用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs SFA vs 舊油天
樓主: janelle427
go

TSL vs SFA vs 舊油天 [複製鏈接]

KikiDaddy 發表於 15-1-19 16:39
回覆 hkpapa852 的帖子

If you look at the secondary school allocation results of SFA, you can see th ...

透過派位或自行獲得學位的中學(B1A): 50
寶血上智: 19
聖若瑟: 11
聖母玫瑰: 10
英華女子: 5
喇沙: 3
庇理羅士: 1
聖瑪利: 1

透過派位或自行獲得學位的中學 (B1B & B1C): 42
九華: 10
長天: 13
瑪神: 4
何明華會督銀禧: 2
沙田培英: 2
黃棣柵: 1
旅港開平: 1
銘基: 1
林漢光: 1
聖言: 1
林裘謀: 1
沙田官立: 1
聖方濟: 1
香港真光: 1:
香島(派位直資): 2

考獲的直資/私學中學 (B1A): 20
DBS: 7
DGS: 5
SPCC: 4
協恩: 3
德望: 1

: 20

考獲的直資/私學中學 (B1B&B1C): 13
聖保羅: 2
英華: 1
顏保玲: 3
優才: 2
福中: 1
羅氏: 1
聖保祿(私校): 3

一定係考番嚟既一線學位,只有33,另外再加體藝(1),德信(4),WKF(2),培基(1),41
即係有104人仲係升讀官津中學(或派位直資), 可能係透過自行或者統一派位先獲得學位.

92透過派位或自行獲得既一線中學學位中,有其中有49個一線學校學位係屬於深水埗本區,另有約20個係他區但在深水埗網可選派的可派的學位..... 到底最後除了41個人係靠考到學位番嚟外,到底真係有幾多人係自行已考到? 無人知囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-20 09:25
透過派位或自行獲得學位的中學(B1A): 共50人
派到band1a-c中學唔係都要靠學生banding高嗎?聽升講座話揀同區深水埗弱網做強校,該校band1生比例遠多於30%。
就算揀跨區,無論是自行成功定靠轉住址網,全港排名都要高先得否則易跌band.
既然係咁,無論間中學係考入,自行,派入定叩入,總括來講都要學生有實力。

另個講者反而話有直屬中學既因有85%學位限制,係有機會收到band2學生,所以咁多人慕名而報。

kufubaby 發表於 15-1-20 10:03
派到band1a-c中學唔係都要靠學生banding高嗎?聽升講座話揀同區深水埗弱網做強校,該校band1生比例遠多於30 ...
我無話SFA既學生B1唔多, 我既意思係, 係SFA入面, 真係考到學校既人, 未必好似大家想像中咁多.

有不少學生都可能仲係要等抽獎結果 (就算自行成功, 都係同大抽獎同一日公佈).

所以我成日會問人, 得如果去讀一間派位成績仲差過官津校既私立/直資學校, 係咪值得呢? 咁當然TSL, SFA同APS唔係呢類

kufubaby  嗯😁你有油天升中數據share嗎?   發表於 15-1-20 10:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

派到band1a-c中學唔係都要靠學生banding高嗎?聽升講座話揀同區深水埗弱網做強校,該校band1生比例遠多於30 ...
兩間油天校網都有晒升中派位既數據

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得係APS嘅學生偏向讀直資學校,而SFA學生偏向讀津校,而唔係佢地考唔考到
如果我個小朋友無去報考某校,你唔可以話佢考唔到!
而上智同九華都係鍾意收SFA畢業生嘅,就算唔係全部自行入,都應該唔少啦
恐龍家

回覆:TSL vs SFA vs 舊油天

我target  九華,   sfa 定油天容易D lei?

hkpapa852 發表於 15-1-20 10:11
我無話SFA既學生B1唔多, 我既意思係, 係SFA入面, 真係考到學校既人, 未必好似大家想像中咁多.

有不少學生 ...
如果去揀一個o岩自己仔女o既小學, 只係單純睇升中派位而去定奪, 的確係如你所言, 唔值得。
不過, 揀一間o岩自己仔女o既小學, 真係只睇升中派位??我自己就唔同意喇。不過,  若大家都係咁諗, 咁就唔好抱怨家下o的小學間間都谷, 間間都狂操, 間間都要學生做功課做到十點半.....

sorman 發表於 15-1-20 12:35
如果去揀一個o岩自己仔女o既小學, 只係單純睇升中派位而去定奪, 的確係如你所言, 唔值得。
不過, 揀一 ...
但揀得油天和sfa, 唔睇派位成績唔通貪佢夠傳統嗎?

sorman 發表於 15-1-20 12:35
不過, 揀一 ...

講出嚟既說話一定美麗動聽,唔係點會越嚟越多似Talk show多過似簡介會既活動吖!一日未係間學校讀過,一日都唔可以話適唔適合,所以我傾向用呢客觀數據嚟參考。總好過入到間合適但升中唔理想,到時可能重後悔。

當然, 唔介意升中成績或有特別支援需要除外

MrBeast 發表於 15-1-20 13:03
但揀得油天和sfa, 唔睇派位成績唔通貪佢夠傳統嗎?
我只係回應hkpapa852 「所以我成日會問人, 得如果去讀一間派位成績仲差過官津校既私立/直資學校, 係咪值得呢? 咁當然TSL, SFA同APS唔係呢類」呢句o者, 都係同sfa 無關。

