用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校問題
go

轉校問題 [複製鏈接]

請問學校針對小朋友、應否轉校?

0    0    0    0

回覆:轉校問題

首先,是否肯定學校針對小朋友呢?為什麼針對?如何針對?
再者,有否辦法解決?是否與學校溝通过?與校長溝通過?甚至與教育局溝通過?
最後,有否適合学校可轉?是否相信新校不會出現同樣情況?

如果真的到了無可wan救地步,我會,月快月好,問題係是否try 過, otherwise 只會由一個地獄去另一個地獄

回覆:轉校問題

其實我都怕去到另一間學校都有甘既情況…
但宜家學校係唔答問題操行降低
          功課交咗話冇收過(小朋友宜家覺得有交功課俾老師寫欠都係啱!)
(以上問題都盡量睇開
有同學一齊曳、話罰完又攞小朋友去再問話、之後同小朋友講唔準再提!

回覆 icecream126 的帖子

試下find out背後原因, 主動打比老師問下有什麼地方要留意和改變,跟著當然是要action.  看看有冇轉機

回覆:icecream126 的帖子

點針對?

相信大家可能中間有誤會, 而且不會日朝一夕, 而且有交功課話無交, 咁最好功課在誰手中呢? 學校為何要針對呢?  我諗應回校問過究竟, 始終轉校又出同一問題又如何呢? 小孩幾年級?

回覆:kp_sin2001 的帖子

最後功課係老師手…但都要當欠交記錄

bobbob  係囉有無問清楚老師?  發表於 15-1-20 17:02

回覆 icecream126 的帖子

小朋友會唔會自己不小,心把功課放錯位置?又會唔會夾錯咗落其它功課度?如果經常發生,無謂估估下,約老師傾下,當了解下小朋友在校情況。至於唔答問題扣操行分,尼點如果全校都係噤,都冇乜辦法,雖然我都唔同意。

幾年班?

間學校除你覺得的缺點外,學術、校風和派位怎樣?轉去邊間有無想過?

覺得實在吾對頭,轉校吾係壞事,但轉校係大事,要想清楚和安排妥當。

回覆:Jane1983 的帖子

小朋友p.3
學校各樣都一般、如果真係要轉都係想轉近的小學……我就係知轉校又要重新適應過、所以唸咗好內…

引用:小朋友p.3 學校各樣都一般、如果真係要轉都

原帖由 icecream126 於 15-01-20 發表
小朋友p.3
學校各樣都一般、如果真係要轉都係想轉近的小學……我就係知轉校又要重新適應過、所以唸咗好內… ...
小朋友上學開心嗎?

‹ 上一主題|下一主題