用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs SFA vs 舊油天
go

TSL vs SFA vs 舊油天

真心請教
1. 細仔,受谷,肯坐定,英文好,唔like中文,數強
2. 有龍妹(4月)
3. 住31網
4.等緊st paul college result

邊間好D?會快放位,不喜匆插

AGJ  唔like 中文, 上到小學死硬.   發表於 15-1-15 17:38

janelle427 發表於 15-1-15 16:23
真心請教
2. 有龍妹(4月)
唔Like中文讀官津中小可能會好辛苦,但中文唔好就算日後上到一線中學都無乜好結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:TSL vs SFA vs 舊油天

Spb

引用:真心請教 1.+細仔,受谷,肯坐定,英文好,

原帖由 janelle427 於 15-01-15 發表
真心請教
2. 有龍妹(4月)
SFA

SFA中文深過TSL好多。

Tsl , bcos of chinese

即TSL SFA > 油天

TSL 係好,但会唔会好free, 升中入傳統會唔慣 ?

SFA 同 TSL 那一間好D呢?

我同你一樣,不過㨂左TSL。因為仔仔喜歡,咁日后仔仔自負。

唔like中文。讀舊油天,應該辛苦,仲要係普教中。

同意樓上講,唔like中文上到神級一線中學都係無運行,小學都避唔到好耐。
tsl被外界感覺似平民國際學校唔重中文重外語,但事實唔係,佢地中文課程都深架。
為世襲龍妹我會hold舊油放tsl. Tsl係直資,簽左undertaking信就等於give up官津位。
為前景又如小孩跟得上,sfa 40年英小都唔係流既,符合英文强。但此校中文數學都好强,頂得住先得。compare tsl 升中派位會有啓示,最緊要清晰自己target那些中學。
綜合: 我會先drop tsl, hold 住sfa 舊油天等神paul coed. 中神paul應該都無選擇困難吧,擔心學費好過 唔中,你再在傳統英小及傳統中小揀。
講多句,貪世襲人之常情,可若龍妹力有不遞,世襲位只係害左佢。如哥哥非靠首名10分入選自行而是父母舊生分,龍妹他日都可用父母舊生分。

其實好難比較,有tsl offer又唔可以報油天,又冇理由唔要tsl offer,去搏大抽獎

呢個case, 中文先不用考慮, 返而要想妹妹的能力, 因哥哥入私校, 龍年效應下不代表妹妹大機會. 其次是家長的財力, 兩個讀私校都算重皮. 之後係交通, 兩個同校便好, 如不同可以照顧到嗎? 應該就近入學比較好. 如果我係你, 選油天無得輸.

Kawaii

引用:同意樓上講,唔like中文上到神級一線中學都

原帖由 kufubaby 於 15-01-15 發表
同意樓上講,唔like中文上到神級一線中學都係無運行,小學都避唔到好耐。
tsl被外界感覺似平民國際學校唔重 ...
好多謝你!分析得好好!
其實我都係諗緊油天vs TSL....好怕一放左津小会行錯路……

心儀SFA,怕只怕他跟唔到!

回覆 janelle427 的帖子

未讀就怕唔掂!如心儀sfs就去馬。唔試點知唔得。

回覆:janelle427 的帖子

小朋友只是K3, 仲有時間追,語文能力可有很大進步空間。我的小朋友幼稚園時對中文興趣不大,中文閱讀能力也比英文差好多,但到了小二中文卻成為了他最喜愛的科目。

kufubaby 發表於 15-1-15 18:56
tsl被外界感覺似平民國際學校唔重 ...
講得很好。

janelle427 發表於 15-1-15 20:30

心儀SFA……
係就急起直追la, 事不宜遲

你已經自行中咗油天但未註冊TSL, 定係諗下放唔放TSL去抽油天先?

如果係搏抽油天就無謂啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:你已經自行中咗油天但未註冊TSL,+定係諗下

原帖由 hkpapa852 於 15-01-16 發表
你已經自行中咗油天但未註冊TSL, 定係諗下放唔放TSL去抽油天先?

如果係搏抽油天就無謂啦! ...
25分中油天

引用:Quote:janelle427+發表於+15-1-15+20:30+心

原帖由 MrBeast 於 15-01-16 發表
係就急起直追la, 事不宜遲
thanks! will do so!