用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 二年級中作
樓主: helen830
go

二年級中作 [複製鏈接]

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-1-29+15:51+

原帖由 思思baby 於 15-01-29 發表
我上網見過一篇祝賀信SAMPLE:
親愛的表弟,
要加自己感想及期望,例如說「希望他下次再接再厲………………自己会以他為榜样………………」之類

回覆 little_yolky 的帖子

我女咪小二,中作佢話全班同學都一定寫到二百幾個字!不過多字又如何,更本達唔到學校要求,因為寫一大堆廢話!

scyauchris 發表於 15-1-29 17:05

我女咪小二,中作佢話全班同學都一定寫到二百幾個字!不過多字又如何,更本達唔 ...
係, 所以升咗小二, 作文未曾高分過。

longlokma 發表於 15-1-29 16:17
要加自己感想及期望,例如說「希望他下次再接再厲………………自己会以他為榜样………………」之類

...
唔得, 阿女寫咗, 老師叉咗, 話廢話, 唔可以祝下次再接再厲, 要寫下次都要拿冠軍

bobbob 發表於 15-1-29 15:54
唔寫廢話點寫到咁多字?其實阿老師expect寫啲乜?
老師好好架, 改唔順手俾個model answer你, 叫小朋友:背咗佢

我女作文個grade我接受到,只是老師未必接受到。老師comments是她作文是麻麻地, 咁是否暗示叫我要主意吓呢?  

醒目開學勳章

引用:Quote:bobbob+發表於+15-1-29+15:54+唔寫廢

原帖由 little_yolky 於 15-01-29 發表
老師好好架, 改唔順手俾個model answer你, 叫小朋友:背咗佢
老師果然係有出糧喎,唔比like都唔得

little_yolky    發表於 15-1-29 17:43

引用:Quote:bobbob+發表於+15-1-29+15:54+唔寫廢

原帖由 little_yolky 於 15-01-29 發表
那是該老師有問題了,老实講我会告訴阿女咁寫是可以嘅,不过老師有特別要求,功課就跟老師教的句子照做好了。有冇问其他班老師点改?

little_yolky  其他3班都唔駛背。  發表於 15-1-29 17:42

類似文体在TSA練習有好多,你比女睇下便知可以点寫

scyauchris 發表於 15-1-29 17:34

我女作文個grade我接受到,只是老師未必接受到。老師comments是她作文是麻麻地 ...
我囡囡作文個grade? sorry 我完全接受唔到。老師永遠只係叉, 然後派model answer, 大佬呀, 咁細個小朋友, 唔該你都解釋下點先叫做好, 點解佢咁寫有問題啦好唔好

longlokma 發表於 15-1-29 17:40
類似文体在TSA練習有好多,你比女睇下便知可以点寫
我無鬼理佢, 返正叫阿囡自己睇多D書, 背下詩詞咁, 一定好過睇埋D model answer

rainbowcov    發表於 15-2-4 11:06

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-29+16:17+要

唔得, 阿女寫咗, 老師叉咗, 話廢話, 唔可以祝下次再接再厲, 要寫下次都要拿冠軍  ...
這種是教育要嗎?只從分數出發,完全没考慮小朋友的學習動機!

model answer

little_yolky  我都O咗咀  發表於 15-1-29 23:06

回覆:二年級中作

邊間神校作文要甘顛??

little_yolky 發表於 15-1-29 15:29
從來無作過句

一開波就看圖作文, 最初50字, 然後80字, 100字咁。小一下學期寫賀咭, 便條。小二寫記 ...
原來我太睇小我女... 中文老師推薦佢參加校外作文比賽, 而家興未學行就去跑?

little_yolky  真係人都顛   發表於 15-1-29 23:06
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

skkeung 發表於 15-1-29 18:00
這種是教育要嗎?只從分數出發,完全没考慮小朋友的學習動機!
其實我都覺得阿女唔係好廢話, 尤其有D唔計分既作文練習, 老師叉佢哋咁多做乜, 又唔係錯別字, 又無嚴重語病。好似有一次作 "因為.....所以...." 既句子, 囡囡作 "因為十月一日是國慶, 所以我要表演", 老師就一個大叉, 改做 因為十月一日是國慶, 所以歌手要在台上表演", 我真係好想同老師講, 我個女真係因為國慶要上台表演維穩show, 囡囡唔知點解錯, 我就嬲到爆

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-1-29 23:05
其實我都覺得阿女唔係好廢話, 尤其有D唔計分既作文練習, 老師叉佢哋咁多做乜, 又唔係錯別字, 又無嚴重語病 ...
你女遇上咁既老師,真無運行,下年學校會轉老師嗎?

我小朋友每年主科老師會全部轉,

我覺幾好,因為萬一遇上唔好既老師都唔使年年佢教.

個老師真係有問題,整句句子意思已唔同,有家長日我一定會同老師理論。

CALVEN 發表於 15-1-30 07:01
你女遇上咁既老師,真無運行,下年學校會轉老師嗎?

我小朋友每年主科老師會全部轉,
唔一定會全換先死, 中文老師都好D, 數學先攞命。我囡數學已經唔多好, 點知連續兩年同一老師教, 阿囡話老師成日响黑板寫答案, 但佢唔知點解係呢個答案, 未諗到已經落下一題

引用:Quote:bobbob+發表於+15-1-21+14:06+我仔間

原帖由 little_yolky 於 15-01-21 發表
作句係佢作, 唔識寫既字教佢寫, 廣東話就教佢點寫返書面語。

新聞分享就慘了, 要同佢一齊讀新聞, 表達一兩 ...
我仔嗰時寫嘅感受來來去去都係嗰幾個形容詞

‹ 上一主題|下一主題