用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 囡囡2016-2017升P1,只係得15分
go

囡囡2016-2017升P1,只係得15分

我係新手媽媽,真心請教!! 囡囡16-17升P1啦~ 好無頭緒,無所適從,家住荃灣~請問而家15分係咪等於死刑 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

你先了解小一學位分配玩法先
大把人得15分,我都係,咪當唔關自己事囉~ 但可以係111嘅棋子
重要嘅係大抽獎唔好做錯事
e.g. 唔大想頭嘅,揀d第一志願好大機會入到嘅學校
我唔熟荃灣,可能你要爬下文,或其他jm幫你
恐龍家

回覆:囡囡2016-2017升P1,只係得15分

都唔係既,大抽獎都係睇運氣姐,舊年都識人15分自行入左荃天!

考定私校做backup.

可以話係, 除非你選聖十X , 潮州 等 ! 

frogmaggie 發表於 15-1-19 03:20
我係新手媽媽,真心請教!! 囡囡16-17升P1啦~ 好無頭緒,無所適從,家住荃灣~請問而家15分係咪等於死刑 !

...
無問題, 反正15/20分係自行階段想抽熱間學校都係無乜機會, 咪一心一意等下年一月填統一派位表,再等六月頭出結果.
當然, 你仲可以去考私校/直資, 好過乜都唔做等等到.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

響舊區自行名校冇乜機會, 一係去D新區好D嘅學校, 好似將軍澳咁,嗰邊D學校未有舊生的仔女,即係只有兄姐的世襲位,相對容易入D自行入,中左咪搬LOR。

醒目開學勳章 王國長老

了解左小一派位點玩先
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

唔好咁灰, 大把人都15分, 或者得10分, 一定有書讀嘅

如果想自己考, 唔靠派位, 係時候開始留意直資私校升小安排(最早果間音小已經公佈左), 如果唔打算考, 只打算津校官校, 都係時候做下功課了

15分想自行中就要揀二線次熱門,但如果心儀係一線重想博下大抽獎,111策略會好d。
最重要多閱讀有禮貌,考直私backup免去3寳,又為叩門做準備。

62 區荃灣2線15分都極微機會 !2線都多數都校齡很久

subb 發表於 15-1-19 14:48
62 區荃灣2線15分都極微機會 !2線都多數都校齡很久
朋󰀃友話柴天有幾個今年15分中

kufubaby 發表於 15-1-19 16:35
朋󰀃友話柴天有幾個今年15分中

柴天大抽獎放第2志願都好大機會中添. !   

hkpapa852  自行第2志願???  發表於 15-1-19 16:47

搭車問,同62區,求小學排名

而家揀小學遊戲真難玩!

我一定幫阿囡報定私同直資,以前都唔洗比錢讀書既,做乜而家搞到咁架!

柴天,荃天今年都聽到有人中
上年放第二派位都入

醒目開學勳章 王國長老

frogmaggie 發表於 15-1-25 13:42
我一定幫阿囡報定私同直資,以前都唔洗比錢讀書既,做乜而家搞到咁架!

...
其實technically而家唔俾錢都一定有書讀, 係家長要求高左姐

Charlotte_mom 發表於 15-1-26 10:20
其實technically而家唔俾錢都一定有書讀, 係家長要求高左姐
最怕係去俾錢讀一D連免費都不如既學校, 咁就真係嘥錢.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-1-26+10:20

原帖由 hkpapa852 於 15-01-26 發表
最怕係去俾錢讀一D連免費都不如既學校, 咁就真係嘥錢.