用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中文大學的「資優計劃」
樓主: IloveJJ
go

中文大學的「資優計劃」   [複製鏈接]

請問有無人參加過 "繽紛世界──繪畫手藝創作室" ? 覺得如何?

BB618 發表於 16-4-8 09:19
當然會,每個報名學生都要進行評估,另外每個課程學位有限,一定唔會報就收,今次春季課程取錄名單已經見到 ...
阿仔今次有報名參加中大資優課程, 學校都有寫推薦表格仲幫手寄埋申請表, 唔知中文幾時會唔會通知有冇得評估呢?

yee8001 發表於 16-4-27 17:40
阿仔今次有報名參加中大資優課程, 學校都有寫推薦表格仲幫手寄埋申請表, 唔知中文幾時會唔會通知有冇得評估 ...
其實學校唔係幫手寄出,只是推薦表格內容學校有指引,不能給家長知。另外,中大一定有得評估,評估後才決定收哪些學生的。

Anniemun 發表於 16-4-27 18:01
其實學校唔係幫手寄出,只是推薦表格內容學校有指引,不能給家長知。另外,中大一定有得評估,評估後才決定 ...
謝謝回覆,我覺得課程都幾貴,如果收就試下讀,唔收就慳翻d錢😊

引用:Quote:BB618+發表於+16-4-8+09:19+當然會,

原帖由 yee8001 於 16-04-27 發表
阿仔今次有報名參加中大資優課程, 學校都有寫推薦表格仲幫手寄埋申請表, 唔知中文幾時會唔會通知有冇得評估 ...
交齊資料一定有得評估,大概評估前1-2個星期會收到通知信~

yee8001  謝謝回覆  發表於 16-4-28 11:20

想問有無人報過中學組力學與幾何課程(靠記憶類似課程
名稱),難入嗎?

未諗過越級挑戰, 中大又咁遠 !!

點知上星期 課程主任 突然叫我地報, 仲遲寄表格; 但之後既 follow up 就家長自己跟 !! 昨日 confirm 中大已收到報名表, 但未知 21 還是 28 號去做 test

太急, 都未考慮清楚 !! 剛睇完你地 comment 有 D 後悔, 極有可能浪費了!!

引用:未諗過越級挑戰,+中大又咁遠+!!+點知上星期

原帖由 準媽咪 於 16-05-11 發表
未諗過越級挑戰, 中大又咁遠 !!

點知上星期 課程主任 突然叫我地報, 仲遲寄表格; 但之後既 follow ...
阿囝好鍾意喎,話要繼續報!

eg123 發表於 16-5-11 14:19
阿囝好鍾意喎,話要繼續報!

嗯 ! 替你高興呢 !
老公其實唔贊成報中大, 因佢覺得 跟出面 既課程內容 可能近似, 但學費卻相當.........

我見教授人員系博士級, 所以抱住不妨一試心態 ; 但剛才睇完其他前輩描述, 又怕名不副實 ; 始終 代價不菲呢 !!

其實 中大課程 有無筆記既呢 ? 咁家長可以知道小朋友玩左咩囉

引用:Quote:eg123+發表於+16-5-11+14:19+阿囝好

原帖由 準媽咪 於 16-05-11 發表
嗯 ! 替你高興呢 !
老公其實唔贊成報中大, 因佢覺得 跟出面 既課程內容 可能近似, 但學費卻相當... ...
每堂有功課,D功課用嘅繪圖表我都末用過,係大學畫3D图图表,朋友做建築都会用到, 都幾有趣的體驗。

引用:請問有無人參加過+"繽紛世界──繪畫手藝創

原帖由 cwclsh 於 16-04-18 發表
請問有無人參加過 "繽紛世界──繪畫手藝創作室" ? 覺得如何?
我囝囝上讀過,覺得好好玩,今次暑假報左科學

準媽咪   替你高興  發表於 16-5-12 12:40

回覆 準媽咪 的帖子

報名前有講座可以了解多些,基本上收小三以上,有人問小二報名,講者說要看小朋友是否適合,現在報名人數增加,學額不夠。。。。

eg123 發表於 16-5-11 20:17
每堂有功課,D功課用嘅繪圖表我都末用過,係大學畫3D图图表,朋友做建築都会用到, 都幾有趣的體驗。

...

嘩 ! 3D ! 但系系高年級課程吧?

我仔小二生, 挑戰三年級課程呢 !

Rachelmummy2008 發表於 16-5-12 07:09
回覆 準媽咪 的帖子

報名前有講座可以了解多些,基本上收小三以上,有人問小二報名,講者說要看小朋友是否 ...

都知道供不應求, 所以從未想過越級挑戰囉 !

仔報左 2 科, 加家長講座, 都已 $800 了!

準媽咪 發表於 16-5-12 12:39
都知道供不應求, 所以從未想過越級挑戰囉 !

仔報左 2 科, 加家長講座, 都已 $800 了!
只要同學有能力,這些課外增潤課程越級挑戰都好合理。

Anniemun 發表於 16-5-12 18:40
只要同學有能力,這些課外增潤課程越級挑戰都好合理。

希望有機會上堂啦 ! 否則就算下年升小三, 老公都未必會同意再報 !

剛收到中大信, 去做評估 ;
結果要 6月底先有, 唉!  唔敢報其他 興趣班, 怕撞期, 但外邊好多團體已開始報名 !!

請問各位前輩, 上堂會有超時下課既可能嗎 ? (都見到課長有 3個鐘頭咁長)

準媽咪 發表於 16-5-16 15:45
剛收到中大信, 去做評估 ;
結果要 6月底先有, 唉!  唔敢報其他 興趣班, 怕撞期, 但外邊好多團體已開始報名 ...
我上過兩個course, 都算準時放, 遲放都係5分鐘內

setom 發表於 16-5-16 16:38
我上過兩個course, 都算準時放, 遲放都係5分鐘內

啊 ! 好, 謝謝你 !

咁搵 D 儘量唔撞時間既野佢玩下啦 !  
(雖然有難度 ! )

引用:Quote:Anniemun+發表於+16-5-12+18:40+只要

原帖由 準媽咪 於 16-05-13 發表
希望有機會上堂啦 ! 否則就算下年升小三, 老公都未必會同意再報 !
乜唔係要升小四才學報咩?

‹ 上一主題|下一主題