用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教統局係咪有發布統一派位學額?
go

教統局係咪有發布統一派位學額? [複製鏈接]

王國會長

教統局係咪有發布各小學統一派位有幾多學額剩返可供抽獎? 可在那找?
   6    0    0    0

瑩瑩老豆 發表於 15-1-18 11:45
教統局係咪有發布各小學統一派位有幾多學額剩返可供抽獎? 可在那找?
通常會係呢度公佈:http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/index.html

不過今年仲未出,估計下週中有
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王國會長

hkpapa852 發表於 15-1-18 11:59
通常會係呢度公佈:http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1 ...
thx, 我就是在教統局網頁找不到, 原來未出.

瑩瑩老豆 發表於 15-1-18 12:04
thx, 我就是在教統局網頁找不到, 原來未出.
上年都係交表前一星期左右,電視出廣告之後教育局個網先登出嚟,唔駛咁心急。你仲係決定留係南區嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

瑩瑩老豆 發表於 15-1-18 11:45
出咗啦!
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

嘩。。。我幾個字前 check 過都未有!唔夠你快添。。。  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+15-1-18+11:45+教統

原帖由 hkpapa852 於 15-01-21 發表
出咗啦!
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school ...
Thx

請問那個網頁可找到每區人數? 我以前好像見過這些資料, 謝謝

hobby 發表於 15-1-21 11:07
請問那個網頁可找到每區人數? 我以前好像見過這些資料, 謝謝
沒有本年度的, 只有上年的. 個份資料叫"20XX"小一入學報告書", 但目前只有前年(即2013年個份), 未有上年

回覆:教統局係咪有發布統一派位學額

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html
教育局公佈2015統一派位學額

回覆:教統局係咪有發布統一派位學額?

有數據了。

我想問下, 如果統一派位學額越小係咪代表間學校越受歡迎??

醒目開學勳章

引用:我想問下,+如果統一派位學額越小係咪代表間

原帖由 火精靈 於 15-01-21 發表
唔一定。因為有D學校只開1,2班,自然學額少。有的學校係大班,又開到5-6班。例如41網的喇沙統一有8x個學額,你話佢受唔受歡迎?!

開心小花 發表於 15-1-21 13:58
唔一定。因為有D學校只開1,2班,自然學額少。有的學校係大班,又開到5-6班。例如41網的喇沙統一有8x個學額 ...
感謝回覆~~ 我而家睇緊元朗區嗰啲, 睇到好頭痛

王國會長

火精靈 發表於 15-1-21 13:52
要睇統一學額占總學額%.

如果統一學額占總學額 >50%, 即係自行都收唔足有位剩比統一, 那就不算受歡迎
但即使% 愈細, 也不一定代表越受歡迎, 只代表了超收較多必收生.

hkpapa852  有心水未呀?  發表於 15-1-21 14:40

瑩瑩老豆 發表於 15-1-21 14:22
要睇統一學額占總學額%.

如果統一學額占總學額 >50%, 即係自行都收唔足有位剩比統一, 那就不算受歡迎
其實我都係幫人睇~~ 火妹自行已經有學校收咗, 唔使等大抽奬~~

karen0128  真好...自行已收, 有兄姐嗎?   發表於 15-1-21 14:57

火精靈 發表於 15-1-21 13:52

我只會諗中的機會細好多囉!

火精靈 發表於 15-1-21 14:06
感謝回覆~~ 我而家睇緊元朗區嗰啲, 睇到好頭痛

係呀......得返好少學位!

karen0128 發表於 15-1-21 14:56
係呀......得返好少學位!
今年元朗仲要借屯門區D位

點解開唔到網址
‹ 上一主題|下一主題