用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 假,真近視?
go

假,真近視? [複製鏈接]

小兒九歲剛驗眼說要戴125度鏡,半年深了50度。請問這125是真的近視嗎,因當天沒用散瞳劑,會否因緊張驗眼影響度數?小兒說望黑板有時矇,故亦同意驗光師說上堂時戴,但是否會愈戴愈深,有什麽方法可控制加深問題,誠心求教,謝。

王家爸爸  有可能  發表於 15-1-19 17:40
   0    0    0    0

引用:小兒九歲剛驗眼說要戴125度鏡,半年深了50

原帖由 Ving 於 15-01-19 發表
小兒九歲剛驗眼說要戴125度鏡,半年深了50度。請問這125是真的近視嗎,因當天沒用散瞳劑,會否因緊張驗眼影 ...
驗左出來係就應該唔會有錯架,同埋佢自己都話矇,咁應該係真近視啦!近視帶眼鏡可以解決,唔需要太擔心。佢正處於發育期,眼球仲生長緊,加深既機會好大。光線同距離好仲要,多啲提佢。得閒做下眼球運動,即係眼球沿住眼眶轉動十個圈,活動下神經。

如果不是因為眼球過長,有機會不是真近視。

引用:小兒九歲剛驗眼說要戴125度鏡,半年深了50

原帖由 Ving 於 15-01-19 發表
小兒九歲剛驗眼說要戴125度鏡,半年深了50度。請問這125是真的近視嗎,因當天沒用散瞳劑,會否因緊張驗眼影 ...
125度呢d位可以戴或唔戴,不過要有心理準備唔戴有機會加得好快,半年深50度唔算奇,如果你好擔心可以做一次放瞳孔去驗,就一定準,不過如果決定帶眼鏡,千其唔好又戴又除,其實仲衰過唔戴,有機會深得更快。呢刻近視戴眼鏡唔緊要,最重要係要防止佢快速加深。

小兒現坐較後,黑板有些字看不清,所以視光師建議上堂戴,在家做功課,看書,户外就不用,這說法成立嗎?如往後掉位坐前排,應戴看是不戴較好?另坐姿,体息,營養外,有何方法控制加深?谢。

引用:小兒現坐較後,黑板有些字看不清,所以視光

原帖由 Ving 於 15-01-20 發表
小兒現坐較後,黑板有些字看不清,所以視光師建議上堂戴,在家做功課,看書,户外就不用,這說法成立嗎?如 ...
如果係我,會聯絡班主任要求調前排坐,亦要提醒仔仔多留意讀書寫字姿勢/光線要充足,睇一陣野教佢望下遠野,做下眼操,觀察一段時間,希望唔好加深太快,如果調位都睇唔清,或發現佢側頭/朦眼睇野,就最好配眼鏡。我都係果句,帶下除下對眼睛協調唔係咁好,有機會深得快架。

‹ 上一主題|下一主題