用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 玫小派band 1 中學多嗎?
樓主: GCRuby
go

玫小派band 1 中學多嗎? [複製鏈接]

引用:唔知玫小同漢華又怎樣比。 +

原帖由 MMVV 於 15-01-29 發表
唔知玫小同漢華又怎樣比。
我同你一樣!

kellyfan 發表於 15-10-29 16:53
我同你一樣!
我都係

玫中係津校,之前話會轉直資唔知轉唔轉得成,玫中不嬲私資好,每年都有唔少學校入local大學同overseas大學,以前5個band入面,一路都响band2,3,其實差極有個譜

回覆:hkpapa852 的帖子

可能多外籍學生,外籍學生直升玫中唔理Banding都唔奇

回覆:玫小派band 1 中學多嗎?

我可以比小小意見大家,我們是灣仔區,上年小一派位不好,派第八自願,好失落,之後幼稚園校長比意見我地,試下去玫小叩門,當然其他小學也有去叩,最後只有玫小收,其實叩門是好多余的!
由頭到尾我都從未想過會讀玫小!到現在自已覺得沒有揀錯了!玫小是英文學校,也是普教中,在學校裏老師同學生大部分都是講普通話和英文,開學到現在,英文默書默左兩次,我仔都唔合格,班主任就WhatsApp我,問我佢溫習的情況,班主任十分有愛心,並說有問題就要同佢溝通,這是我意想不到的,還叫我不用擔心,就會幫我跟進,而且每天功課不多,雖然我個仔仲係朦朦地,但佢會學得好開心,佢地有活動,老師會send番啲相俾我哋睇,反而見返幼稚園啲家長,有個讀太古小學,佢話太好多功課,個女5開心,當初佢揀太古小學,係想5係咁出名,應該5多功課,點知灬
上星期五學校英語日,有攤位遊戲玩,又開心一天!週末又5使做功課Lu
不過,佢地課程都是深的,每日都會閱讀!三測三考!還要學西班牙語!總之小朋友到野,讀得開心就是一間好學校!

回覆:玫小派band 1 中學多嗎?

玫小和st Louis 比, 那一間比較好?

引用:我可以比小小意見大家,我們是灣仔區,上年

原帖由 畯然媽 於 15-11-05 發表
我可以比小小意見大家,我們是灣仔區,上年小一派位不好,派第八自願,好失落,之後幼稚園校長比意見我地, ...
請問除了學費、車費、飯錢,還多不多其他雜費嗎?

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

catcc2000 發表於 15-1-24 15:05
我兩個堂細佬都係玫小,一個imperial college master,一個美國PhD, 我亞仔現在也在玫小,一d都唔hea,但讀 ...

多功課嗎?謝謝

畯然媽 發表於 15-11-5 01:37
我可以比小小意見大家,我們是灣仔區,上年小一派位不好,派第八自願,好失落,之後幼稚園校長比意見我地, ...

三測三考,小朋友相當忙碌,仍有時間去玩嗎?

kvvvcheung 發表於 16-11-3 13:30
三測三考,小朋友相當忙碌,仍有時間去玩嗎?

講真,我d小朋友冇時間玩

見到咁多前輩讚玫小,我都想分享吓。細仔今年叩門入,開學到而家都非常開心,班主任好細心又有愛心。成績方面,我仔最怕英文同普通話,返學後2樣都叫做克服咗。個人認為,玫小教學其實不俗,亦可令小朋友建立自信心和對學習産生興趣。

[/url

回覆:fionaytwong 的帖子

請問除學費外,其他費用多嗎?我有朋友讀幼稚園,說好多交錢的

doraemon622 發表於 16-11-9 19:54

玫幼除了PN貴d,幼稚園K1-3學費都唔過$2,600,茶點唔過$250,相比好多幼稚園我覺得好平,所以我也不太明白點解有人會說貴?如果話要交獎券,自由參與,老師並沒有給家長壓力喎(emoji)

doraemon622 發表於 16-11-9 19:54
每月基本都係飯$,茶點$同校巴。

回覆:bor_bor 的帖子

ths

如K班$2600語境這麼好及學校環境大而好,算是抵讀了。

pirudi 發表於 16-11-9 21:43
玫幼除了PN貴d,幼稚園K1-3學費都唔過$2,600,茶點唔過$250,相比好多幼稚園我覺得好平,所以我也不太明白 ...
非常認同

回覆 fionaytwong 的帖子

Can you tell more about the curriculum and the school and how this can induce your son's interest in study?
There's dictation every week and 3 exams (usually after holiday?) a year.  will the children feel the pressure in study?  understand that RHS is not easy. and just worry it takes a lot of time to catch up.  

課程內容都是很傳統嗎?
功課多唔多抄寫呢?

老實講,只係開學3個月唔夠,好似默咗5次書,2次英小測/1次常小測/2次數小測,比想像中“chur",啱啱考完試,可能我冇咩要求,我仔未有壓力😂😂😂個人認為,學校教得唔錯,因為我仔冇補習,但大致應付到。我一向著重小朋友品格多D,所以成績過得去我就收貨😜功課方面,有中\英詞語、句子抄寫但唔多,每日大約4樣功課,有時功課堂會做咗1、2樣。

[/url
‹ 上一主題|下一主題