用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家長分享小組
go

家長分享小組

我的兒子五歲半,剛被評為阿氐保加傾向。管教孩子之苦,有時其他人很難明白,想找同路人分享、互相支持,可透過PM或whatsapp group一起分享。如有興趣,請PM我!

回覆:家長分享小組

引用:我的兒子五歲半,剛被評為阿氐保加傾向。管

原帖由 jonjonjon 於 15-01-16 發表
我的兒子五歲半,剛被評為阿氐保加傾向。管教孩子之苦,有時其他人很難明白,想找同路人分享、互相支持,可 ...
小兒現在七歲,二歲八個月評自閉傾向,曾經入讀特殊幼兒中心,經多年努力,各方面能力也達同齡標準,現在就讀主流小學一年级,成績也算中上,與同學相處也很好,學校沒有投訴,希望能保持。
各位家長也要努力,千萬別放棄,也要保持樂觀心態,因父母要有樂觀心態才能打開孩子的內心世界,努力

感謝你的分享!請問他參加了甚麼課程有幫助?
我仔最大的問題是情緒問題、固執、不懂和其他小朋友相處。佢成日都好忟、其他小朋友又唔係好鍾意同佢玩,我真係唔知點幫佢,實在又擔心又困擾,所以希望有同路人互相支持!

引用:感謝你的分享!請問他參加了甚麼課程有幫助

原帖由 jonjonjon 於 15-01-18 發表
我仔最大的問題是情緒問題、固執、不懂和其他小朋友相處。佢 ...
找專業人士幫忙(如:社工,治療師等),用多点正面樂觀心態去幫他分析,慢慢就能掌握到方法

引用:感謝你的分享!請問他參加了甚麼課程有幫助

原帖由 jonjonjon 於 15-01-18 發表
我仔最大的問題是情緒問題、固執、不懂和其他小朋友相處。佢 ...
因每位小朋友也不一樣的,我只是綜合醫生/社工/治療師意見,看看有什麼能幫到小朋友,耐心幫他做訓練,慢慢會看到成績。

收到!最緊要是樂觀正面!

仲有冇人想加入分享?

回覆:jonjonjon 的帖子

你好,我阿仔4歲半,成日覺得好大壓力,好似每日有快石砸住甘,因為全家得我接觸個仔最多,佢既好同壞個面得我知得最多。

我既仔既問題系唔識聽同執行指令,同埋好不受控制地搞其他小朋友,例如拉扯人地,用手指吉人,撲倒人,用身體推人等等,每次教完又會出現其他問題,搞到我返學卑學校投訴,去公園玩又卑家長投訴,上運動班又卑教練白眼,真系好好難受,但係我知佢系自己控制唔到自己,所以都好無奈。

不過我都系不停同佢製造機會同人玩,因為我覺得要正視個問題,幫佢一齊克服困難。

我好樂意同A仔媽咪們交流下,有時有個渠道可以講下都可以幫到減壓,真系要系我地呢個位置先會明白個種無助感  ......

我好樂意 pm 我既 watsapp 如果有興趣的話

回覆 jonjonjon 的帖子

想加入. 請PM 我

想加入,請PM我

我的兒子五歲半,剛被評為阿氐保加傾向。管教孩子之苦,有時其他人很難明白,想找同路人分享、互相支持,可 ...
我都想加入,PM我,thx

請PM,我想加入

多謝大家有興趣一起分享!有興趣的朋友請PM電話號碼給我,我會加你們入whatsapp chat group.

已PM電話

Pm, please check.thx

親子童讀樂

依度唔比搞,有乜事直接係版面講

已pm,pls check

我仔4歲半,有社交、語言問題。好固執,唔明白別人會有不同想法,自己覺得喜歡,別人就一定會喜歡。特然想到的,就一定要即時有/去做,得唔到大發皮氣,點解釋都聽不入耳。日日都十次、八次,我直頭想自己死左去算。每日都不斷加壓力,好辛苦呀!頭髮掉左好多。

我想join