用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 期望越大,失望越大><此終都要由i位轉s位 ...
go

期望越大,失望越大><此終都要由i位轉s位 [複製鏈接]

仔仔係踏界A仔,就嚟4歲講野都仲係三至四字嘅句子,未識對答,i位老師都話好難揀去唔去s位好,上學期就完結,睇到係有進步,不過真係進步得好慢,一路都係慢慢咁進步,上小學就會好辛苦,到時先揀特殊小學,會更加唔開心!唯有而家仔仔仲未知乜野叫特殊學校,轉去s位打好個低先,追得幾多得幾多...

想問下而家轉位趕唔趕得切4月大派位?
好想知s位一入去讀係會點樣?
上堂係一個老師同一時間教6位學生,定會係有啲去上感統,有啲去言語治療咁分開左?
家長係咪好多時都要陪上堂?
老師會唔會迫小朋友去面對一啲佢地好驚嘅野?例如:我仔仔好驚識郁嘅玩具或公仔,會唔會要佢一定去面對到為止?
唔好意思!好多野問,因為實在太擔心,請媽媽們多多指教^^
   1    0    0    0

唔好唔開心, 以前亞仔由I位轉S位, 頭3個月我直情唔想面對個仔, 日日在公司坐到11點先返屋企, 都要3個月時間先振作起來.

你仔就黎4歲,又真係慢左D,我仔28個月開始有爸爸去街、媽媽食飯,我都決定俾阿仔入S,因為佢溝通、專注唔好,未識守規則,我想佢進步快D。你而家轉當然趕得切派位。

我仔下星期先插班返S,小組應該6人一齊上,個別除外,好似某D小組同個別,家長可以一齊上。唔岩請指正。

回覆:yan424 的帖子

4歲還有好大進步空間。我仔4歲都係好少自發短句。現在6歲已經好會表達自已。S位老師會用減敏方法讓小孩克服害怕的事物,都係要佢多接觸,但會循序漸進,不用擔心。個別訓練要家長陪,但陪不到老師會電話跟進。小組活動家長也可參與,但可能個別中心安排有別。S位好好架,真係物超所值,上過就知有幾好。

唔該你地>3<
真係幾難接受,好唔開心,本來諗住9月細佬可以同哥哥一齊返學,
點知學校收左細佬,哥哥就要轉校><
元朗得兩間s位,排唔到呢兩間就要誇區,
個心真係好亂,又唔知可以問得邊個....

而家仲可以轉,快啲問返醫務社工,叫i位老師寫紙轉,跟舊no.排。好大機會今年入到

聽雨聲 發表於 15-1-19 09:53
而家仲可以轉,快啲問返醫務社工,叫i位老師寫紙轉,跟舊no.排。好大機會今年入到 ...
我星期五打去搵社工,又話唔得閒留電話覆我,冇打嚟,今日星期一打去,又話今日社工可能唔返,又係留電話,
我驚趕唔切,仲有乜野方法??

學校應該有經驗,你問返校長

問清楚學校點做,你填好晒啲嘢先,到時一次過交俾佢,始終都係要經社工

聽雨聲 發表於 15-1-19 11:49
問清楚學校點做,你填好晒啲嘢先,到時一次過交俾佢,始終都係要經社工
唔該晒你^^原來要學校寫份進度報告fax比社工再比醫生睇,睇完ok又要再由社工聯絡我填表,搞咁多野真係驚趕唔切><

仲有時間,不過你要追緊啲

回覆:期望越大,失望越大>

其實唔好睇s定I,最緊要係幫到小朋友,s位對6,按能力分班,每週有言語,感統,支援好D

haha!我日日追老師份進度報告,今日見左心理醫生,
醫生都話入s位係最幫到我仔仔

真係要追緊啲,到時交俾社工都要催佢,驚會過咗時間。而且你好大機會派到第一志愿,要諗好讀邊間!

聽雨聲 發表於 15-1-21 15:10
真係要追緊啲,到時交俾社工都要催佢,驚會過咗時間。而且你好大機會派到第一志愿,要諗好讀邊間! ...
多謝你不停回答我問題,如果大機會排到第一志願就好喇,睇過我呢區係真係得協康好,不過真係好多人排,希望排到間好嘅s位比仔仔,可以追到番返主流小學,唔想比啲親戚睇小><

唔使客氣!你要睇番你幾時排同你揀個間學校派到幾時,因協康真係多人排,我驚難啲入。

回覆:yan424 的帖子

其實s位支援比I位好好多,家長不要有心理負擔。我女個幼兒導師話佢之前係s位學校做,好多小朋友兩歲幾來s位,四歲幾就可以返去讀主流。盡早俾小朋友適合的訓練才是正確之道

clingy 發表於 15-1-26 18:10
其實s位支援比I位好好多,家長不要有心理負擔。我女個幼兒導師話佢之前係s位學校做,好多小朋友兩歲幾來s位 ...
多謝你,其實我都覺得我一早就應該揀s位,不過"特殊"呢兩個字我真係過唔到自己嗰關,所以揀左i位,不過眼見仔仔真係追唔到,而老師又同我分析過,
而家唔轉,小學都要轉,咁真係唔想過左黃金期先嚟後悔,
希望仔仔有s位,真係可以快快追得上,thx^^

聽雨聲 發表於 15-1-21 21:54
唔使客氣!你要睇番你幾時排同你揀個間學校派到幾時,因協康真係多人排,我驚難啲入。 ...
社工好快手,今日終於搞掂晒,求神拜佛,希望排到...^^

加油!就算當初你揀s位,應該都係今年先入,因太多人排啦!你反而比人讀多一年i位,你應該開心
‹ 上一主題|下一主題