用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 雙非童虛報地址,教育處應嚴肅處理
go

雙非童虛報地址,教育處應嚴肅處理 [複製鏈接]

1    0    0    0

宏心 發表於 15-1-16 09:13
香港教育處一向採取就近入學原則,按幼稚園生居住地區隨機派出小學學位。過去雖有香港人借用親友在他區的 ...
其實你可能有所不知, 雙非根本唔需要用假地址, 因為係教育局"容許"他們,只要能委托在香港住的永久居民作為小孩的監護人, 雙非學童就可以跟該監護人的住址網嚟抽學校.

而且雙非學童既監護人唔一定要有親戚關係..... 其實係教育局厚此薄彼(點解香港兒童要轉監護人重難過雙非?)

事實上近年有不少"中介人"出現, 專門幫雙非兒童做監護人, 仲要話住係名校網, 只不過比較低調.

希望教育局做野? 算把啦, 林鄭都話單程証人仕係香港未來的人力資源, 要佢地做野, 只會更傾斜向雙非
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔只係借地址報學校,仲有學生資助都係,雙非家長大部分資產係內地,根本查唔到,佢地點報都得,反而香港家長申請就查呢樣查果樣。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:宏心+發表於+15-1-16+09:13+香港教育

原帖由 hkpapa852 於 15-01-16 發表
其實你可能有所不知, 雙非根本唔需要用假地址, 因為係教育局"容許"他們,只要能委托在香港住的永久居民作為 ...
香港人轉監護人(我指抽小一)難咩鬼!我就成日鬧健康家庭有父母有家傭點駛轉到家人湊過夜!根本係合法縱容借家人地址

佢地住國內既有幾個網簡, 就只因佢地有香港既出世紙. 吹佢地唔漲, 今本唔洗借假地址, 如果唔係有目標校網, 教育局已提供左幾個校網佢地選擇, 佢地仲瓜瓜嘈話遠又呢樣又果樣.
其實作為父母, 我真心唔明白點解佢地咁放膽一個幾歲大既小朋友日日咁樣過關返學.

教育局唔會有人黎EK, 除非佢係香港學童家長, 高級個d送晒子女出國啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

宏心 發表於 15-1-16 10:07
你說得對。以我所知不少雙非童不但用假地址,部分更會申請學費資助、車船津貼、書簿津貼,一分錢也不用來 ...
最經典應該係上年受訪個位話入咗"基督教"話諗住多5分抽喇沙既雙非家長
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-16 10:16
最經典應該係上年受訪個位話入咗"基督教"話諗住多5分抽喇沙既雙非家長
有冇幫個仔報協恩?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:雙非童虛報地址,教育處應嚴肅處理

我諗佢地乜都唔識,乜都唔理,人地話出名咪報囉,所以坊間有咁多所謂top 50小學/幼稚園排名

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-16+10:16+最

原帖由 MASAYA 於 15-01-16 發表
有冇幫個仔報協恩?
禁不住... 正!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-16+10:16+最

原帖由 MASAYA 於 15-01-16 發表
有冇幫個仔報協恩?
最強推介!

回覆:宏心 的帖子

近年雙非借香港地址一定狂升,即使有跨境校網, 那校網每間小學只有幾個位,猶如統一派位甲部,中獎機會更細,所以雙非家長寧願借香港地址,好過報內地地址。

如果知道身邊有親友或同學借地址抽學校, 你地會舉報嗎?

邊解淨係舉報雙非呢?我知好多香港家長都係用假地址報
其實教育處應該執緊d,眼見d人用假地址搏到第一志願而自己住咗呢區幾十年就抽到d寶

回覆:宏心 的帖子

呢啲就係兩地人的價值觀,教育署點樣保障守法的人?

‹ 上一主題|下一主題