用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 有25分入協和(太子),但.....
go

有25分入協和(太子),但.....

我個仔今年兩歲,而先生有太子協和25分,咁其實係咪讀平d學校都得呢?定係應該送佢讀kowloon tong 貴d既學校?如是後者,開支岩岩好,前者雖然經濟上鬆動d,但驚平既學校跟唔到協和功課深既style。

回覆 lady_princess 的帖子

讀九龍塘又好,協和也好離不開補習。

引用:我個仔今年兩歲,而先生有太子協和25分,咁

原帖由 lady_princess 於 15-01-17 發表
我個仔今年兩歲,而先生有太子協和25分,咁其實係咪讀平d學校都得呢?定係應該送佢讀kowloon tong 貴d既學 ...
我小朋友都係讀屋邨幼稚園,程度都好淺,上到協和都冇問題,反而k2上k3嗰年,可以有空閒時間就同小朋友練習下默書,學定多啲中,英文生字,其實小一學啲嘢大部份都係review翻k3的東西,但無可否認,協和默書同測驗係幾多

回覆:ryoho 的帖子

thank you for your reply!

可以喺小一時會有啲時間去適應,問題不大的~

回覆:lady_princess 的帖子

我想問下,如果父母其中一人系協和太子畢業,甘系唔系一定要系返協和太子先有分架?如果去協和長沙灣,會否都有分架?