用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 trouble 2特徵定有自閉傾向?
go

trouble 2特徵定有自閉傾向?

我仔2歲半,歲幾番playgroup 0個陣留,老師要求舉手點名,佢第1堂都肯做,之後完全唔肯,扶佢手舉埋都同我鬥力唔舉。

由歲幾到宜家,老師話一齊跳舞,我仔會黑面,企0係度…正式番學都係咁,老師0係評估表話佢唔肯跟老師跳舞。上星期學校運動會比賽,叫佢跟爸爸一齊跑,唔同其他人跑好地地,一有其他同學仔0係跑線上面又情緒病發作,唔跑,企0係度,黑面。

同埋番學有無邊個同學仔係佢朋友,佢答我無…其他同學仔見到佢叫佢好熱情,但佢會唔so人,有時仲黑面

我昨晚睇大家0既post話有自閉傾向鍾意0既野都好狹窄,對文字同數字比較敏感,我仔係最鍾意英文字母同數字,例如玩puzzle, 動物puzzle玩都無玩,買左字母puzzle之後就係咁玩,仲要求我買數字puzzle,其他公仔唔要…佢連玩lego都係砌A B C 同 1 2 3的

大家覺得其實我仔係咪trouble 2 情緒病發作定有少少自閉傾向?

回覆:cherimama 的帖子

如果有擔心,試下問下老師意見,打去健康院叫姑娘跟進下

引用:如果有擔心,試下問下老師意見,打去健康院叫

原帖由 joefish 於 15-01-29 發表
如果有擔心,試下問下老師意見,打去健康院叫姑娘跟進下
Thanks, 我問左老師啦
佢話佢講野同老師有眼神接觸,唔係自閉

回覆:trouble 2特徵定有自閉傾向?

不過我就擔心佢社交問題
問佢有無好朋友,好快話「無」
一係就話佢好朋友係爸爸

甘細個小朋友未必識社交,有好朋友

引用:甘細個小朋友未必識社交,有好朋友 +

原帖由 joefish 於 15-01-31 發表
甘細個小朋友未必識社交,有好朋友
老師話我仔同小朋友玩唔識用力,叫我留意下,要教好佢,如果唔係影響佢將來社交

我個女都係甘,好易推人,或者好肉緊攬住人,搞到嚇親人,其實佢想同人玩