用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 six form選科
go

six form選科 [複製鏈接]

大家出年six form 家長,仔女選科未?講講讀邊科較容易入到心儀大學和前途會易行D!分享分享

4    0    0    0

回覆:six form選科

看小朋友將來理想及叻的科,咁你的將來想做?珼是文定理科生?

引用:大家出年six+form+家長,仔女選科未?講講

原帖由 elainebell 於 15-01-21 發表
大家出年six form 家長,仔女選科未?講講讀邊科較容易入到心儀大學和前途會易行D!分享分享

...
沒有心儀大學,只有心水科目。

選好啦,chem,bio,maths,further maths咯
大學都係打算做理科人架啦

引用:選好啦,chem,bio,maths,further+maths咯大

原帖由 Alicec516 於 15-01-21 發表
選好啦,chem,bio,maths,further maths咯
大學都係打算做理科人架啦
我想問下maths 跟furth maths 有什麼關聯。

是普通數和高級男數

引用:是普通數和高級男數 +

原帖由 brother4 於 15-01-22 發表
是普通數和高級男數
係唔係可以選修其中一科數,抑或修furth maths 唔修maths 呢?

學校包考試費,考二科取二個A星,好過一科取一個A星,如中文—定取A得小學程度

回覆 brother4 的帖子

你小朋友有修中文?點解系小學程度?請問中文定spanish容意取*呢?

見有人講過,很容易考中文取A

回覆:brother4 的帖子

本人唔熟悉UK A level學制,請教,理科成绩好點
1.幾多科選修科
2.修英文?或考IELTS 已夠
3.是否改制,Upper Six才考,以往分兩年考
謝謝賜教。

hkparagirl  係呀,改制啦AL 以前AS 考完吾掂   發表於 15-2-14 04:14
hkparagirl  係呀,改制啦AL 以前AS 考完吾掂   發表於 15-2-14 04:13

回覆:KopyKat 的帖子

有家長講英國分幾區,各自為政,請看舊post,另基本三至四科OK,英文看孩子能力考雅思定A L英文

Maths同A maths計兩科,亞囡想drop咗biol讀chem同physics,但係我覺得讀biol將來多D選擇,爭持中⋯⋯。

回覆 etoile 的帖子

咁language你女修咩呢?

回覆 elainebell 的帖子

阿女間學校,同學讀AS 通常修4科,A level 會drop 一科,或報四科,報多過四科比較少
AS level,阿女會揀Math, Chem, Bio ,第四科仍在考慮中,Psychology 或 Religious Studies

Math 同English 唔係必修,佢話到時想drop Math,我會勸諫佢唔好唔讀Math,因為大學睇收生成績(通常香港人會選的熱門科目如: Medicine, Engineering, Arch, Accounts, Econ....) Math 好重要

O level 中文真係好淺,好似香港小學程度,好容易攞A*。但A level 中文,唔容易攞A或A*,唔好睇小。
香港學生多數會修理科,文科叻既為數應該唔多,香港學生支筆(墨水) 點同英國本土生比較? 相信好多人都知,佢地多數讀文科,理科比香港學生弱。

所以香港學生選修的熱門科目通常是: Math, Further Math, Phy, Chem, Bio, DT, FT, Econ, Business, Computing, etc.
至於外語 (Spanish, French, German, etc),極少香港同學在A level 會選修,除非該外語係由細學到大。

自己看討論區,考A L 中文話好易取A,叫孩子自己報了,看結果如何?drop math 學校有補習?數合格不難。。。

Sheep006 發表於 15-2-12 23:04

咁language你女修咩呢?
預料唔㑹讀外語。

提提大家,AL 的中文如果回流返香港,好多都吾計的,反而在英國有某部份大學 count 為一科,所以如果可以的話,考埋作後備用,起碼有個A/A* 墊住先

但如果讀IB好似要俢兩種語言

亞大手提電腦,又壞了,半年壞了二次,中咗毒,上次佢自己delete 咗software,要重新裝過,朋友幫佢整好,今次又—樣,朋友幫佢up date 番,真俾佢。。。

‹ 上一主題|下一主題