用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教如何推動A仔
go

[其他] 請教如何推動A仔 [複製鏈接]

小兒二年級,今學期開始成績一落千仗。巳吃長效concentra返學。
考試唔願做卷,每每要老師不斷提點才斷斷續續做卷。
最後,四科卷也不能完成。
問題係,佢係識做,但拖住做。
所有野巳講定做到目標有獎勵,但係佢無動力去拎。

請教有經驗媽咪/同路人話我知應該如何是好。
謝謝。

1    0    0    0

會唔會係小肌弱無力唔想寫字?

引用:小兒二年級,今學期開始成績一落千仗。巳吃

原帖由 2muffin2 於 15-01-19 發表
小兒二年級,今學期開始成績一落千仗。巳吃長效concentra返學。
考試唔願做卷,每每要老師不斷提點才斷斷續 ...
除了專注問題,A仔的情緒都較為負面,每每遇到困難都唔知點算,有"心事"都會"收收埋埋"(唔識表達),需要有信得過嘅人主動引導佢先會表達出來。建議家長可以找些非學習的時間,輕鬆地和他傾談,如他的好朋友仔或有無被同學仔取笑等,看他是否有心結未解,以致影響心情,影響學習程序等。。

引用:小兒二年級,今學期開始成績一落千仗。巳吃

原帖由 2muffin2 於 15-01-19 發表
考試唔願做卷,每每要老師不斷提點才斷斷續 ...
我仔也是一樣,遇到難少少的問題,就不繼重複的説自己不懂,其實是他太依賴身邊大人比答案。我的處理方法是要他做到不懂時跳下一題,就算唔識都要寫答案,那怕是錯的都要寫,而且還會放計時器提他做快一些,做完再一次過改,現在還在努力中!

我個細仔之前都係,做過單對單治療好耐都唔得。之後轉咗間新學校,佢哋有埋啲免費家長訓練。用咗之後,而家無咗呢啲問題。試下啦。
‹ 上一主題|下一主題