用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶
go

李國寶 [複製鏈接]

其實每間學校都各具特色,最緊要是否合學生的需要, 不要主觀角度去看…讓我簡單介紹
我仔讀哩間確實讀得好開心,入到佢喜愛的科學學會和籃球校隊,只上了兩個月學,英文明顯進步了,進校後發現其實學校和學生都十分努力,英文底子差是很難讀上。

關於學校:十分重視英文,紀律好嚴!(要睇返小朋友定唔定性,太活躍的真係比人勁warming,而且重視功課率。
認識的同學部份來自九龍區直資小學,和隔鄰油天的學生
中一到中三在校食午餐,3:40才放學,部分同學課後有拔尖及增潤(免費),所以小朋友好少接觸出面,唔容易學壞。
中一有6班,兩班是以英語為母語(多是港人,部分是印度,美國,南亞裔,韓國)佢地紀律好好入學都比主任screen過

特式:中英數三科分三個section什至6個section, 以中一入學試成績分,分強中差,十幾二十人一個 班, 小班教學,資源足夠律校好難做到,每班有兩個班主任

初中學科:
除了中文和歷史(包括中西史)普通話任教,其餘都是英文
英文,綜合科學,人民綜合科(地理和經濟),家政…

candysandra  你真係好詳細  發表於 15-1-15 21:48
   5    0    0    0
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

南亞裔學生會唔會曳?和蝦低年級香港學生?

引用:南亞裔學生會唔會曳?和蝦低年級香港學生?

原帖由 ernestchow 於 15-01-15 發表
南亞裔學生會唔會曳?和蝦低年級香港學生?
我也是擔心這分面的問題

回覆:KX 的帖子

沒有,他們相處很好,顏寶鈴,陳守仁也有南亞裔的學生,問題不大,反而擴闊視野

candysandra  完全同意!  發表於 15-1-15 21:50
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

回覆:Teamworks 的帖子

我仔都是李國学生,在校内是同外藉学生同班上課的班別,講真,学校D外藉学生,以我所見,品行分分鐘好過我地D中國人(當然有D較活潑,但不是壞),何必要帶有色眼鏡去看人呢?如真介意有外藉人仕既,我唸李國、顏宝玲呢D較國際化既学校未必啱你地啦!

引用:for+reference,+隔離油天派位太好,+每年派

原帖由 Teamworks 於 15-01-15 發表
for reference, 隔離油天派位太好, 每年派過百人入band 1中學, 以我所知, 在油天考全級90-100名或之後才會 ...
即係band 2B都會入李國寶?

引用:Quote:原帖由+Teamworks+於+15-01-15+發表f

原帖由 NurseSally 於 15-01-16 發表
即係band 2B都會入李國寶?
有機會的,因篩選過程除了成績,獎狀,重要操行, 我的小朋友有一個小同學成績是band1但操行B-因而落選…

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+15-01-16+發表

原帖由 Diane俊俊媽 於 15-01-16 發表
有機會的,因篩選過程除了成績,獎狀,重要操行, 我的小朋友有一個小同學成績是band1但操行B-因而落選…

...
Thanks!

‹ 上一主題|下一主題