用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 689叫幼稚園提供全日性服務
樓主: lauwingtai
go

689叫幼稚園提供全日性服務

回覆:689叫幼稚園提供全日性服務

小學已經全曰,幼稚園都要唔贊成囉

回覆:lauwingtai 的帖子

首先我做緊既行業被列入可輸入內地專材,事前完全無諮詢過。跟著睇到話要幼稚園行全日制,我簡直覺得政府係完全無理會香港人既生活,份所謂既施政報告可以掉入垃圾桶。

回覆:689叫幼稚園提供全日性服務

堅離地城!學位不多,還搞全日制!忽!

回覆:ahyu_0805 的帖子

可能遲下佢建議增加代母,咁未連生都唔使囉,佢唔係應該鼓勵人重視家庭咩,依家叫人唔好照顧自己既小朋友,係咪傻嫁

引用:可能遲下佢建議增加代母,咁未連生都唔使囉

原帖由 wingyan2011 於 15-01-16 發表
可能遲下佢建議增加代母,咁未連生都唔使囉,佢唔係應該鼓勵人重視家庭咩,依家叫人唔好照顧自己既小朋友, ...
可能有輸入代母計劃。

受到警告

引用:689叫幼稚園提供全日性服務,我先唔講689既

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bubuG 發表於 15-1-16 23:56
可能有輸入代母計劃。
b6一早有專餵母乳架奶媽行業....不過係比大人用lor... 痴線架!

引用:全日制會即時引致學位減少,學費增加增加學

原帖由 idkuromi 於 15-01-15 發表
全日制會即時引致學位減少,學費增加
增加學校數量遠追不上學位需求量,以及師資問題 ... 最快浮現出來
贊同

回覆:lauwingtai 的帖子

大陸劣質中文用「全日性」,香港一直用傳統中文「全日制」。

原帖由 lauwingtai 於 15-01-15 發表
689叫幼稚園提供全日性服務,我先唔講689既語病問題,要幼稚園半日轉全日?佢係咪白癡架?咁咪所有幼稚 ...
等d人湊仔湊到虛脫, 咪唔會上街囉放假情願休息,無力遊行示威

癈人講癈話,
真係癈到呢,
689所做一切為b6而做,
從來沒為港人着想

其實政策任佢改,有乜計?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

廣告不是叫家長每日至小比1小時小朋友自由活動嗎?
返全日已用7個鐘,仲點樣每日自由一個鐘呢?

但事實有好多家長都掙全日O既學位

引用:但事實有好多家長都掙全日O既學位

原帖由 poodlema 於 15-01-22 發表
但事實有好多家長都掙全日O既學位
學位都唔夠..仲要cut..佢點變d 學校出泥呀..
講真而家都無話爭唔爭..有學校收都開心到暈..
只係佢甘講要變做全日制..係咪有需要先..
育嬰園緊要d 囉

原帖由 lauwingtai 於 15-01-15 發表
689叫幼稚園提供全日性服務,我先唔講689既語病問題,要幼稚園半日轉全日?佢係咪白癡架?咁咪所有幼稚 ...
唔經大腦講野

一個由人民真正選出黎既政府對我地真係好重要, 只少D政策真係會為我地諗多D, 唔會只向著祖國交代, 所以我好尊敬曾經為我們香港人付出過血和汗的一班學生, 他們比我地呢班只係會在網上留言既家長勇敢, 他們深深地打動了我, 也令我多關心了社會原來已發生了咁多問題! 想改變現狀既家長, 希望到了投票的日子, 你們可以用你們的選票去表達, 呢個係最起碼而又合法既表達方法!

qqqjulie 發表於 15-1-23 12:13
一個由人民真正選出黎既政府對我地真係好重要, 只少D政策真係會為我地諗多D, 唔會只向著祖國交代, 所以我好 ...

qqqjulie 發表於 15-1-23 12:13
一個由人民真正選出黎既政府對我地真係好重要, 只少D政策真係會為我地諗多D, 唔會只向著祖國交代, 所以我好 ...
老實講,如果政府係為市民好,係咪市民選出黎其實大家冇咁關心,就係對市民唔好,先想有得選擇,照而家既發展,到時可以選既,其實好似畀返歷任特首你選咁,呢三個選邊個,分別有幾大?
大家都係父母,而家既情況就好似,父母話搵錢好緊要,話搵多d錢都係為左個家,所以個心只係去左搵錢,子女心聲唔聽,子女需要唔聽,當子女覺得父母唔理佢,結果情緒爆發,家庭暴力發生,要報警處理,雖然雙方都有責任,但我會覺得父母責任大d,權力大的一方係咪責任都大d?

講到投票,我真係覺得好難投,兩邊畀我既感覺都好似為自己為私利咁,真係好羨慕台北有柯文哲...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.