用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國樓市
樓主: moviemovie
go

英國樓市   [複製鏈接]

Sheep006 發表於 15-2-9 20:41
回覆 Macau媽媽 的帖子

我知咁之前系英國邊區呢?果區唔好咩?
之前係Lincolnshire 亞囡覺得間學校吾係咁適合自已咪轉囉

离London遠嗎?果到天氣無Devon咁好咩?

Sheep006 發表於 15-2-9 21:02

离London遠嗎?果到天氣無Devon咁好咩?
Lincolnshire離London坐的士要3個幾鐘, 我唸Devon天氣好d

回覆 demio 的帖子

你地一般買apartment定house呢?系唔系一定要經agent?有無人可以話卑我知在英國買樓的成個過程呢?

有無剛剛在英國買樓的JM可以分享一下

我仔也係Devon讀書, 而我都去睇過,空氣好,環境唔錯,治安好,天氣不會太凍或太熱

Macau媽媽    發表於 15-2-9 22:29

梁媽媽 發表於 15-2-9 10:58
回覆 Fate 的帖子

昨天看樓盤展, 在 Manchester 的現樓 (新樓), 物業代理商保証頭兩年必租出及回報, 看來 ...
朋友在Manchester 買一個兩房,亦是有保證收租回報2年,朋友打算當渡假屋。故不給管理公司收租。另我和她亦買一個利物蒲單位及車位,租期5年保證回報,每季收租入戶口。管理公司是發展商及當地地產商,故完五年後亦可代放租。所以應看發展商信譽,交那管理公司租出。我未看過展銷,不知Agent 是否可靠。如你買是現樓,安全感大一些。我們兩個都是樓花,今年可收樓。但早排買13.1-13.2,滙價就....
朋友2007年買一獨立屋豪宅自住,升了約7成,賣了再換大屋自住。又是早排滙價問題,貴了對換。樓不是炒賣,只作保值便可。

Sheep006 發表於 15-2-9 21:52
回覆 demio 的帖子

你地一般買apartment定house呢?系唔系一定要經agent?有無人可以話卑我知在英國買樓的 ...
同香港一樣,只是上網比律師親眼見証簽名,不是當面吧。apartment 及house 就看你用途吧。

noel2010 發表於 15-2-9 23:19
朋友在Manchester 買一個兩房,亦是有保證收租回報2年,朋友打算當渡假屋。故不給管理公司收租。另我和她亦 ...

想問一下, 買apartment 都係leasehold 有租期,新樓的現在是租期多少年呢?

回覆 samkee 的帖子

我間1/1/2014 起999年。

noel2010 發表於 15-2-10 01:02
回覆 samkee 的帖子

我間1/1/2014 起999年。
年期咁長就唔駛擔心。

samkee 發表於 15-2-10 02:28
年期咁長就唔駛擔心。
唔好意思, 想問租期 leasehold  , 有乜影響? 有何要留意?
梁媽媽

回覆 梁媽媽 的帖子

即香港有些lease term 到2047, 有些是99年或999 年期。地租問題吧。

當時問律師亦不知,要叫律師問發展商,在合同內寫上。樓花便做不到land search,但可在y tube 看起樓進度,發展商定期拍片。因我是屋苑第三期,第一期及二期已收樓,第四期又動工中。希望一切順利!

我都係做緊功課,有錯請指正。

與香港有類似但又唔完全一樣,香港賣地係使用權Leasehold,土地都係屬於政府
UK 有分freehold 及 leasehold, freehold 就土地及物業永久屬於擁有者,leasehold就係使用權,但個擁有者未必係政府。買House的話通常係freehold, 單位就leasehold多,二手要查清楚係邊樣,leasehold的話要睇年期,太短就要注意。

http://hoa.org.uk/advice/guides-for-homeowners/i-am-buying/leasehold-v-freehold-whats-the-difference/

回覆 noel2010 的帖子

請問你買UK邊區?幾大幾多錢?价唔价意分享吓呢?

回覆 noel2010 的帖子

你啲樓系幾年前買嫁?Liverpool 房幾多錢?車位又幾多?HK啲車位依家都唔平。
咁你點看DEVON?你系唔系都有小朋友系UK讀書所以先投資英國樓呢

其實我都系想買間自住順便看阿仔,有無邊區好介绍呢?謝謝

回覆 Sheep006 的帖子

倫敦買樓都唔易,特別近幾年保守黨上台,新樓數目減少,基本係個賣家市場,成交價往往比叫價高。

我地舊年中開始諗住買屋,跟住做左好多功課,例如考慮交通、治安、回報及負擔能力等,最後決定在倫敦外圍的小鎮買,定左地點後開始網上睇屋,但好多時只有最近一星期推出的二手屋先有可能買到,因為價錢合理的,好可能推出幾日就比人買走,餘下的一係就叫價高,或者係好爛的。

我地某星期三決定星期六去睇屋,但只係約到星期二或之後推出的屋,因為星期一推出的已經約滿人,唔再接受睇屋。到左星期六,去睇的幾間屋都類似openhouse,好熱鬧好多人睇。頭一間我地係第一個客,得我地可以慢慢睇,不過的跟住的好多人,一間屋可以同時有幾批客睇,於是有啲客睇廚房時,其他客就睇客廳或者樓上,幾乎仲旺過旺角。

我地睇中一間,要跟住星期一正午前比一個暗標價,仲要附上銀行月結單或者貸款批核信,証明有足夠錢去買,我地係cashbuyer,通常係好有利條件,亦比開價高幾千鎊,但最後都唔成功,我估成交價起碼比叫價高一萬鎊以上。

新屋方面我地亦關注左某些樓盤好耐,但佢地每次只推出幾個單位,好多當天早上就賣哂,睇新聞倫敦有啲新樓好似以前香港咁,有買家前一晚就去排隊。

我地知道某樓盤星期六會有新屋推出,我地仲諗好唔好學人地咁早一晚去排隊,但英國好凍,夜晚得零度,真係驚凍死都未到天光。於是決定當天早上五點先出發去排隊,但星期五遲遲都未見佢有網上公佈,就打電話去問,點知佢話都唔知有乜嘢買o架,因為由公司決定,佢地都係當天早上先知,聽佢咁講,我地當堂企o左係度,究竟第二朝去定唔去?因為唔同出旺角,我地來回要五六個鐘。(待續)

Sheep006  Thx  發表於 15-2-11 17:01

我買的樓只有125年leasehold。

利物浦的樓我不太喜歡,。地方太多黑人,好似沒落的工業區,沒有太大商業發展,房屋只有AlbertDock那邊比較保值。
Hello everybody~~!

回覆 skIII 的帖子

其實很喜歡買house, 但投資的話,house一來大(地方大,銀碼大),二來將來會有很多維修的地方(如外wall,花園,屋頂),所以買apartment好似容易些。
如果自住,我喜歡house~~~
我係隔山買牛,一般推在香港的樓盤都不會有house,就算有都不是我呢d一般市民可以買到。
Hello everybody~~!
‹ 上一主題|下一主題