用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問浪澄綠茵用家意見
go

急問浪澄綠茵用家意見 [複製鏈接]

有人話第二間綠茵老師常走、NEt口音唔好、行政混亂。咁浪澄呢?

1    0    0    0

個人覺得行政方面ok,
遇到嘅 net口音唔知係咪正統英式,但至少唔係印度口音(因為我以前老師係印度人,所以知道), 亦唔係菲律賓口音,面談或電話都可以清晰溝通。
多唔多換老師就唔清楚

回覆:急問浪澄綠茵用家意見

感謝你的回覆和分享!另外你知道浪澄綠茵升小情況如何嗎?

GF 好新,K3升小好似得2屆record,實際數字唔清楚,只知好多入國際學校,因為學生比較多外藉學生

我見net老師口音ok, 當然如果你想要英國oxford口音就欠奉。今年剛換咗校長,感覺上行政有少少亂。

謝謝你們啊!
大部分升國際學校,中文方面的教學是否較少?會教認字寫字広?

全英普, 英普比例估計大約 7:3,pn 本中文書已有大大隻中文字,估計係有認字嘅,但2歲小朋友認唔認到又另一回事

回覆 Bchubchu503 的帖子

我個仔讀緊K2,行政日常運作都幾正常,而家佢地多左好多活動,最近我個仔仲參加左英文班。不過我識啲K3家長,今年都有學生考到陳守仁同St. Francis,好似仲有幾個入到英華3rd in

引用:我見net老師口音ok,+當然如果你想要英國oxf

原帖由 AJW2010 於 15-01-18 發表
我見net老師口音ok, 當然如果你想要英國oxford口音就欠奉。今年剛換咗校長,感覺上行政有少少亂。

...
八卦一問:𨍭咗新校長了?不再是miss cindy?是不是副校miss bonnie升上?

太好了,也有學中文的課程,升小也不只是國際學校。很有用的資料呢!謝謝!

現在校長是誰?我見有人說她勁差呢.....

Miss Cindy 走咗,Miss Bonnie 做了課程總監

回覆 Bchubchu503 的帖子

我聽我朋友講佢地好似K1一番學已經做線條練習, K2,3仲有句式練習, 同埋佢地綠茵都有學生考到直資小學, 唔止國際學校

Thank you so much! Very concrete information!

I'll go to the Information Day on 31/1. Hope to get a feel of the school. Thanks all!

引用:Quote:原帖由+AJW2010+於+15-01-18+發表我

原帖由 tam_bb 於 15-01-23 發表
八卦一問:𨍭咗新校長了?不再是miss cindy?是不是副校miss bonnie升上?

...
上個學期都仲見miss cindy,今個學期無了,個org chart都唔見佢。

Miss Cindy left, I forgot the name of the new principal.

Admin of the school is a bit messy but acceptable. The Net teacher of my kid left before Xmas, there was a new Net joined recently but seems quite fresh. PTH teachers are very good, I really like the language environment of GF and my kid loves to go to school everyday. My kid could speak very good English and know lots of vocabularies. Of course we also read lots of books at home.

引用:Miss+Cindy+left,+I+forgot+the+name+of+th

原帖由 golderick 於 15-01-27 發表
Miss Cindy left, I forgot the name of the new principal.

Admin of the school is a bit messy but ac ...
Very fair and sensible comment! Thank you so much!

引用:有人話第二間綠茵老師常走、NEt口音唔好、

原帖由 Bchubchu503 於 15-01-16 發表
有人話第二間綠茵老師常走、NEt口音唔好、行政混亂。咁浪澄呢?
No good, 非常差
行政混亂,老師經常轉人,做手工請外援,功課安排唔知想點,老師從無回覆家長,可能我小朋友黑仔,咁嘅學校,我中途退學了

回覆:greencircle 的帖子

一句講到尾!老師經驗,愛心,系統最重要!

引用:Quote:原帖由+Bchubchu503+於+15-01-16+發

原帖由 greencircle 於 15-01-30 發表
No good, 非常差
行政混亂,老師經常轉人,做手工請外援,功課安排唔知想點,老師從無回覆家長,可能我小朋 ...

用家,行政混亂求其敷衍家長,老師表現麻麻,(當然是個別)。
另小小怨言,intranet 想睇校園生活照、,如果你想睇番自己班的生日相,聖誕相,但係佢地把全校的相胡亂放曬入去要自己搵你覺得他們是有心嗎?
‹ 上一主題|下一主題