用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小二插班
go

考小二插班

醒目開學勳章 貢獻勳章

重點不在於份筆試卷,而係小朋友係咪學校要嘅人 (matching)
如果學校要求超人,你熟讀課文都仲有d課外題,唔識一樣會失分
坦白講,我無問過阿仔呢個問題
我只問過佢:份卷深唔深,d嘢學校教過未?
因為坊間經常話神校會用二年級嘅卷考插小二嘅小一生

恐龍家

fatbmama 發表於 15-1-21 09:17
想問問有經驗的家長, 考小二插班時, 那份中文和英文試卷會否問課文內容, 因現在讀的學校和將考的學校未必用 ...
用同一本書都無用, 通常考深半年至一年

醒目開學勳章 王國長老

考深都正常嘅, 如果100個黎考, 100個100分, 點screen呀.....

回覆:考小二插班

當年我都冇乜考慮阿仔去考插班筆試會係乜野內容就去考。但之前有想囝仔插班嘅朋友問過我攞書單,睇下學校二同三年級嘅課程內容,為插班而準備。

Please take note that in most elite primary schools, Mathematics test is in English, even the Mathematics is taught in Chinese in that school (e.g. YWPS).

If your kid is learning Mathematics in Chinese, you need to give him or her some English Mathematics exercise to practice beforehand.

我個女上年考小二插班, 中英數三份卷都是該校過往小一大考嘅舊試巻。 之後每科85分以上就有得 second in, 結果成功入左。

醒目開學勳章 貢獻勳章

通常,通過筆試先有面試
恐龍家

回覆 fatbmama 的帖子

中英數考卷應該不會太深,但我囡囡有提過,中文試卷問題不少,佢話聽見有些考生說時間不夠,未做完。 所以都係要小朋友好好掌握時間做卷。

另外,有些學校有PTH和英文口試,平日就要多講多練習,因為短時間內惡補口試,成效不大。

回覆 fatbmama 的帖子

其實使乜咁擔心? 學校睇過貴子女既成績表,俾得佢參加插班試已證明佢已達到插班水平既要求,如果水準唔夠好,學校係唔會浪費大家寶貴既時間同精力去應考,只要筆試唔好比平時差就好大機會成功。

fatbmama 發表於 15-1-21 09:17
想問問有經驗的家長, 考小二插班時, 那份中文和英文試卷會否問課文內容, 因現在讀的學校和將考的學校未必用 ...
講真今年和之後幾年會越來越難考,所以三幾年之前的經驗不一定有用。

引用:Quote:fatbmama+發表於+15-1-21+09:17+想問

原帖由 王家爸爸 於 15-01-21 發表
講真今年和之後幾年會越來越難考,所以三幾年之前的經驗不一定有用。 ...
咁大家覺得如果有機會插小一下學期應唔應該去?

wongbb0811 發表於 15-1-21 17:00
咁大家覺得如果有機會插小一下學期應唔應該去?
有機會插更好既學校,代表小朋友好叻,當然應該去,尤其係低年班,容易適應。

如果可以插小一,梗係好過小二先黎插

小一仲可以加埋禮貌同應對,小二就純要操卷,相對比較難

如果可以插小一下學期當然好啦!
插小二都很多人的.

回覆:bigboss 的帖子

有邊間多位可以插?介紹下啦:唔該

其實見過之前好幾間學校website 都有公佈小一下學期有插班位可申請