用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 面試日期, 唔happy
go

面試日期, 唔happy [複製鏈接]

明明網上寫17同24號in, 點之去到登記俾左26號, 攪到我以為係佢寫錯.之後打去問先知原來佢地多人in得滯要加時間.
問佢有冇得改番24號, 個個陳主任D語氣勁差, 話面試費無得退之外仲唔可以改時間.
我26要返工, 點去呀...
   0    0    0    0

回覆:面試日期, 唔happy

你將來去考的小學和中學的面試無論有幾多理由,也不會改時間。如有心讀的,花半天去面試都是值得。

回覆 803Joa 的帖子

我知, 只不過我覺得SKH今次就好似唔老實.如果你一早話會有機會多一個timeslot, 我就會早D去排隊入表.

回覆:面試日期, 唔happy

數年來都是只預兩日面試,今年人數必是比預計的多很多才預多一天。多了一天面試,全校都要突然少了一天上學。放心啦!如入到這間學校,你絕對不會後侮請半天假來面試。學校的行政一向處理好好,校長老師教學方法也非常一流。問題是幾千人淨一百八十個位,不是這麼容易!good luck!

本身我都對SKH有好感, 不過而家改觀了.
同我對話的主任那種語氣, 真係一聽難忘.

昨日下午四時去左面試,開始時基本上感覺和其他幼稚園一般,冇特別.....但面試既老師好好,不心急,有耐性,引導小朋友完成各樣事情,以一天內見多位小朋友的老師來說,她做得很好.....

其實佢可能可以2日內in晒, 咪你地in個日可能等2個鐘囉.整間學校其實多一日的interview day對佢地的影響可能大過你.成間學校又放假,問題又要出多一日.(佢地慣例問題唔會重覆).

其實,學校真係兩難,要你地interview等得耐又話好耐,搞到小朋友冇晒mood.多一日諗住大家可以輕鬆d,又被人話.

skh不嬲interview d老師會好耐心,唔會因為你唔肯做,做唔到即收工.佢地會繼續引導,所以要花多d時間去interview1個小朋友.其實老師in多日仲辛苦.

不過唔開心係明白的,但唔好因為咁而對學校改觀,我相信學校原意係為大家好.去年,前年都聽到等好耐,今年都冇咁情況發生.

簽名被屏蔽

SKH今次就好唔老實,I GAVE IT UP

回覆 ericby 的帖子

你又有不快?

請問面試只有一個家長或者一個家長+一個祖輩去可行嗎?因為其中一個家長大多數時候出差

回覆:CaviarYu 的帖子

放心,我上年也是自己一人帶小朋友面試,也有offer。

s9621428 發表於 16-10-26 08:26
你有讀嗎?小朋友開心嗎? 面試是點樣?

回覆:CaviarYu 的帖子

小朋友現正讀K1,很喜歡上學。skh 的課程很好,家教會的support 也很強,很滿意。

s9621428 發表於 16-10-26 08:26
would you mind tell me more about the content/questions of the interview?thank you

803Joa 發表於 15-1-21 17:17
數年來都是只預兩日面試,今年人數必是比預計的多很多才預多一天。多了一天面試,全校都要突然少了一天上學 ...

幾千人有點誇張,你以為是st. Catherine 嗎?

回覆 Forgetmenot999 的帖子

幾千人去報也不誇張,因為這所學校實在教得很好,且升小的往績很不錯(只要去它的網頁看看便知道)。只不過有些人未聽過或不了解這所學校,便覺得誇張了。Btw, 我囡囡數年前考這校時,已是有超過二千人報考,轉眼之間,她今年已在這校畢業了。實在感受到為何那麼多家長喜歡和支持這校,因為各老師和校長實在很用心和有經驗去培育孩子,也令他們畢業時有自信和禮貌品德地去考小學,升小成績有目共睹。

mcegg 發表於 16-12-14 00:01
回覆 Forgetmenot999 的帖子

幾千人去報也不誇張,因為這所學校實在教得很好,且升小的往績很不錯(只要去 ...

想問你囡囡升了邊間小學呀,D同學仔又多數升上那些小學呢,感謝

我囡囡現在就讀聖公會聖彼得小學,是於統一派位後叩門入的,由於我們不是住在中西區,所以要在叩門階段才可考入這些官津名校。因為聖公會幼稚園與很多名中小學是同屬聖公會背景的,如聖保羅男女小學、聖保羅男校、聖士提反小學(赤柱)、拔萃男書院附屬小學、拔萃女小學、聖公會聖彼得小學、聖公會基恩小學、聖公會呂明才小學等等。所以也會有多些學生入讀這些學校。學校也很好,會積極舉辦小一分享會給家長了解以上和其他熱門學校的學習情況和面試要求,又會著重訓練小朋友自理能力、德育、面試技巧等等來增強學生自信和表現,校長又會為每位學生寫推薦信來考小學,所以大家也有較大信心去迎接小一面試的挑戰。有興趣可以看看以下的連結:
http://www.skhkg.edu.hk/?page_id=671
‹ 上一主題|下一主題