用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 如果小朋友有20分, 再行111策略,是否有機會入新油天呢? ...
go

如果小朋友有20分, 再行111策略,是否有機會入新油天呢? [複製鏈接]

如果小朋友有20分, 再行111策略,是否有機會入新油天/舊油天呢?
   1    0    0    1

問題有啲難明,機會實有架(邊間20分加111都有機會),只是多定少,但20分應該入唔到

candycsy 發表於 15-1-17 23:52
如果小朋友有20分, 再行111策略,是否有機會入新油天/舊油天呢?
舊油就唔知,新油111非必需,但111扣門有加分。
因為新油會見晒所有扣門生,舊年好似有400人扣,000都見,所以111只有少少著數。

實有機會

是否因為太多兄弟妹佔左好多位, 個個都爆哂燈,所以20分都未必有機會呢?

This is because many applicants got 25 points (e.g. old boy + catholic).

Applicants with sibling studying and parent working are on a different pool and will not affect the chance of those applicants on "points" system.

yes, it means many chance??

引用:是否因為太多兄弟妹佔左好多位,+個個都爆哂

其實每年都有20分入到新油天的

Kungfuli 發表於 15-1-23 00:01
其實每年都有20分入到新油天的
yes, if it is very lucky.

lauwingtai 發表於 15-1-18 08:26
舊油就唔知,新油111非必需,但111扣門有加分。
因為新油會見晒所有扣門生,舊年好似有400人扣,000都見, ...

No~~~~7xx
50份之1機會.

lauwingtai  ic  發表於 15-1-23 13:25

alyk 發表於 15-1-23 13:21
No~~~~7xx
50份之1機會.
咁又無咁低, 舊油天嚟緊叩門位有20個, 新油天19個, 就算800人考, 都有大約1/40機會, 即係2.38%左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-23 13:47
咁又無咁低, 舊油天嚟緊叩門位有20個, 新油天19個, 就算800人考, 都有大約1/40機會, 即係2.38%左右
...
謂何有19個?

alyk 發表於 15-1-23 13:52
謂何有19個?
今年新油天自行時收咗87人, 咁理論上統一派位應有63個位, 但而家統一派位只有59個位, 即係只扣了4個留班位. 新油天開5班大班, 即係每班最多可多收3人, 即一共有: 3x5+4=19.

當然可能有人自行成功但無去註冊都唔定, 但肯定叩門位至少有19個

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-23 13:59
今年新油天自行時收咗87人, 咁理論上統一派位應有63個位, 但而家統一派位只有59個位, 即係只扣了4個留班位. ...

哦, 我通常唔會計留班位, 因為可能真係有人要留班, 加上不少名校都要比人情位, 咁咪要扣翻?

alyk 發表於 15-1-23 14:03
哦, 我通常唔會計留班位, 因為可能真係有人要留班, 加上不少名校都要比人情位, 咁咪要扣翻?
...
小一留班位你覺得真係俾人留班用?
如果真係要計足甚麼人情位, 可能叩門位連10個都無

alyk 發表於 15-1-23 14:03
...
我之前識一兩個唔係太熟既朋友, 佢話同某津小校長好熟, 當年個位名津小校長仲俾埋推薦信佢去叩番間學校, 但最後都係無咗下文.

所以人情位呢樣野, 唔好諗咁多.

hkpapa852 發表於 15-1-23 14:07
小一留班位你覺得真係俾人留班用?
如果真係要計足甚麼人情位, 可能叩門位連10個都無
...

留斑又真係冇乜可能, 學校寧可收新生都唔想小一留斑.
但人情位應冇10咁多, 平均每年有3~5個我覺得差唔多, 畢景雙油未算神級,

hkpapa852 發表於 15-1-23 14:10
我之前識一兩個唔係太熟既朋友, 佢話同某津小校長好熟, 當年個位名津小校長仲俾埋推薦信佢去叩番間學校, 但 ...

人情位衣家野, 眼不見不為實, 以前我都唔係好信有人情位.
話說2個多月前見翻一位1x年冇見的朋友, 講開小朋友是剛剛2014入小一, 問起學校, 佢2公婆面露苦笑, 老公就話"唔好提", 慢慢講外至知佢小朋友入左間神津, 係有人介召入的, 我話咁味幾好? 但佢地個小朋友只在中下游又未到最尾果斑, 但近日校長同佢地講"佢好似唔係好適合我地學校". 所以2公婆諗緊明年唔知會否被勸退.

我心諗果間係津校如果係派位入去, 學校唔會咁輕易郁你, 但比個人情位你你又冇料到, 真係郁你都唔奇.

咁有無25分入唔到架?!
‹ 上一主題|下一主題