用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 要揀科啦,Phy, Chem, Bio邊科讀上去感覺易handle d? ...
樓主: cy.muimui
go

要揀科啦,Phy, Chem, Bio邊科讀上去感覺易handle d?

醒目開學勳章 王國長老

dsedse  有套餐、有散餐 good  發表於 1 小時前

我意思係有學校只提供套餐, 有學校就可a la carte

引用:“以我女數學熱誠”~笑左。我諗我個仔同你

原帖由 cy.muimui 於 15-01-21 發表
“以我女數學熱誠”~笑左。我諗我個仔同你個女一樣同M1、M2講拜拜。 我比左各JM既意見佢参巧,加埋問左d師 ...
沒有M1/M2基礎,即使經濟和物理學得好,將來大學選擇和修讀有關專業都會有一定困難。例如與經濟相關的精算要懂得M1中的統計,與物理相關的工程要有M2的代數和微積分基礎。如果對數學沒有興趣,需要重新審視是否應該選擇經濟和物理,尤其後者。

Yanamami    發表於 15-1-21 20:23

結結巴巴 發表於 15-1-21 17:33
沒有M1/M2基礎,即使經濟和物理學得好,將來大學選擇和修讀有關專業都會有一定困難。例如與經濟相關的精算 ...
冇錯, 上左大學發覺當年有學 A. MATHS超好.

可能阿仔自小喜歡歷史, 所以中西史成績都ok, 記性亦不差, 不過bio考得麻麻, 興趣又不大, 怕劏嘢, Phy, Chem就ok, 所以佢話按能力及興趣, 會選Phy, Chem + 西史

tiger789 發表於 15-1-22 12:06
可能阿仔自小喜歡歷史, 所以中西史成績都ok, 記性亦不差, 不過bio考得麻麻, 興趣又不大, 怕劏嘢, Phy, Chem ...
3X 怕唔怕辛苦?

tiger789  在有時都要做功課到12點   發表於 15-1-27 13:32
tiger789  試咗先, 學校安排讀3科, 而且現   發表於 15-1-27 13:31

數 理 化

dubbies 發表於 15-1-21 01:48
phy 溫左都未必識 mechanic未必分析到 chem一bio就有得溫 但都要理解同分析文字資料。如果想入醫療科技的話 ...

咁其實最通殺的是否讀 phy, chem, bio + m1/m2 呀?點解我又見幾多會揀 phy, chem, econ + m1/m2 呢?

fion6406 發表於 15-1-28 13:54
咁其實最通殺的是否讀 phy, chem, bio + m1/m2 呀?點解我又見幾多會揀 phy, chem, econ + m1/m2 呢?
...
唔計為入大學打根底黎講, 講左理科可以咩科都入到咁滯,但讀左文商科就醫工都一定冇行,所以出路闊係全理,但而家有文有理有商咁讀好似大包圍打底,就算入左商個INTRO ECON都冇死得咁甘...所以搭下BAFS或者ECON都會多

fion6406  明白了,謝謝!  發表於 15-1-30 13:08

回覆:要揀科啦,Phy, Chem, Bio邊科讀上去感覺易handle d?