用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文差, 提升方法?
go

小二英文差, 提升方法? [複製鏈接]

考試成績已派, 數學常識好好, 中文就一般, 而英文聽講都算OK, 但英文讀寫只剛剛合格(已放很多時間同佢温)。。。

王家爸爸  睇DVD,YOUTUBE  發表於 15-1-23 22:36
   8    0    0    0

她不喜歡閱讀!! 請問有什麼方法提升英文, 尤其是讀寫方面, 謝謝!!!

引用:她不喜歡閱讀!!+請問有什麼方法提升英文,+

原帖由 豬小B 於 15-01-21 發表
她不喜歡閱讀!! 請問有什麼方法提升英文, 尤其是讀寫方面, 謝謝!!!
方法就是多阅讀,沒其他更有效的方法了,還是想法子引導她多阅讀吧

回覆:小二英文差, 提升方法?

可做補充,做到似機械人,應付小二三冇問題;四年級以上要靠看書了,作文幾百字,好易扣到唔合格,加埋閱讀理解死得,所以個底一定要好。

回覆:小二英文差, 提升方法?

For short-term improvements, you can teach her some strategies, like highlighting important words or read the comprehension questions before reading the text.

However, for the long-run, students must absolutely read a lot of English books. There's no shortcut. It will take a while before you see any improvements, but it'll all be worth it in the end.

引用:For+short-term+improvements,+you+can+tea

醒目開學勳章

語言無可能短期改善. 1. 當前是睇吓考試時錯咗D 咩, 針對錯誤改善. 2 同時開始温習現在教的英文.

小一90+較易得高分, 上左小二多數扣左係comprehension & writing (佔30分), 因為標點, 串字同語法都會計分, 通常90+都係英文底要好同冇串錯字.

咩嘢方法都要嘗試!!! 多謝各位意見~~

努力加油!長線真係靠睇書,明白了便不用死記的。

豬小B 發表於 15-1-21 19:48
小二不需要太急迫佢閱讀,否則會變成拔苖助長。初小學生最重要係培養興趣,睇 Maisy 或者類似既DVD(YOUTUBE)係最簡單既方法。

回覆:小二英文差, 提升方法

小二阅讀還算急?ORT不就是给幼稚園至初小看的嗎?

想語文有實質性進步, 始終要靠多接觸。

我女小一時的英文亦差, 但分數卻是不錯的, 分數未必能反映實際情況。  我讓女多看她喜歡的英語卡通及短片(她很喜歡看, 近乎日日看), 待她了解到英文並不如她想像般困難後, 我才陪她一起閱讀英文課外書, 由極淺易起步, 現時她已有明顯進步(不單是看分數)。  由於小女一直喜歡閱讀中文課外書, 所以只要她不怕英文, 英文閱讀就很容易起步。

annie40    發表於 15-1-27 07:27

引用:咩嘢方法都要嘗試!!!+多謝各位意見~~

回覆:小二英文差, 提升方法

順其自然,急不來,己放手,去留學,現孩子英文進步很多

回覆 kipapa 的帖子

可以介紹下有乜野卡通片啱初小男仔?

little_yolky  Pirate  發表於 15-4-15 12:06
王家爸爸  Fireman Sam  發表於 15-1-26 11:59
王家爸爸  Postman Pat  發表於 15-1-26 11:59
王家爸爸  Thomas  發表於 15-1-26 11:59

回覆 tutik 的帖子

我的是女女, 所以她喜歡的都是女仔片, 在此問題上幫唔到你, 唔好意思。

建議先選一些迎合小朋友喜好的片, 例如我女鐘意mermaid, 我就先教她在youtube中找片, 先找有關mermaid的卡通, 小朋友喜歡就自然會繼續自己搵片睇, 我女現時睇的片, 種類已非常多。
選片最好是選一些只有英文版,  而唔會有中文版的,  如果是叮噹英文版的話,  是沒有用的,  小朋友一定只會選擇睇中文。

回覆 kipapa 的帖子

唔該晒兩位!
‹ 上一主題|下一主題