用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 過度活躍嬰兒期
go

[過動] 過度活躍嬰兒期

各位家長唔好意思呀,我真係好膽心,所以先忍唔住開post問大家。我個囝囝岩岩半歲,佢由2個零月開始已經成日手郁腳郁,到宜家6個月大,直情抱唔到佢坐,成日要企起身,好鍾意跳,我真係唔知bb係活潑定過度活躍,各位家長可唔可以分享下如果有過度活躍既小朋友,嬰兒時期會唔會都係咁?
希望大家唔好怪我,我真係想了解多d
唔該晒大家
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

引用:各位家長唔好意思呀,我真係好膽心,所以先

原帖由 uyaaahs 於 15-01-18 發表
各位家長唔好意思呀,我真係好膽心,所以先忍唔住開post問大家。我個囝囝岩岩半歲,佢由2個零月開始已經成 ...
我個仔嬰兒期靜到不得了

回覆:過度活躍嬰兒期

我仔係唔瞓晏覺

有BB越大越安靜,有BB越大越嚟料,話唔埋,不過我仔BB已超級勁,兩個月已有本事由大人床碌落地,還好當時無事。
點都好,幾個月大睇唔到D乜。

麥兜MaMa  我個係越大越嚟料   發表於 15-2-2 16:05

回覆:uyaaahs 的帖子

我個好勁,7個月企10個月行,歲頭已經爬網床,自出自入。但比你知係又點,禁細個無野可以做

醒目開學勳章

我仔bb時好乖,2個月反身,5個月坐穩,7個月識企,10個已經開步行,但爬行時間好短,醫生話爬行少嘅bb有過度活躍嘅機會會大D

引用:我仔bb時好乖,2個月反身,5個月坐穩,7個月識

原帖由 COE1205 於 15-01-30 發表
我仔bb時好乖,2個月反身,5個月坐穩,7個月識企,10個已經開步行,但爬行時間好短,醫生話爬行少嘅bb有過度活躍 ...
我個仔勁鍾意爬架,識行之後都仲鍾意爬,但都過度活躍,但有些ADHD小朋友會有協調問題,我仔就無囉!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+COE1205+於+15-01-30+發表我

原帖由 wan_sosin 於 15-01-31 發表
我個仔勁鍾意爬架,識行之後都仲鍾意爬,但都過度活躍,但有些ADHD小朋友會有協調問題,我仔就無囉!

...
我仔就有協調問題!

COE1205 發表於 15-1-30 09:43
我仔bb時好乖,2個月反身,5個月坐穩,7個月識企,10個已經開步行,但爬行時間好短,醫生話爬行少嘅bb有過度活躍 ...
有d甘既樹....
我個本來唔爬添, 係引佢爬乍.

我個仔係有d協調, 平衡問題. 成日自轉, 又喜歡頭下腳上.
大肌肉上d感統運動,夏天游泳, 好左好多.

小肌肉, 大左同上完政府op已合格, 但e+只左手仲係成日休禮拜....

6個月大, 唔洗擔心住....到2~3歲你見到和同齡不同, 便可以早d去評估下.
可以找私家醫生轉介CAC, 看下有冇需要follow up.

多謝大家既分享,因為第一胎,屋企長輩當bb「金菠蘿」,做媽媽好大壓力,好驚D所謂長輩當bb唔正常 :(
好怕bb由細細個就俾人標籤 :(

就算係ADHD, 除非好嚴重, 即4-5歲仲會隨時大叫,
爬高爬低做危險野, 上課無法專心,走來走去, 完全唔聽指令,
唔係呢D情況既話, 6歲前都唔會確診.
小朋友好多變數, 睇定D 先.
宜家睇多D 書,遲下返左學睇下其下小朋友比較下,
返左學,如小朋友有差異,好多老師亦會通知家長.

我個仔有ADHD+自閉症。
佢出世到2歲,我唔講,無人知屋企有個bb 。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我仔3個月識坐,唔爬,好靜,1歲行,一開始行就學跑,之後直到4歲都係跑,唔行架,6歲確疹

我女4個月識坐,5個月識企,9個月行,10個月開始跑,又係唔爬,而家22個月,周圍琴,跑,跳,叫,我女係咪都會有adhd

我唔想接受

回覆:uyaaahs 的帖子

應該正常。我女4個月都係成日企,唔坐。因為好多bb一會企,都唔會鍾意坐低架

引用:各位家長唔好意思呀,我真係好膽心,所以先

原帖由 uyaaahs 於 15-01-18 發表
各位家長唔好意思呀,我真係好膽心,所以先忍唔住開post問大家。我個囝囝岩岩半歲,佢由2個零月開始已經成 ...
你bb情況點呀?我都有呢d擔心呀

回覆:I_O_U_baby 的帖子

引用:就算係ADHD,+除非好嚴重,+即4-5歲仲會隨時

原帖由 I_O_U_baby 於 15-02-10 發表
就算係ADHD, 除非好嚴重, 即4-5歲仲會隨時大叫,
爬高爬低做危險野, 上課無法專心,走來走去, 完全唔聽指令,
...
我仔9月就4歲佢日日都會尖叫自high..勁跑坐唔定中意用面。。呂。。人中意用條利咩都lam。。唔順佢意就癲叫失控。。自轉。。耳仔好似聽唔到野咁。。總之就係停唔到落黎啦。。好似長期差爆電咁。。但油德話佢自閉。。拿打素又話佢係活躍症多但太細未能確診。。排服務我都啦知排咩好。.。同佢接過既人包括老師都只係覺得佢活躍症。。唉。。我都唔知點攪。。

引用:Quote:原帖由+I_O_U_baby+於+15-02-10+發表

原帖由 我要一個家 於 15-07-22 發表
我仔9月就4歲佢日日都會尖叫自high..勁跑坐唔定中意用面。。呂。。人中意用條利咩都lam。。唔順佢意就癲叫 ...

有可能自閉加活躍兩樣都有!唔好信晒老師講嘢,老師無學過如何評估!好多老師睇漏眼,我身邊朋友試過唔少老師話無事,最後有問題。