用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 689叫幼稚園提供全日性服務
go

689叫幼稚園提供全日性服務 [複製鏈接]

689叫幼稚園提供全日性服務,我先唔講689既語病問題,要幼稚園半日轉全日?佢係咪白癡架?咁咪所有幼稚園學位少一半?佢知唔知培正幼稚園要成萬人掙二百幾個位架?轉左全日,咪成萬人掙百幾個位?競爭大一倍?咁咪變相叫人一出世去補習?唔係點做一萬份之一百啫!
我成日都話,香港d怪獸家長係政府特登迫出黎,小學直資化、小學全日制、TSA、呈分試,樣樣都推小朋友&家長落火坑,而家搞埋幼稚園,最好你地d大人細路個個日溫夜溫、日補夜補就最開心,一出世就溫書,狀元愈多人愈好,學聯愈少人愈好。
   1    0    1    0

大個仔架喇...癲少陣啦..拜託...

點解唔鼓勵起多幾間日託嬰園? 起多幾間全日性幼稚園?
而要而家架幼稚園由半日變全日... 傻的嗎?

回覆:689叫幼稚園提供全日性服務

佢邊會用腦諗呀!佢啲仔女去曬外國,理得香港小朋友同家長死。

瘋狂的言論

方便跨境學童?唔駛搭三個鐘車返三個鐘學咁蝕,全日制可以搭三個鐘車返七個鐘學?

Cutemom0808  bingo  發表於 15-1-15 16:04
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

換個眼光睇,香港D全職媽媽也可休息下啦!

提供全日性服務 禾C6會好歡喜

什麼資助私幼會令教師薪酬複雜化,所以現在不可以....講到依家D資助幼稚園有資助就無咁既問題咁,D家長有補錢讀書架......佢D廢話已經唔想聽....唔怪得香港咁多問題啦,佢係用D種態度做事......

開多幾間育嬰園仲好啦

呢條友同班智囊都係垃圾

只想大陸人利益,遲D有寄宿幼稚園,唔洗日日中港兩邊走

Cutemom0808  agree  發表於 15-1-15 16:05

夠勒!!!
想點呀!香港大部份家庭都係公一份、婆一份,有幾多人有錦既福份可全職湊B,小朋友禁細個根本就應該抽多d時間自己湊,仲鼓勵人放佢喺幼稚園全日?當然唔排除有d家庭係需要呢項服務,但大前題係唔該唔好因為錦令到d學位再進一步緊張!痴線,香港媽媽真係受夠了!

lcyfrankie 發表於 15-1-15 12:42
只想大陸人利益,遲D有寄宿幼稚園,唔洗日日中港兩邊走
so true

我本人冇興趣幼稚園番全日,寧願番part time早些放工,自己對佢多D。
但對雙職家長,吾想長時間對著工人或長老,可能有此需要。
但我都驚會變質,到時番全日放學後仲要學其他野,小朋友真係好慘

全日制會即時引致學位減少,學費增加
增加學校數量遠追不上學位需求量,以及師資問題 ... 最快浮現出來

不如增加社區托兒服務,幫到真正需要家庭啦

係啦, 問題個核心係超級唔夠託兒服務吖嘛, 所以D全日班先至俾人爭崩頭, 但唔好向半日班埋手吖嘛唔該! 知唔知我哋係咁報幼稚園, 係咁面試, 最終可能得一兩個唔滿意嘅OFFER? 而家根本唔夠學位(不論全日/半日)!仲要同B6爭!  689同D廢柴官員幾時會下台呀? 完全唔知道民間疾苦!

引用:點解唔鼓勵起多幾間日託嬰園?+起多幾間全日

原帖由 KonnyGreen 於 15-01-15 發表
點解唔鼓勵起多幾間日託嬰園? 起多幾間全日性幼稚園?
而要而家架幼稚園由半日變全日... 傻的嗎? ...
咪就係,其實好多家長都好需要托嬰園。唉,係香港讀書既小朋友真係要承受好大壓力同競爭唔舒援下都算,仲要幼稚園都全日,細細哥人仔,唔好逼到咁啦

‹ 上一主題|下一主題