用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs SFA vs 舊油天
樓主: janelle427
go

TSL vs SFA vs 舊油天 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+alyk+於+15-01-21+發表回覆+m

原帖由 bubuG 於 15-01-21 發表
「益左學校害左個仔」very good point
Well say!

janelle427 發表於 15-1-20 12:10
我target  九華,   sfa 定油天容易D lei?
目標係九華, 梗係油天容易啲. keep得住band 1位, 抽獎都有機會入.  

從派位數字看,有20個去DBS,感覺APS在自行方面好強.至於SFA有10位誇區St.joe亦好強.两間都是交了學費都有回報的學校.

如果樓主有妹跟,住31區,我覺得舊油天最適合.老實講,油天派位都算好.

(我兒是Sfa近屆畢業生,以下是六年親身經歷,非道聽塗說)
叻仔女可中途插班,尤其男仔去九龍塘果間,我識人佢嗰級曾經過了X個;
中前游同學都係指望自行派位派到B1官中,津中(所以入到這些,絶大多數是統一派位時攪惦,可看這些學校是多是誇網及非屋企網)
名直資有些同學已經早在第二次呈分前都知道收了.
仲有一點可提,就是扣門,我見過中游男仔都扣到你哋之前提及過的男津校;
這六年過得緊張但紥實,自覺Sfa物有所值,
恕不能太直言!

peterdad 發表於 15-1-30 12:11
叻仔女可中途插班,尤其男仔去九龍塘果間,我識人佢嗰 ...
只是路過,要在sfa keep 住中游要幾多effort?

小曳人  睇資質喎  發表於 15-1-30 13:06

醒目開學勳章 貢獻勳章

peterdad 發表於 15-1-30 12:11
叻仔女可中途插班,尤其男仔去九龍塘果間,我識人佢嗰 ...
我知嘅嘢亦差唔多總有d人鍾意話他區都可以係抽獎,但邊得嚟咁多人住油尖旺呀?!唔俾人自行入到嘅!
有前輩同我講,(暑期時) 學校遲遲都未放派位上網,係等叩門嗰班,年年都總有幾個叩門入到九龍男津

恐龍家

小曳人 發表於 15-1-30 13:06
我知嘅嘢亦差唔多總有d人鍾意話他區都可以係抽獎,但邊得嚟咁多人住油尖旺呀?!唔俾人自行入到嘅!
有前輩 ...

對,到了大抽獎階段,可以算是例行公事,自己自行兩間都不是校或屋企網,
佷多同學都是這樣想,就算第一志願唔收,第二志願都估計會包到,放榜得第二就再扣第一志願門.

‹ 上一主題|下一主題