用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 三間小學,sfa 高主教 英華 如何選擇呢? ...
樓主: evil
go

三間小學,sfa 高主教 英華 如何選擇呢? [複製鏈接]

引用:YW+啦。一條龍。 +

原帖由 bubuG 於 15-01-16 發表
YW 啦。一條龍。
YW 轉直資學生今年才中一。相信YW College會愈來愈好。

英華啦!又近又有中學。
高小遠,而SFA升中又黎過喎。

樓主決定了去邊間呢?

Jane1983 發表於 15-1-15 10:48
回覆 evil 的帖子

考好勁的中學,吾係只睇學術,仲睇體藝。你考第一,分分鐘吾考第五果個考到的學校。
如果咁叻仔係SFA考今級第一就真係唔洗擔心. 無體藝都唔緊要, 大把學校要佢呢

回覆 熊牛不兩立 的帖子

我小朋友仲細,但身邊有朋友已為仔女升中打算。
仔女讀書叻,家長期望會更高,一班就一個第一,品學兼優、學術獎就幾個,年年打拼,吾係話小朋友吾夠打,但壓力不輕。小學時期,學術不可少,但全人發展、心理健康都有緊要。

引用:自行一係咪一定要選直屬學校? +

原帖由 snow228 於 15-01-16 發表
自行一係咪一定要選直屬學校?
正路自行一定會擺直屬入去,除非間直屬中學唔係自己杯茶,
萬一唔好彩,派得唔理想,去到扣門,你估學校會唔會考慮自行唔揀佢嗰位同學?

回覆:三間小學,sfa 高主教 英華 如何選擇呢?

英華

ec2004 發表於 15-3-10 12:52
正路自行一定會擺直屬入去,除非間直屬中學唔係自己杯茶,
萬一唔好彩,派得唔理想,去到扣門,你估學校會唔 ...

如果肯定係B1生....自行階段唔揀自己中學都無你乎....統一放乙1....超大機會要收番你(除非位少過B1生)

高記...江湖傳聞...已講明乙1唔填高中...派位水左唔好番去求位...聽番黎乍~~~

hkpapa852  你呢頭答完, 佢即刻又開帖問過..   發表於 15-3-11 10:40
‹ 上一主題|下一主題