用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs SFA vs 舊油天
樓主: janelle427
go

TSL vs SFA vs 舊油天 [複製鏈接]

引用:真心請教 1.+細仔,受谷,肯坐定,英文好,

原帖由 janelle427 於 15-01-15 發表
真心請教
1. 細仔,受谷,肯坐定,英文好,唔like中文,數強
2. 有龍妹(4月)
細B 都有甘多offer, 請問係幾月B? 有冇心得可以分享下?

回覆:TSL vs SFA vs 舊油天

sfa 升中同油天真係差不多嗎?我仲以為sfa大比數拋離! 因band1位好似sfa多D! 我目標係入band1英中。
咁油天同sfa那一間好些呢?

我個仔係十月尾細仔!

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+15-01-17+發

原帖由 momama 於 15-01-17 發表
其實在你嚟講點樣為之係好嘅升中成績?
我都想知,SFA 80%band 1 中,都唔夠!!

引用:Quote:原帖由+熊牛不兩立+於+15-01-17+發表

原帖由 Queenielam88 於 15-01-17 發表
咁又係嘅!但如果又未去到咁超班可在初小就可自我升格,咁我有得揀就會揀油天喇!因又不用交學費,六年後又 ...

http://www.apskt.edu.hk/secondary.html
恕我直言,宣道小學post的中學派位,不是每一年度,
而是兩個年度計的。另外,不是公佈哂所有全級人的派位喎!
但sfa 是公布全年及全級人數喎!

引用:恕我直言,宣道小學post的中學派位,不是每

原帖由 EEG 於 15-01-18 發表

http://www.apskt.edu.hk/secondary.html
APS果presentation 令人誤會了數字是兩年計。其實是一年(之前有post 用家解釋過)。APS去神校學生可能是因為音樂表現出眾。SFA sell 成績。要睇自己小朋友有咩強項。

回覆:TSL vs SFA vs 舊油天

樓主,我會選油天照顧龍妹。

引用:+本帖最後由+EEG+於+15-1-18+09:22+編輯+\

Jm,因呈分試橫跨小五小六兩學年,2012-14or2011-13是很普遍的叫法,我估你誤會咗

引用:+本帖最後由+EEG+於+15-1-18+09:22+編輯+\

用呈分年份計,教育署都係咁寫,因小五下學期開始呈分麻。

引用:Quote:原帖由+momama+於+15-01-17+發表其實

原帖由 Queenielam88 於 15-01-17 發表
其實我係參考過九龍塘某私小的升中結果,所以對SFA有咁嘅感覺!可能我咁睇係比較表面卦!!死喇,實畀人笑 ...
如果睇油天和sfa派位總結果。表面睇大家好像相差無幾。但咁睇係無意思。因為係唔知幾多人係靠大抽獎抽入。我聽人講,sfa大多數學生於自行已攪掂。置於宣道,係人都知唔單止重視成績,也重視音樂。咁好多神校唔單止收成績好的學生,也想收有其他才能的學生。所以宣道學生多人入都唔出奇。

熊牛不兩立 發表於 15-1-19 01:05
如果睇油天和sfa派位總結果。表面睇大家好像相差無幾。但咁睇係無意思。因為係唔知幾多人係靠大抽獎抽入。 ...

"我聽人講,sfa大多數學生於自行已攪掂"

其實呢樣野好難証明, 因為SFA起碼有1/3人最後係入讀一線官津中學, 即使中學唔係屬於深水埗區, 你亦不能肯定是否自行成功, 定係學生用住址網去抽到間學校.

還有, 中學自行結果係同大抽獎係一齊公佈既, 如果派出嚟果間係自行大抽獎都有報, 根本好難知係透過自行入定大抽獎入.

tsangnamnam  right, 升中自行大抽獎同時公布   發表於 15-1-20 18:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 熊牛不兩立 的帖子

如果睇派位總結果都無意思,敢睇咩野先有意思?

無論自行或大抽獎入,最緊要係入到!不如實際D講啦,在SFA要考得前好難,在油天相對會容易好多。如果個小朋友又聰明又勤力,又受得壓力的話,SFA係好選擇。如果唔係,就取易不取難,去油天吧!

回覆 gwan 的帖子

兩個差的很遠吧,要看Band 1a比例。
舊油天和SFA男女offer都顯示出來了。 舊油天男仔去的最多的九龍華仁(19)和聖方濟書院(10)DSE都麻麻地,Band1B到C吧,Band 1a 也就3個(LS 2+DBS 1),比例3/89=3.4% 太低了。 SFA男仔Band 1a就有23個(聖若瑟書院11+DBS 7+LS 3+ SPCC 2),比例23/82=28%。
當然,target就是九華,就沒什麽說的啦。

回覆 bubuG 的帖子

我統計過,APS與SFA Band 1比例差不多,APS Band 1a比例高過SFA,高出(5-6%),高出的就是APS 22個男拔,收的太多了。去掉男拔因素,其它差不多。

如果我係棲主, 我會選SFA。請你自問打從未考直私開始, 應該已經知道仔仔25分, 9成9可以入到舊油天。但都決意加入考小一既戰團裡面, 為嘜?! 為就為想自己個仔試下可唔可以考到更高一線, 人人夢寐以求既學校。好啦~ 到依家考到, 又諗返轉頭要唔要舊油天。除非當初考直私係為左證明仔仔有幾叻。否則請盡快決定讓返個津校或私校位比有需要既家庭。

回覆 hkpapa852 的帖子

If you look at the secondary school allocation results of SFA, you can see that most of the Band 1A schools that SFA students allocated are either DSS schools (e.g. SPCC, DGS, DBS, HY) or subsidized schools with feeder primary schools (LSC, SMCC, SJC, MCS). The percentage of offer via Central Allocation should be relatively minimal. HTC and YWGS may be the only exceptions.

引用:回覆+bubuG+的帖子 我統計過,APS與SFA+Ba

原帖由 ymq 於 15-01-19 發表

我統計過,APS與SFA Band 1比例差不多,APS Band 1a比例高過SFA,高出(5-6%),高出的 ...
唔肯定究竟dbs 還是不是B1A😳

Good point. 要看看DBS今後幾年的DSE, 現在小一收生看來沒有影響,大家都認為DBS重視中文後,會come back. 如果長期無起色,DBS就是第二個九華。

hkpapa852  連成績都唔公佈.....  發表於 15-1-19 18:04
‹ 上一主題|下一主題