用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 控制近視加深的藥水
樓主: yanyan68
go

控制近視加深的藥水  

回覆 史丹福 的帖子

請問是不是用低濃渡, 0.1%? 有沒有怕光?

回覆 史丹福 的帖子

雖然我依然未俾囝囝用藥水,但內心難免會時刻記住此事,擔心度數加深。你小朋友用0.01%?系咪12000/年,半年俾
1次,無防腐劑果隻藥水?

我地五月驗眼,開始有壓力。上星期三有個家長話佢女女係九歲停左無加得咁勁,現在450.  不過我在考慮是否該找眼科check, 因為都深近視。

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

1%,怕光,已經帶漸進全視線鏡,戶外活動要帶帽。

同醫生商量咗好耐,佢話0.1% & 0.01%效果唔穩定。

史丹福 發表於 15-4-5 19:20
回覆 Aerosol_Ma 的帖子

1%,怕光,已經帶漸進全視線鏡,戶外活動要帶帽。
1% 真係好濃!點解唔試下低濃度,無效先用濃D?不如揾多個医生攞意見?

A-Mum 發表於 15-4-6 18:34
1% 真係好濃!點解唔試下低濃度,無效先用濃D?不如揾多個医生攞意見?
我也是忐忑的。醫生話有小朋友用了1%藥水一年,
一直保持度數不變,
便嘗試減藥至0.1%,
三個月後升了50度。
所以他希望盡量把握時間,
控制得穩定一些,
因為升了的度數不能追回來。

史丹福 發表於 15-4-6 23:15
我也是忐忑的。醫生話有小朋友用了1%藥水一年,
一直保持度數不變,
便嘗試減藥至0.1%,
但係我都識有小朋友用 0.1%, 不畏光,不影響看近物,近視由一年深百幾度減至一年深廿五度。我又識人用 1% 係完全無幫助。咁點解唔試 0.1%先?試兩、三個月,唔會深好多,但有機會減少好多長遠嘅麻煩、問題。
高濃度可能停藥後都仲影響對焦能力:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24315293

我女兒今天首次用每曰細枝裝Atropine 0.01% 0.5ML後感到眼糢糊及㾗癢,是否立即停用?

之前三個月一路滴開醫生溝浠的Atropine 都冇問題,只是每晚滴一次。

今天去check眼,左眼加深50度, 右眼就冇加深,於是醫生建議今天起早晚也要繼續滴,再轉用養和也有用的枝裝atropine.

現在很擔心!

Thanks!

回覆 Treestory 的帖子

路過,睇下有冇幫助或者有冇人試過有效?

驚人的「視力回復」眼球操:活到60歲也不會老花眼的秘密!短短2週,視力從0.2升級至1.5!:https://youtu.be/2cLZQ_CalPQ

7日「眼球操」:日本眼科院長獨創「視力訓練運動」,大人、小孩都能做的護眼運動,一日5分鐘,視力保健…:https://youtu.be/rqXboeU30tk   

回覆 tutik 的帖子

Thanks Tutsi
Will try!

回覆 tutik 的帖子

我都買左呢本書,唔知是否有效?1000度都可減到唔戴眼鏡.keep住做眼操真係有效果嗎?

我唔信囉,最多加深得無咁快!

前幾日聽xx的視光師講座,佢都唔系太建議滴藥水,
若想做更全面的視力檢查,去邊度會好D?
理工護眼中心好唔好架?

視光師是反對藥水,眼科是反對用ok lens

回覆:yanyan68 的帖子

回覆 Treestory 的帖子

請問隻藥水幾錢? 要滴2年嗎 ? 2年期間 日頭還需要戴眼鏡嗎?

回覆 luimicky 的帖子

溝稀個款$160一枝, 大約用1個月,視乎個別情況滴多久。

不溝稀個款, 价錢大約over $300

星期六去左驗眼, 視光司不建議滴眼藥水, 因有幅作用, 建議帶一種減視力鏡片。

滴眼藥水, 還需要戴眼鏡

引用:視光師是反對藥水,眼科是反對用ok+lens

原帖由 scyauchris 於 15-04-25 發表
視光師是反對藥水,眼科是反對用ok lens
會唔會各有利益立埸?