用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學小提琴應買什麼琴?
go

初學小提琴應買什麼琴?

初學小提琴應買什麼琴?

Hi!各位,

請問初學小提琴,應買什麼琴?點揀?
需唔需好似piano咁叫老師揀?

Thanks!

Re: 初學小提琴應買什麼琴?

1) 最平 0個 d 得0家啦, 應該$350- 500 左右就有, 練到控制到支弓同d手指的力度先買靚琴都未遲, 講緊都要用番大半年

2) 當然要... 好多平弓/琴的質量都好差, 老師應該都可以幫你睇下隻馬仔, d 琴弦, 同支弓好唔好

3) 如果時間就到, 我都可以幫你手去睇睇...
最重要係... 個琴合唔合小朋友的 size
所以....... 最重要係你個寶貝仔/女會同你一齊去

Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

我女第一個小提琴,係親戚比的,因為唔識,一開始跌左音柱,就掉埋添,我女渣住個咁既琴拉到二級呀    係因為要比賽,所以先換過個琴咋    本來想換過靚d(同size),但個個都話買full size時先喎,要老師睇琴,佢可以睇到既係,呢個琴值唔值咁多錢既

跌左音柱可以整0家ma
$30 就攪掂!!

如果買個一千蚊 [即係只係多幾百]
又唔會靚得去邊
咪等佢買full size 先一次過幾千蚊咁買啦
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

kaka0814 寫道:
跌左音柱可以整0家ma
$30 就攪掂!!

如果買個一千蚊 [即係只係多幾百]
又唔會靚得去邊
咪等佢買full size 先一次過幾千蚊咁買啦

唉.......我仲掉埋支野呀,好難咁配到,但個琴裂左,佢話裝返可能有個機會個琴仲裂d,因為頂返支野上去喎

我女就係咁渣住個裂琴玩左大半年呀    所以我覺得乜琴都無緊要,睇唔睇亦都唔係問題,最緊要平   

Sindy 下次唔好掉,送比我研究下換弦的技巧!

仲有 ,你咁講咪即係大半年就去到二級?算唔算快?

唔會0家喎
是但整番支入去... 大約 $60 左右
學生琴一百隻都一樣

機做0家... 點會配唔到.....

裂就冇計啦

ykwong 寫道:
Sindy 下次唔好掉,送比我研究下換弦的技巧!

仲有 ,你咁講咪即係大半年就去到二級?算唔算快?

你心水咁清 四個月可以到二級啦,係我衰女一星期都練唔到一次琴,所以停多幾個月呀,我個琴比緊個仔玩呀,佢地一齊拉呀,我仔仲叫個女唔好拉咁快,激到我女死死

kaka0814 寫道:
唔會0家喎
是但整番支入去... 大約 $60 左右
學生琴一百隻都一樣

機做0家... 點會配唔到.....

裂就冇計啦

我已問過幾家大琴行中樂同西樂,都可以幫你裝返,但無呢個配件呀

唔會冇0家喎
你去太子間凱聲問下
一定唔會過 $60

除非你要好靚0個 d 音柱啦

kaka and all,

Thanks!
我仲諗住自己買左個琴先,原來都係要老師揀.

咁買個琴都要幾百蚊
冇理由唔搵老師試清楚, 自己亂買丫....
到頭來買左件垃圾番屋企
就大家都唔好啦
right?

我想請問大家一下, 如果初學者, 已上了六堂課, 進度應該去到邊, 老師會教了些什麼...     

空弦空弦 & 空弦 :  :

拉空弦的技巧將由佢初學一直練到佢唔拉琴0個一日

六課, 都有可能教左按手指
如果小朋友本身識睇譜
老師就可能教拉左小蜜峰同小星星咁
不過... 呢兩隻歌都有轉弦的技巧
又係有排練......  

如果唔識, 分分鐘練空弦+教睇譜要用三兩個月
三個月啦, 咁有會有多D野聽下

個個人唔同進度的,小朋友有咩音樂背景又會唔同進度,好難答你的

多謝你地的寶貴意見,阿仔5歲,完全沒有音樂底子,加上我又係完全唔識,所以想問一下情況. 佢而家練緊A,B,C,D音,時常拉到湯雞聲, 另外拉兩拉,就話好累....

湯雞係因為右手用得太大力啦
細力 d
諗住好似拎毛筆咁細力就已經好足夠啦

練緊 ABCD 音, 好快就會拉埋隔離弦的E同F#, 就可以拉小星星啦... 俾心機呀
初學好易累的, 唔一定要拉, 企係度每日拎個琴十五分鐘就好好, 我見過有D老師會建議個小朋友每天拎住個琴睇電視, 哈, 只要家長肯逼個小朋友拎住個琴先有得睇, 咁個小朋友隻左手就會快D Train up, 唔會成日拉一陣就話累, 要休息咁啦

thank you !!!