用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 似乎很有創意
樓主: hadwinboy
go

似乎很有創意

引用:我都建議lego班,有機械人課程,仲有d教寫p

原帖由 小曳人 於 15-02-02 發表
我都建議lego班,有機械人課程,仲有d教寫program!可以時間唔啱,如果唔係我都想俾阿仔上!

至於IB,好處 ...
暑假時參加過一個Lego 班,我仔都好喜歡,來年暑假應會再報。之前看過一些可教寫program 的,可惜要求8歲,要等明年。

回覆:似乎很有創意

叻仔!有創意!

其實好多小朋友得閒時都會有類似樓主小朋友的手作仔,只是現今d小朋友放學後的時間被規劃地上技能興趣班,以至没時間沒空間玩自家創作。

我仔都寫过“書”、報紙、畫過足球卡,亦規劃过佢個王國版圖,在冇樂譜之下自己左右手彈番首歌出來。雖然我覺得好amazing, 但認為只要小朋友夠足夠空間和時間,佢就自然有創意。

我覺得比小朋睇不同類型的書籍,所帶來的帮助與啟發,比起規劃佢去上什麼特別技能班可能更有效。

唉……十点鐘係到作曲填詞!無人明白我感受,創意唔可以瞓左覺先咩。如果迫佢瞓一定發瘨。

引用:唉……十点鐘係到作曲填詞!無人明白我感受

原帖由 scyauchris 於 15-02-13 發表
唉……十点鐘係到作曲填詞!無人明白我感受,創意唔可以瞓左覺先咩。如果迫佢瞓一定發瘨。 ...
靈感到嘛,瞓完可能忘記了

大家要好好鼓勵小朋友的創意呀!我細個就是接受了那些被抑制創意的教育,而家真係零創意,只會超本子辦事。

創意是可以,不過唔可以破壞屋企東西及要安全!

回覆 birdbird 的帖子

好同意,我小朋友每日都會花好多時間搞d「無謂嘢」,你話有用,係無用的,但我覺得小朋友好需要這些的。我寧願cut佢興趣班,都吾會cut佢自己玩的時間。

引用:我仔今年小二,由細自現在成日有不同的諗頭

原帖由 hadwinboy 於 15-01-17 發表
我仔今年小二,由細自現在成日有不同的諗頭。三歳喜歡寫嘢、作故事已是指定動作,再大點便寫歺牌,成份分好 ...
好多諗頭呀!

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-01-17+發表

原帖由 咸蛋三寶飯 於 15-02-21 發表
好多諗頭呀!
他前排看完鐵達尼號套戲(狄卡比奧那套),又看了講関於當時沉沒情況的書,之後便開始設計自己的遊輪。遊輪用Lego 砌,規劃了有幾多等倉位,再設計了船票,再想了一大堆船上可有的服務及設施,及各船員職責,然後便要各家人參與其中一職位.....總之他每天梗有些時段活在天馬行空中

引用:Quote:原帖由+咸蛋三寶飯+於+15-02-21+發表

原帖由 hadwinboy 於 15-02-23 發表
他前排看完鐵達尼號套戲(狄卡比奧那套),又看了講関於當時沉沒情況的書,之後便開始設計自己的遊輪。遊輪用 ...
好事尼㗎!

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-02-02+發表我都

原帖由 hadwinboy 於 15-02-02 發表
暑假時參加過一個Lego 班,我仔都好喜歡,來年暑假應會再報。之前看過一些可教寫program 的,可惜要求8歲, ...
可以分享吓邊個Lego班嗎?

引用:我仔今年小二,由細自現在成日有不同的諗頭

原帖由 hadwinboy 於 15-01-17 發表
我仔今年小二,由細自現在成日有不同的諗頭。三歳喜歡寫嘢、作故事已是指定動作,再大點便寫歺牌,成份分好 ...
可以鼓勵他在習作內加入多些插圖,封面設計些生動自己畫的圖畫,拿去印刷送給同學做。同學一方面可以開心做,令一方面又可當童年小禮物作留念,記住留返本俾自己