用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 三間小學,sfa 高主教 英華 如何選擇呢? ...
樓主: evil
go

三間小學,sfa 高主教 英華 如何選擇呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+15-01-15+

醒目開學勳章 貢獻勳章

Gerard 發表於 15-1-15 13:20
如果高記都讀唔到頭60名入中學,係SFA只會更差,高記中學對外人收全級頭幾名,係SFA打生打死可能都係入高記 ...

hmm... 如果响SFA考頭100名,甚至120,都係band 1
至於升唔升到比高記好嘅學校,仲要睇有無抽獎運,未必關學校事

不過同意,响高記考唔到頭60,去到SFA名次一定更差

但另一樣要留意嘅係交通問題,瞓多d,個人都醒d,e+ d細路好難要佢地早瞓,但近d,遲dd起身,學習能力都高d啦!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+15-01-15+發表高記

原帖由 Gerard 於 15-01-15 發表
如果高記都讀唔到頭60名入中學,係SFA只會更差,高記中學對外人收全級頭幾名,係SFA打生打死可能都係入高記 ...
嘩!原來高記中學咁難入,thanks

回覆:三間小學,sfa 高主教 英華 如何選擇呢?

同樣理論,如果sfa讀到頭60名,可更上一層樓,更多選擇

想請教sfa音樂和藝術和體育不足,考中學有影響嗎?

snow228 發表於 15-1-15 15:49
同樣理論,如果sfa讀到頭60名,可更上一層樓,更多選擇
RC小學考頭60,升中可以安心唔考其它學校等升RC中學,SFA考頭60內,甚至頭10內,升中時都一定要出去考學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-15 16:11
RC小學考頭60,升中可以安心唔考其它學校等升RC中學,SFA考頭60內,甚至頭10內,升中時都一定要出去考學校 ...

你試問吓RC考頭20有無出去考學校......我知既唔少囉

我又見過SFA考頭20....係煩入边間B1a中學囉....係幾個offer果隻

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-1-15+16:39+編輯

原帖由 mcl203 於 15-01-15 發表
通常SFA頭20名的小朋友係小四五已試考出去其他神校!

ppmmbb 發表於 15-1-15 16:56
通常SFA頭20名的小朋友係小四五已試考出去其他神校!
我識果個唔係囉....SFA fans....從未担心升中
只係担心要揀邊間最適合.... !!!

英華

我就會睇小朋友學習模式邊間佢同家長support到有幾多,3間都唔同style。

英華

mcl203 發表於 15-1-15 16:33

你試問吓RC考頭20有無出去考學校......我知既唔少囉

我又見過SFA考頭20....係煩入边間B1a中學囉....係幾 ...

咁好正常丫,反正乙一填番RC都必入,咁自行兩間搏到盡都好正路。

至於SFA,考頭二十名但若唔好彩自行失手,落到乙一咪又係等運到。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

自行一係咪一定要選直屬學校?

snow228 發表於 15-1-16 09:13
乙一唔放直屬中學等於放棄用直屬位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:自行一係咪一定要選直屬學校? +

原帖由 snow228 於 15-01-16 發表
甲一應該唔係,視乎邊間,以前聖心咪要放自己學校囉,但乙一要放直屬

咁有細佬跟尾,邊間會高機會益到細佬呢?

If you are happy with YW College, choose YW and then no need to worry about the secondary school allocation.

If you are in a good school net like 41 or 12, you may consider to choose SFA as your back up and try your luck at Central Allocation.

YW 啦。一條龍。

‹ 上一主題|下一主題