用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門
樓主: rainstarwater
go

叩門

回覆 Lovelymame 的帖子

自行階段既面試, 大多有小組討論, 但到叩門階段應該有別於自行, 朋友經驗係見校長同有筆試, 所以小朋友口齒伶俐, 英文, 普通話都可以既就最理想, 至於面試班就真係無謂浪費金錢了!

引用:+本帖最後由+SIYip+於+15-4-25+14:05+編輯+

原帖由 SIYip 於 15-04-25 發表

回覆 mcl203 的帖子
咁,不如你解釋吓乜係A?確實明示係乜呢,若有學校英文科係86,係咪代表都攞唔到叩門表格,86唔係A,希望咁大家易明我講d乜

遊戲規則係學校定,我同意你要申請就要跟,跟唔到咪第二間囉,就算強校級一,科科寫99,但99唔係A,咁咪去第二間叩囉,無問題噃,遊戲規則正正如此

大家無須諗得太遠,學校本身勁唔勁,學生本身尖唔尖,叩門成功與否,均唔係我既意思,我係想知,乜係全A而已?4個英文字?

恕我多口,如果我真係咁叻,都應該屬Band 1 而又派到心儀學校啦,仲使乜叩門?

其實好多學校, 為了方便自己. 都會SET 出不同的叩門要求. 有些如沙祟, 安柱...... 講到明, 自行要選過它們, 才可以有叩門資格. 所以, 如果對某校有興趣時, 必須要了解多些!

唔好太激動。我唔係學校,要求唔係我定,所以我都係估如果學校要四主科全A, 即是佢只會考慮比機會四個主科全是尖子的學生。85 也好,90 也好,甚至95 也好。呢個其實亦係比家長嘅訊息:如果貴子弟唔夠勁,請勿浪費大家時間。四主科勁,即係要中英兼善,數學能力高,仲要勤力溫習(常識主要靠溫書). 我仔仔就從來未試過喺一次考試內全 A.

回覆 SIYip 的帖子

我囡都係, 佢最多已是3A1B, 所以如果要全A, 真係叩唔到.

SIYip 發表於 15-4-25 16:30
唔好太激動。我唔係學校,要求唔係我定,所以我都係估如果學校要四主科全A, 即是佢只會考慮比機會四個主科 ...
咁我又無激動喎....只係覺得d家長一見4A叩門準則....即時联想好多野..."強校"..."尖子"..."机會"..."時間"
再講多2句...又多左..."犧牲".."奇怪"..."更叻"
而我又唔太明乜係4A咁姐....呢d硬標準硬執行....唔同學校有唔同準則...直覺咁認為有點怪怪

ps...我不太愛食煎釀三宝既....只係路人甲一名