用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 控制近視加深的藥水
go

控制近視加深的藥水   [複製鏈接]

請問有冇jm可分享下心得?有冇小朋友用過呢種藥水?
今日帶小二孩子去檢查眼,近視深得好快,有500度,醫生建議用呢隻藥水,可控制加深速度,因我唔了解,所以希望有經驗的爸媽可分享下,謝謝!
   23    0    0    0

妳說那隻藥水?我同視光師傾过,現時一般的藥水劑量較重,用後小孩普遍怕光。小劑量的那種好像在香港未有發售。

醫生所說的應該是「阿托品」眼藥水。治療期要直至十三、四歲,並且要配戴濾光漸進式眼鏡(全視線)。

新界西聯網眼科服務 醫學知識 使用阿托品(Atropine)眼藥水控制兒童近視加深
香港是全球患近視最普遍的地方之一(是美國的兩倍,與亞洲鄰近地區如台灣及新加坡等相若)。 香港中文大學眼科及視覺科學系早前進行的一項調查顯示,7,560 名接受檢查的香港小學生當中, 有 36.7%患有近視,其中 10.7%更是患有中度(300~599°)至高度( 600°)近視。近視的度數越深, 加深的速度也越快。近視可以引發其他影響視力的眼疾,近視度數越深;發病機會也越高。
根據近期多項研究顯示,配戴漸變鏡或傳統透氣硬性隱形眼鏡皆不能制止近視加深,使用阿托品是 最近硏究證實唯一可以有效控制近視加深的方法。

雖然根據多年的經驗, 使用阿托品治療看來是安全的,但長遠的療效或副作用仍有未知之數,所以 治療的對象應選一些很有可能患上高度近視的兒童,例如幼年時已患較深的近視、近視迅速加深、 有患嚴重近視的家族歷史等等,阿托品是一個值得考慮的選擇。不過,使用時必需密切留意可能出 現的副作用。

使用阿托品眼藥水可能出現的副作用, 如發現應立即停用藥和帶同病人往見醫生。
1. 敏感性結膜炎或眼皮炎。
2. 畏光。
3. 視力模糊, 尤以近的視力影響為甚。
4. 眼睛刺痛。
5. 發燒。
6. 身上出現紅疹。
7. 口及皮膚乾燥。
8. 長期使用可能出現的副作用:
甲. 調節麻痺, 導致提早出現老花。 乙. 瞳孔擴大可能導致晶狀體及視網膜受到紫外光損害。
配戴濾光漸進式眼鏡可以減少部份的副作用, 例如畏光, 視力模糊及紫外光的損害。 藥物應放在兒童不能觸及的地方, 以免發生危險, 覆診時請帶回剩餘藥物交給醫生處理。
Fact sheet – Atropine 01.09.2011

回覆 史丹福 的帖子

非常感謝你詳盡的解答!依家8歲,藥水要晚晚堅持滴,直到12歲,好長時間。其實我都擔心副作用,始終都係藥物。
但真係好擔憂會否到六年班就去到1000度。
政府醫院的醫生就建議可嘗試滴䓱水,
而私家的就話戴矯視眼鏡(呢種我唔考慮)。
煩惱中...

回覆 Ving 的帖子

有兩隻,含 防腐劑&不合防腐劑,前者每年6 -7千元,後者每年要萬幾.

回覆 yanyan68 的帖子

我女兒同你小朋友一樣,不過我最後什麼也沒做。

如果可以你盡量安排小朋友平日到户外走走,家裡有露台更好,比小朋友企出去望吓遠景。

Atropine 其實是散瞳劑,用來放大瞳孔和提高眼壓。據聞對預防兒童近視有幫助,但係所有研究的樣本量低,所以只可以作參考,要考慮可信度是否足夠,有興趣可以看看以下文章:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22161388
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/opo.12052/full

身邊用眼藥水控制近視的朋友不多,是否這方法不太成熟還是有太多風險,壞處?

Ving 發表於 15-1-21 10:54
身邊用眼藥水控制近視的朋友不多,是否這方法不太成熟還是有太多風險,壞處? ...
有研究說,可能會中毒,導致視力模糊,甚至誘發青光眼。

好多謝各位,
如果長期滴, 真係會擔心會對隻眼有影響, 始終都係藥物.
但如果以每年增加100度計, 真係好快就會1000度, 令人擔心啊!
依家應該唔係太多人願意嘗試, 等我再了解多D才作決定.

回覆 scyauchris 的帖子

你囡囡也是眼球問題嗎?

回覆 yanyan68 的帖子

我好相信女女天生易近視,加上佢是超級書咪及做任何事都好專心,除左中英書法抄寫功課外。佢同你小朋友今年都是小二,近視達五百度,個度數都令人擔心。不過我相信有一刻會停下,不過唔知幾多度才停。現在只可以盡量每天到公園玩約45 mins, 假日咪多些outdoor.
佢表哥如何玩電話打機光線不足,佢都無近視,今年已是13歲。

另一方法便是移民到外國

每天要兩三個鐘outdoor, 基本上做唔到。唔同同個女講唔好睇書唔好返學,去做運動員!上年半一加加二百,攪到自己好stress, 又做左好多限制令過女都好唔開心。

最後同人傾左開解左心結,因為我所做的未必令個女無近視,反而令佢失去更多。

引用:請問有冇jm可分享下心得?有冇小朋友用過呢

except price, is ok lens a good choice?

But seems not suggest ok lens if over 600 degree, is it correct?

not over 500

回覆 scyauchris 的帖子

我都對孩子深近視有疑問, 為何甘年幼就甘深近視, 直至上星期才知道原來是眼球比常長左少少,
所以加深會快好多.  我都同你一樣, 佢好鍾意睇書, 我試過限制佢睇書, 做習作 , 但都係控制唔到
度數加深.  依家好多小朋友都有同樣的問題,苦了孩子, 亦苦了家長.

回覆 naughtybj 的帖子

矯型鏡, 都有試, 但如果處理唔夠亁淨,好容易發炎.

引用:回覆+naughtybj+的帖子 矯型鏡,+都有試,+

‹ 上一主題|下一主題