用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 控制近視加深的藥水
樓主: yanyan68
go

控制近視加深的藥水  

回覆 Ving 的帖子

其實我個囡好少睇書, 看電視都近視, 天生遺傳了父母的深近視,她才小一得六歲。我會限制佢做功課時間,平時唔温習除非有test 同默書。星期六日去郊外,每晚做護眼操,希望會減少近視加深.我覺得佢對眼睛緊要過讀書好多倍.

回覆 yanyan68 的帖子

我女剛升小一左右眼各175度近視,那時我都好自責,我女好好喜歡看故事書,佢起身第一件事便是看書,通常我由佢睇的,因為唔想影響佢專注力。另外我老公覺得個女太夜瞓,可能因此影響佢眼睛。
在女女第一次近視,我地把全屋所有燈換了,再買個枝好貴的書桌燈!阿女睇書便一定要在我視線之內,用timer set 時間看書,放左d野係書桌等佢唔可以扒得太底做功課。11月頭check眼都無加深,在12月轉左蔡司成長樂。之後家中有事,到三定四月check 眼已是左右眼350度。

之後找了一位眼科check眼,最後check到380度!醫生話多30度無乜分別,但對我來說分別好大!到去CU check, 放瞳孔後是四百,我係完全接受不到同個人好depress!

我之後set timer 做任何野包括玩玩具是20 mins 休息10 mins, 因為這樣我女無了好多時間看書,佢就要求五点起床看書,如果無叫佢,佢遲左起身就會發瘨。佢同朋友仔玩玩具,我係有壓力,因為20 mins 就要叫停,不過咁做又怕其她家長覺得我有病。

因為户外活動可以減慢近視速度,落雨都要個女去平台企,結果有日聽到佢同老師呻話阿媽落雨都唔比佢返屋企。當時平日我要個女去公園兩次,假日課外活動要佢行去,一早又要佢去公園行,有次是行到佢發脾氣。還有我是迫我老公換間有露台的屋!

後來是我妹妹同我傾,話如果比我做齊所有野我女近視都一樣加深得好快,咁最終我幫唔到佢,再害左佢之後的發展!

史丹福  你好有心機和耐性!   發表於 15-1-27 12:54

學業方面,我女女其實唔多喜歡温書,因為要培養佢學習態度,星期日要佢望一望佢那星期教過的書。如果真係要做練習盡量針對佢弱項,這樣可以唔浪費時間。

我們不是看林醫生,診所有幾位眼科醫生,各有專長,所有小朋友case都由一位女醫生負責。

scy自hris 發表於 15-1-27 09:41

我女剛升小一左右眼各175度近視,那時我都好自責,我女好好喜歡看故事書,佢起身第 ...
我覺得當時自己是有病!

回覆 scyauchris 的帖子

謝謝,她正是容易近視的人,但可能都會試試,因為不想戴隱形眼鏡。

回覆 艾艾 的帖子

對眼有事,真係好難受. 但學業對高小以上學生來講又有其重要性, 樂觀者就好好少,否則就會影響小朋友的性情, 有時真係幾難取得平衡.

用心良苦啊! 呢D感受只有自己先知道 . 不過事事限制, 都會有唔好既地方. 我有個friend 得一個女,  驚阿女學壞,或識到d無心向學的朋友, 事事都管得好嚴, 阿女去街佢都偷偷跟去, 又check 手機,又check 日記, 搞到自己都好辛苦, 但呢片苦心,阿女完全唔了解, 結果兩個成日都吵架,  吵左有幾年, 好彩到左中三個年, 阿女先明白阿媽既苦心, 依家兩個感情都唔錯, 但唔係個個都甘好彩.

My son is using atropine . Pls pm me if u want to know more

atropine, 認真建議,可免則免.

但聽聞atropine 在外國有小劑量裝,不是那麼強。如遲些香港有得賣可否考慮。

回覆 Ving 的帖子

香港CU有啦!

回覆 Ving 的帖子

香港CU有啦!

放心、我想通左!現在是盡量每日同佢去公園玩,不過就要不停提佢坐姿同休比雙眼休息。其實佢睇書便什麼也不記得的,要重復咁提佢。7.5 歲500度近視真係嚇死人,試過有人估佢10歲,因為未見過咁細過咁深近視。

回覆 joyce1234 的帖子

可否分享多少少,因明天就要去見醫生,謝謝

加油啊!

請問是不是要去中大眼科啲診所才有低濃度嘅眼药水呀?有研究講副作用小很多。雖然我小朋友戴了OK鏡一年,近視沒有加深,但是用家就會知道固中辛苦。所以我也想看看
眼藥水這個方法。請問有沒有家長正在用低濃度嘅眼药水可以分享一下?

今日要去見醫生,心情矛盾中。了解清楚,再决定用唔用。

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

你小朋友依家用緊邊隻藥水?用左之後會有不適嗎?

現在用緊OK lens.