但應該都有全級10名掛。 我都好滿足了。 今個星期日派成績表了。

錡E    發表於 15-2-8 00:04
Happy_miffy    發表於 15-2-5 13:32
‹ 上一主題|下一主題