用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 交完自行,又開始煩大抽獎,請各位俾D意見。 ...
go

交完自行,又開始煩大抽獎,請各位俾D意見。 [複製鏈接]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]各位,小女今年派位,情況如下:
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]1)成績
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]呈一:中B 英A 數B 常A 操行A
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]呈二:中A 英A 數C 常A 操行A
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]無特異功能
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]2)資料
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]小女就讀大角咀(海帆),全級男女共約160人,呈一和二都是排約六十幾位,老師估她是邊緣人 Band1尾/2頭
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]還有由於已搬家,所以已申請轉去深水涉區。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]問題一)自行已交表:1)聖母玫瑰 2)黃棣珊
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]聖母玫瑰是老師推介和我自己喜歡的,小囡就喜歡黃棣珊。請俾D意見。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]問題二)乙部大抽獎:如果博D,是否:1)聖母玫瑰 2)黃棣珊 3)徳雅 ?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]如果保守:1)聖母/黃棣珊(二選一)2)德雅 ?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]最後德雅是否Band2的最好選擇,還有那些學校可以考量。345等意願唔知點選?

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]謝謝各位!

王家爸爸  德雅是B1尾,係好多B2頭既首選。   發表於 15-1-16 09:25
   3    0    0    0

再想請教,聖母玫瑰同黃棣珊邊間好D?謝謝。

聖母玫瑰是B1, 會唔會有D危?

penpen  黃都係b1  發表於 15-1-16 07:57

我都驚,不過自行又想報心儀嘅!
到大抽獎時,係咪第一志願都仲可以博呢?煩惱中

回覆:交完自行,又開始煩大抽獎,請各位俾D意見。

大天海帆不嬲派位都唔錯喎,我估你係 band1尾,老師可能講得保守d.

31校網for女仔,我本人覺得好少選擇。band1得QE同油真和銘基。你大抽獎會在31網嗎?

引用:我都驚,不過自行又想報心儀嘅!到大抽獎時

原帖由 三眼仔爸爸 於 15-01-15 發表
到大抽獎時,係咪第一志願都仲可以博呢?煩惱中  ...
Sorry, 睇漏左,已轉深水埗。

謝謝,老師只是講佢覺得樂觀,所以都有D迷。
係呀,已申請𨍭去深水涉網了。

無得煩,邊緣人一定要睇埋呈三先有得講。band 1 同band 2 係完全唔同的揀法,煩咗考試先諗其他啦。

謝謝
咁請問通常學校係咪會早過大抽獎就考呈三兼派埋成績,還是每間都唔同?

三眼仔爸爸 發表於 15-1-15 21:24
再想請教,聖母玫瑰同黃棣珊邊間好D?謝謝。

玫瑰成績同校風都比較好~

三眼仔爸爸 發表於 15-1-16 01:31
謝謝
咁請問通常學校係咪會早過大抽獎就考呈三兼派埋成績,還是每間都唔同? ...
正常都係,因為要知自己成績屬於band幾嚟揀大抽獎嘅學校

SIYip 發表於 15-1-16 00:31
無得煩,邊緣人一定要睇埋呈三先有得講。band 1 同band 2 係完全唔同的揀法,煩咗考試先諗其他啦。 ...
同意,我女都是這樣情况,現時真係無得煩,必須確定B1定B2先有得諗

三眼仔爸爸 發表於 15-1-15 21:53
到大抽獎時,係咪第一志願都仲可以博呢?煩惱中  ...
唔好諗咁多住, 見步行步.

博聖母玫瑰都唔係唔得既, B1A &B 女仔會揀上智, 如CONFIRM 係B1, 聖母都有機的. 考好第3次呈分, SURE 係B1, 咁就去馬啦! 好過博男女校.

謝謝各位意見。
咁深水涉Band2學校,排名順序大約應該係點?

elbar  德雅 都不錯   發表於 15-4-15 23:52

回覆 john1022 的帖子

咁你點幫阿女揀啊?

三眼仔爸爸 發表於 15-1-16 14:07
謝謝各位意見。
咁深水涉Band2學校,排名順序大約應該係點?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

Khmama的2015升中數據, 內有402間中學派位資料, Excel 可以從 https://www.sendspace.com/file/dzbx53 下載.

三眼仔爸爸  謝謝提供!👍  發表於 15-1-16 20:03
CFSS & SSGC

回覆 三眼仔爸爸 的帖子

我女成績比較飄忽,呈一很好,呈二跌得較多,呈三必須比呈二有明顯進步才能保得了b1,否則肯定跌落b2,所以基本是要努力考好呈三再説。目前我們自行一選的是b1c學校,相信乙一也會填這間,其他就要等確定B1還是B2再算。雖然心目中也有planA,planB,但如果到時阿女連最低要求也達不到,也是要重新考慮的,倒不如現在先不去為這傷腦筋吧。

A餐. 1,上智. 2, 玫瑰. 3,WTS.
B餐. 1, 玫瑰. 2,WTS. 3. 銘賢.
C餐. 1, 玫瑰. 2,WTS. 3. 馬神.
D餐. 1, 玫瑰. 2,WTS. 3. 德雅.

三眼仔爸爸  謝謝。  發表於 15-1-16 20:02

john1022 發表於 15-1-16 15:44
回覆 三眼仔爸爸 的帖子

我女成績比較飄忽,呈一很好,呈二跌得較多,呈三必須比呈二有明顯進步才能保得了 ...
謝謝。盡力而為考好呈三先!祝妳囡囡成功!

john1022  一起努力  發表於 15-1-17 08:45

tonychan9 發表於 15-1-16 15:55
A餐. 1,上智. 2, 玫瑰. 3,WTS.
B餐. 1, 玫瑰. 2,WTS. 3. 銘賢.
C餐. 1, 玫瑰. 2,WTS. 3. 馬神.
銘賢放第三機會=0
‹ 上一主題|下一主題