用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問天水圍元朗B3有乜校風好嘅學校介紹呀 ...
go

請問天水圍元朗B3有乜校風好嘅學校介紹呀

請問男仔band 3係天水圍元朗區有乜校風好嘅學校介紹呀?

回覆 wyk 的帖子

試試天水圍茂峰, 我朋友話校風不錯.

醒目開學勳章

回覆:請問天水圍元朗B3有乜校風好嘅學校介紹呀

可道

band3生,自行同統一會唔會揀高些呀?天盛鄧**,培*,天耀方*華覺得如何?
在西鐵圖書館附近經常會見到郭**學生食煙講粗口,攬女仔…校風好似

最好到附近觀察

回覆 FRUTIPS 的帖子

其實校風較好可考慮張煊昌、陳呂重德,循中、鄧兆棠

引用:band3生,自行同統一會唔會揀高些呀?天盛

原帖由 FRUTIPS 於 15-01-25 發表
band3生,自行同統一會唔會揀高些呀?天盛鄧**,培*,天耀方*華覺得如何?
在西鐵圖書館附近經常會見到郭** ...
方xx

引用:Quote:原帖由+FRUTIPS+於+15-01-25+發表ban

原帖由 701003 於 15-01-25 發表
方xx
不好意思方xx比郭xx差嗎?以前都有聽聞方xx負面的報導

回覆:FRUTIPS 的帖子

方xx和郭xx都是B3校風較差的中学

謝謝以上會員的資料, 我已經記底了.

小朋友讀極書中英數都係唔合格, 都唔知留唔留班好, 所以問定 band 3 學校的校風, 之前都有諗過博吓 band 2 尾, 但宜家好怕佢考唔到.

引用:謝謝以上會員的資料,+我已經記底了.小朋友

原帖由 wyk 於 15-01-26 發表

小朋友讀極書中英數都係唔合格, 都唔知留唔留班好, 所以問定 band 3  ...
如果可以留班打好底會較好,因小學的概念對中學好緊要

去屯門, BAND2尾大把選擇!
元朗區, B3陳呂重德/西門英才好似好DD

引用:謝謝以上會員的資料,+我已經記底了.小朋友

原帖由 wyk 於 15-01-26 發表

小朋友讀極書中英數都係唔合格, 都唔知留唔留班好, 所以問定 band 3  ...
中英數都弱,不如考慮下凹頭東華三院馬振玉中學啦!有宿舍住,有實用科目學,第日升學、就業兩不誤

佢英數爭十幾二十分合格, 老師話睇下可唔可以谷到, 等佢升六年班時至留班都得.

天水圍裘錦秋校風唔錯。
直資的話,天水圍香島頂瓜瓜,校規嚴,學生乖,幾百元可去國內交流一星期。不過是中資學校,每日要國民教育。

回覆:cwaisum 的帖子

裘錦秋是B2的

引用:裘錦秋是B2的 +

原帖由 kachunma 於 15-01-29 發表
裘錦秋是B2的
但收b3生

引用:+本帖最後由+wyk+於+15-1-19+11:30+編輯+\

原帖由 wyk 於 15-01-19 發表

請問男仔band 3係天水圍元朗區有乜校風好嘅學校介紹呀?
我仔讀書差..派位時得元朗間爛仔學校收,當然唔去讀啦,結果去左伯裘書院,開頭真系驚驚地,驚d校風唔得,不過評價點都好過元朗個間,地點又近我屋企,唯有讀住先...讀落先發覺原來呢間學校唔系外面講既甘差,成績講真真系麻麻地,但d老師真系唔錯,特別個班主任殷sir真系好有心,吖仔一有咩問題都會通知我,成日打卑我,我仔做野好懶散,拒就成日哦吖仔,同班學生好似朋友甘,好close,阿仔今年升中四剛好搬屋要退學,拒都卑左好多意見卑我,認真講,我仔讀左甘多年書,呢個班主任卑我既印象最好,阿仔都間中翻天水圍探下d朋友仔...反而而家轉左職業訓練局開始反斗..d同學龍蛇混雜.

伯裘轉咗直資,好咗好多!