用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!李國寶中學同李兆基書院邊間好啲? ...
樓主: KX
go

急!李國寶中學同李兆基書院邊間好啲?

回覆 sum-yan 的帖子

我覺得2間banding 從今年DSE結果看,應該是差不多。不過用收生標準,好似李兆基是高一點。

回覆:急!李國寶中學同李兆基書院邊間好啲?

李國寶和李兆基我都陪朋友去參觀過,只可以講,比較直資中學,李兆基唔係我杯茶!

引用:李國寶和李兆基我都陪朋友去參觀過,只可以

原帖由 Xbot 於 15-01-18 發表
李國寶和李兆基我都陪朋友去參觀過,只可以講,比較直資中學,李兆基唔係我杯茶!

...
why?

...
可否詳解?

CFSS & SSGC

...
你朋友最後揀咗邊間?

其實,親身去不同直資中學的開放曰,都好容易會睇到各校的分別,是不是自己想小朋友入讀的直資中學。

由於每人對直資學校的要求不同,所以只可以說李兆基不是我杯茶!但可能其他jm會喜歡。

回覆:Xbot 的帖子

講得好!其實真是最好自己去親身感受一吓,先會知是否真的喜歡,我仔舊年升中,面試過好多学校,但到面試過李國寶後,佢話佢超喜歡李國寶,一定要讀呢間,之後李國收左,我地留左位,等埋抽獎結果(派甲二第二志願),經同仔討論過後,佢都話要讀李國,到現在,仔都很喜歡学校,成绩亦幾理想,所以未親身感受過,好難話好或不好!和就算要問意見,最好問番在該校讀緊的用家,資料先較正確(補充:李國是band1C-2a的全英文學校,主要收band1学生的,李國由於有外藉学生,所以英語環境極理想,而学校極著重中文科,教的中文程度,完全和津官校一樣,和十分著重教文言文,而我仔和其他同学大多亦是band1学生),不了解的人,請了解清楚先發佈資料,以免誤導他人。

引用:講得好!其實真是最好自己去親身感受一吓,

原帖由 kachunma 於 15-01-20 發表
講得好!其實真是最好自己去親身感受一吓,先會知是否真的喜歡,我仔舊年升中,面試過好多学校,但到面試過 ...
但係李國寶註冊要交了小六學生資料表正本,仲可以大抽獎嗎?

kachunma  第2階段收生是可以抽獎的   發表於 15-1-20 07:42

回覆:KX 的帖子

我朋友個女係b1a生,結果有多間直資校取録。但佢地最終選了李兆基,理由係近,他們住天水圍區。我覺得浪費了多個好機會丶好學校選擇。如果選中央派位,又一定中第一志願,但我朋友目標係直資校,佢唔 buy 官津校。結論係不同人有不同原因,不同選擇。

引用:我朋友個女係b1a生,結果有多間直資校取録

原帖由 Xbot 於 15-01-21 發表
我朋友個女係b1a生,結果有多間直資校取録。但佢地最終選了李兆基,理由係近,他們住天水圍區。我覺得浪費 ...
我小朋友都係b1a,都係鍾情直資。請問你朋友有邊間收?唔考慮搬屋嗎?

引用:Quote:原帖由+Xbot+於+15-01-21+發表我朋友

原帖由 KX 於 15-01-21 發表
我小朋友都係b1a,都係鍾情直資。請問你朋友有邊間收?唔考慮搬屋嗎?

...
小朋友成績咁好根本這幾間都收,同意每個人心中的尺不同,只有揀合適的喜歡的給小朋友就行 ^^

FRUTIPS  嗯, 以往是的, 但不清楚之後會不   發表於 15-1-23 18:42
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

Xbot 發表於 15-1-21 07:49
我朋友個女係b1a生,結果有多間直資校取録。但佢地最終選了李兆基,理由係近,他們住天水圍區。我覺得浪費 ...
近家很重要,減少花費在交通的時間,多啲時間讀書。

引用:Quote:原帖由+kachunma+於+15-01-20+發表講

原帖由 KX 於 15-01-20 發表
但係李國寶註冊要交了小六學生資料表正本,仲可以大抽獎嗎?
我都想問,咁都得咩?

回覆:hyngok 的帖子

李國第二階段的收生,是可抽獎的

KX 發表於 15-1-21 08:16

...
我朋友都有用BK,所以我不方便說太多有關他的事.  搬屋涉及很多的因素和問題,我都不便問他這等私人問題.

不用私下 pm 我,每個 b1a 小朋友能力不同,小朋友亦有不同才能,無法比較,無人知不同的直資校係睇中小朋友那方面的能力,又或家庭背景。

kachunma 發表於 15-1-21 21:04
李國第二階段的收生,是可抽獎的
請問是否直資都可以大抽獎?  點樣揀?

回覆:shirleyfcl 的帖子

大多直資收左都是不可大抽獎的,以我知暫時只有李國宝第二次收生既学生先可玩埋抽獎

FRUTIPS  嗯, 以往是的, 往後還是不是就要   發表於 15-1-23 18:49

回覆 kachunma 的帖子

明白,揾宜資唔使心急