MrBeast  Ic  發表於 15-1-20 14:10

無論間中學係考入,自行,派入定叩入,總括來講都要學生有實力。
十分同意,除非係非常的邊緣人。

真是一個很好的數據分析。不過建議小小調整

聖母玫瑰看DSE應該是Band 1B,

而聖保祿卻應該是Band 1A

以下是SFA 2013-2014調整後的數據:共有B1A 63人(43.45%=63/145),B1: 125人(86.2%=127/145)

APS 2013-2014數據:共有B1A76 人 (76/143=53.1%), B1: 125 人 (87.41%=125/143)

结论: APS 和SFA Band 1 比例及其相似,1%差别而已。 Band 1a, APS领先SFA 10%,区别在于拔萃男書院。(如果大家同時去掉DBS, SFA Band 1a38.6%, APS 37.8%)

KTS  2013-2014
Band 1a: 36人 (35.64%=36/101), Band 1: 81人 (80.2%=81/101)

SFA

透過派位或自行獲得學位的中學(B1A): 共40人
英華女子: 5
喇沙: 3
庇理羅士: 1
聖瑪利: 1

透過派位或自行獲得學位的中學 (B1B & B1C): 共52人

九華:10
長天: 13
聖母玫瑰: 10

瑪神: 4
何明華會督銀禧: 2
沙田培英: 2
黃棣柵: 1
旅港開平: 1
銘基: 1
林漢光: 1
聖言: 1
林裘謀: 1
沙田官立: 1
聖方濟: 1
香港真光: 1:
香島(派位直資): 2

考獲的直資/私學中學 (B1A): 共23人
DBS: 7
DGS: 5
SPCC: 4
協恩: 3

聖保祿(私校): 3
德望: 1

共: 20

考獲的直資/私學中學 (B1B&B1C): 共10人

聖保羅: 2
英華: 1
顏保玲: 3
優才: 2
福中: 1
羅氏: 1

APS

透過派位或自行獲得學位的中學(B1A): 共30人

皇仁書院 4

香港華仁書院 1

聖士提反女子中學 3

英華女學校3

喇沙書院 3

華英中學 6

迦密中學 8

聖公會曾肇添中學   1

浸信會呂明才中學  1

考獲的直資/私學中學 (B1A): 共46人

拔萃男書院 22

拔萃女書院 7

聖保羅男女中學 5

協恩中學 5

聖保祿學校 3

德望學校 4

ymq 發表於 15-1-20 21:03
回覆 hkpapa852 的帖子

真是一個很好的數據分析。不過建議小小調整
沙田的曾肇添和呂明才應是B1A吧, 你在APS的派位中沒有計呢!

總括而言, APS至少51%學生的學位一定係考番嚟 (當中有46%屬一線中學), 當中男拔係大戶, 共22人, 佔了APS畢業生15%.

考獲的直資/私學中學 (B1A): 46

拔萃男書院: 22

拔萃女書院: 7

聖保羅男女中學: 5

協恩中學: 5

聖保祿學校: 3

德望學校: 4

考獲的直資/私學中學 (B1B&B1C): 20

聖士提反書院: 1

英華書院: 5

聖保羅書院: 5

福建中學: 2

保良局羅氏基金中學: 3

優才(楊殷有娣)書院: 1

滙基書院(東九龍): 1

保良局顏寶鈴書院: 1

賽馬會體藝中學: 1

考獲的直資/私學中學 (B1): 7

香港神託會培基書院: 2

培僑書院: 2

基督教中國佈道會聖道迦南書院: 2

香港管理專業協會李國寶中學: 1

考獲的直資/私學中學: 73

透過派位或自行獲得學位的中學 (B1A): 30
皇仁書院: 4

香港華仁書院: 1

聖士提反女子中學: 3

英華女學校: 3

喇沙書院: 3

華英中學: 6

迦密中學: 8

聖公會曾肇添中學: 1

浸信會呂明才中學: 1

透過派位或自行獲得學位的中學 (B1B & B1C): 27
何明華會督銀禧中學: 3

東華三院黃笏南中學: 9

旅港開平商會中學: 3

基督教女青年會丘佐榮中學: 1

香島中學: 1

聖羅撒書院: 4

華仁書院(九龍): 3

循道中學: 3

透過派位或自行獲得學位的中學 (B1): 11

陳瑞祺(喇沙)書院: 3

香港培道中學: 2

順德聯誼總會胡兆熾中學: 3

九龍真光中學: 2

禮賢會彭學高紀念中學: 1

透過派位或自行獲得學位的中學: 68

海外升學: 2

ymq  對,已改正  發表於 15-1-21 11:40

回覆 mimics218 的帖子

今時唔同往日, 以前只要學術或體藝是旦一邊強就可以入到B1中, 但近年就算有技能; 在學術方面都要接近頂級才有幾會.朋友仔仔在KTS要在top 2x內再加技能才入到男拔中, 如單睇學術要1x名內至有機會, 入到去d同學仔讀書叻果班係勁到你冇得追.
如單睇技能唔係唔得, 我估起碼要港隊級以上至有機. 但話說回頭, 有技能但學術不足入到d神校最终都係益左學校害左個仔.

升中數據都係參考下就算,唔靚靚仔仔 d 學校都唔放上網啦!

引用:回覆+mimics218+的帖子 今時唔同往日,+以

原帖由 alyk 於 15-01-21 發表
回覆 mimics218 的帖子

今時唔同往日, 以前只要學術或體藝是旦一邊強就可以入到B1中, 但近年就算有技能;  ...
「益左學校害左個仔」very good point

‹ 上一主題|下一主題