用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英文中學適應期?
go

英文中學適應期? [複製鏈接]

小女今年小六, 黎緊升中. 想了解一下究竟升上英文中學, 全部科都係英語上課 (除中文科), 小朋友會唔會好難適應. 我女英文都有8X分. 我覺我佢英文都可以. 但係我又唔會同佢講英文. 一返中學就要全部接觸英文, 請問你們的小朋友用咗幾多時間適應? Thanks!
   4    0    0    0

其實又唔需要過份擔心, 老師話佢地呢個年紀學語言肯學就好快適應, 事實老師無講錯.

初時我都同你一樣,特別派o左書單英文科全部用book 2 唔係book 1, 暑假時望過d 書, 我都覺得對女係深, 不過學語言環境好重要, 佢地在學校全部都用英文, 連找老師問問題(除中文,中史外)都需要用英文,由暑假在中學上bridging couse , 9月正式上課到而家, 真係可以適應到.

反而中文就真係深, 好多問題需要思考, 亦會將閱讀理解文章內容compare with 課文. 呢樣阿女仍在努力中.

加油, 祝你入到心儀中學.

YDLFATHER    發表於 15-4-7 01:38
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

happylogin 發表於 15-1-16 16:19
小女今年小六, 黎緊升中. 想了解一下究竟升上英文中學, 全部科都係英語上課 (除中文科), 小朋友會唔會好難 ...
小兒地區中文小學轉B1英中,唔使一個月就適應。可能男仔鍾意一齊玩,一齊做 PROJECT,好快適應。

只要英文底好,無问題。趁而家开始睇多d明珠台tune up下,好快適应。

YDLFATHER    發表於 15-4-7 01:39

是的, 这年紀小朋友適應力強, 不用担心

我的睇法有點唔同
中文小學上英文中學若小朋友英文底不好係好難應付
有朋友女兒就是這樣
不關適應問題
所以若真想升上英文中學
在英語方面真係要下點功夫呀!

好老土咁講, 肯努力的會易適應,但習慣做強者唔溫書都第一果D就好易出事...

醒目開學勳章

roadbike 發表於 15-1-17 01:27
我的睇法有點唔同
中文小學上英文中學若小朋友英文底不好係好難應付
有朋友女兒就是這樣
我囡小學時英文拎開A,但上到英中,很多科目都用英文教,我囡都覺得D英文深咗好多,需要花很多時間上查字典和理解,小朋友在9月頭開學時梗係最開心,但9月尾至10期間日子係最唔適應,我囡試過因壓力而喊過,家長O既鼓勵和安慰很重要~~只要肯努力適應都會快D,都係架!

YDLFATHER    發表於 15-4-7 01:41

回覆:angelfan07 的帖子

讀英文中学,英文底要好是一定的,但要適應得好,只英文好是不夠的,要盡早作好準備,我仔今年中一,讀有外藉同学一齊上堂的全英中学,我地在仔考完小六最後一次試後,就开始同佢準備中学的課程,例如学英數,睇定D中学IS書,串定些中学有用既常見生字等,我仔中学已考了兩次試,成績雖然不是好叻,但都幾理想,完全没有難適應呢个問題,讀左呢幾个月,仲自信左,説英語仲流利左好多,我地都非常开心!我地小學格言,“機會是留比有準備的人“大家努力呀!

Yanamami  呢句格言終身受用!  發表於 15-1-20 22:59

簡單講句
要上英中真係要早點在英文上下點功夫先得

引用:讀英文中学,英文底要好是一定的,但要適應得

原帖由 kachunma 於 15-01-19 發表
讀英文中学,英文底要好是一定的,但要適應得好,只英文好是不夠的,要盡早作好準備,我仔今年中一,讀有外藉同学 ...
「機會是留比有準備的人」--真係至理明言

我仔英文成績普普通通,暑期我比佢上英數和英文適應班,上中學後很多科目都要用英文,再加上學校訓練presentation和gramma,短短三個月比以前進步了很多,我要求不高有進步已是感恩了^^

TwinWong    發表於 15-1-22 09:19
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

嘩, 大家都是好媽媽, 那麼有準備. 我女也是中文小學上英中, 現在form 1. 我一點準備也沒有, 只是上中學時的8月, 學校有2個星期的bridging course. 先學下各科的生字.  開學後, 我只會問下, 上堂聽得明嗎? 她說OK, 我便算了!  小女由小一至中一都沒有上個任何補習班.  但一直都是全級的頭10名.

只是個人意見, 有些朋友會喜歡去找/打聽一些名補習社, 說會學多什麼什麼, 我總覺得小朋友清楚理解課堂上老師講解, 課本上的知識, 就不會太差了. 如果連最基本的都不明白, 補什麼神校那是沒有用的. 那些公文式, 超好多年, 但不代表他在考試上取得高分, 有時更嚇怕了小朋友.

亞女在小學一向中文科成績平平, 但都有A啦! 但我自己都明白中文一直比英文難學, 中文詞彙是有意思和意境的, 小朋友不容易明白. 上了中學, 常常聽說好多DSE 死在中文科上, 所以在10月開始, 讓她去中文班, 學學文言文.

剛剛都派了 1st exam 的成績, 我女比第一次統測各科都有進步. 上次名次, 她亦在全級頭10%內, 我都滿意了! 我不計較她的名次, 只希望她有進步, 而且中學分數比小學緊得多, 我看過她的試卷, 每科都範圍很多, 而且每題一分一分的, 又要寫好多字, 所以要答得很快, 還要懂得用英文來表達, 那當然她有好些地方是表達不到啦, 但她完全沒有HARD FEELING. 因為有更多同學不懂表達.  亞女就是這樣, 完全對自己沒有要求, 因為佢自己已盡力了, 成績如何都沒關係!

YDLFATHER    發表於 15-4-7 01:44
eytben    發表於 15-1-22 19:34
slowmemame    發表於 15-1-22 15:08

每個小朋友的資質不同,有些聽一次,講解一次就明白,有些聽/講十次都未明!

回覆:英文中學適應期?

我女間小學中文一向教快一年,我曾經睇過一編我女學校有位家長在佢女兒升中學後寫嘅post講過,中文一定唔成問題,但英文唔算教得好深,上到英中後就比較吃力。加上科科都用英文教,都有擔心佢。不過我女學校都好好,下學期我見佢地都用英文常識書。希望等佢地適應期。

回覆:happylogin 的帖子

不用太擔心,英中的招收對象主要還是普通小學的學生,大多數未習慣英文上課,所以會在學期初甚至開學前有相應安排讓學生適應。

身邊有一個例子,小朋友自小一直在國內讀傳統學校,讀完小六回港直接入讀英中。雖然全英文上課,但能很快適應並駕馭眾多科目。期間並沒有進行甚麽特別訓練,只是在開學前幾個月,參加了由入讀中學提供的一個體驗課程,體會一下英語環境下的教學活動,相信有一定的幫助。

你間小學有如此條件,其實已經相當不錯。如果中學又有適當過渡安排,根本不用擔心。若然想錦上添花,可以比小朋友接觸一下其它科目的英文教材和體會一下英語教學。

YDLFATHER    發表於 15-4-7 01:46
‹ 上一主題|下一主題