用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖文德天主教小學定蒲崗村道聖博德`?
go

聖文德天主教小學定蒲崗村道聖博德`?

本人係聖文德天主教小學畢業, 但自行揀左蒲崗村道聖博德,
因係首名子女, 所以都唔入, 要等統一,
請比意見邊間小學好D,
如果到時叩門我帶埋自己張畢業証書去聖文德天主教小學有無幫助?
同埋蒲崗村道聖博德多唔多人爭?
thanks

聖文德 20 分係一定入梗你都唔選, 即係你係鍾意聖博德多啲啦, 咁你大抽獎都應該會選返聖博德先啦.  過去我見有人聖文德放第二第三都入到.

回覆:聖文德天主教小學定蒲崗村道聖博德`

嚮 45 網,聖博德,聖文德都唔係大多數家長嘅首選,相信放第一唔難入

THANKS, 但呢兩間學校唔差卦, 做咩無人揀?

chaipui2003 發表於 15-1-20 14:38
THANKS, 但呢兩間學校唔差卦, 做咩無人揀?
因為仲有兩間頂頭大熱囉.

我想知道45頂頭大熱2間是?

錦泰, 慈雲山天主教?

回覆:聖文德天主教小學定蒲崗村道聖博德`?

我諗所指的兩間頂頭大熱應該是錦泰+嘉諾撒

回覆:ak1020 的帖子

新手一問,真鐸和基慈好嗎? 多人選擇嗎?一間近屋企,一間校舍大,但認識不多,希望有家長可以分享

引用:我諗所指的兩間頂頭大熱應該是錦泰+嘉諾撒 +

原帖由 ak1020 於 15-01-20 發表
我諗所指的兩間頂頭大熱應該是錦泰+嘉諾撒
全對

回覆 Linuslouis 的帖子

真鐸都多人揀,因為學位不多。基慈二線尾,自行有20分穩入。抽獎放第一都好大機會入。

我參觀過真鐸, 真係幾大間, 我女都鍾意, 不過要坐車, 我又要反工, 真係好趕, 又要食早餐

a_for_apple 發表於 15-1-21 00:12
全對
甘我甲一同乙一填邊間好呀?
聖文德OR聖博德?
我真係唔識. 無咩研究, 請幫忙解答
THANKS

回覆 a_for_apple 的帖子

仲有, 我聖文德有畢業証書, 如果填乙二,
到時叩門會唔會有機會?
謝謝

其實45網裡面大多數學校既升一線中學比例都差唔多, 慈天, 兩間聖文德, 聖博德, 基華, 彩雲聖若瑟, 可立, 都係31%-38%之間

基慈差少少, 得25%-29%, 最突出係兩大熱門之一既嘉諾撒(新蒲崗), 多年都有超過45%...... 真鐸, 伊斯蘭XX, 陳南昌夫人又無乜升中資料睇到.

另一大熱錦泰,又係唔公佈升中資料, 所以唔知係咪真係咁堅.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

按統一學額, 除伊斯蘭外, 陳南昌剩得最多...佢的問題除左細, 仲有冇咩問題?

回覆:chaipui2003 的帖子

我都想知聖博德好晤好

聖文德OR聖博德 好?

hkpapa852 發表於 15-1-21 10:43
其實45網裡面大多數學校既升一線中學比例都差唔多, 慈天, 兩間聖文德, 聖博德, 基華, 彩雲聖若瑟, 可立, 都 ...
呢兩年都聽到錦泰家長都説約有60個入到保一,我很想求證是否真有其事!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-21+10:43+其

原帖由 shakey 於 15-01-29 發表
呢兩年都聽到錦泰家長都説約有60個入到保一,我很想求證是否真有其事!
錦泰同保一有聯繫,入到嘅人數一定唔少,至於實際人數,要等用家回答了