用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慈小學 請問慈雲山基慈小學難入嗎?
go

請問慈雲山基慈小學難入嗎? [複製鏈接]

統一派位好像只有49個位,如果甲、乙部都放第一,有機會嗎?請問是屬於邊個banding呢?升中易入到協和嗎?Thanks.

1    0    0    0

byronfung 發表於 15-1-14 23:43
統一派位好像只有49個位,如果甲、乙部都放第一,有機會嗎?請問是屬於邊個banding呢?升中易入到協和嗎?T ...
係區內二線尾學校,唔算熱門,升中派位約有28%升讀一線中學,放乙一應該入硬
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 15-1-15 13:20
係區內二線尾學校,唔算熱門,升中派位約有28%升讀一線中學,放乙一應該入硬
...
如果得28%.. 分分鐘甲一都穩入喎

hkpapa852  所以我無叫佢放甲一囉!   發表於 15-1-15 13:24
恐龍家

回覆:hkpapa852 的帖子

噢,原來是二線尾....,

回覆:小曳人 的帖子

如果是二缐尾,咁要再考慮下值唔值得咁博?但新校長好似愈來愈積極

byronfung 發表於 15-1-19 23:40
如果是二缐尾,咁要再考慮下值唔值得咁博?但新校長好似愈來愈積極
其實45網裡面大多數學校既升一線中學比例都差唔多, 慈天, 兩間聖文德, 聖博德, 基華, 彩雲聖若瑟, 可立, 都係3X%
最突出係兩大熱門之一既嘉諾撒(新蒲崗)有超過45%...... 真鐸, 伊斯蘭XX, 陳南昌夫人又無乜升中資料睇到.

另一大熱錦泰,又係唔公佈升中資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題