用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 玫小派band 1 中學多嗎?
樓主: GCRuby
go

玫小派band 1 中學多嗎?

回覆:玫小派band 1 中學多嗎?

我兩個堂細佬都係玫小,一個imperial college master,一個美國PhD, 我亞仔現在也在玫小,一d都唔hea,但讀得算開心

聽聞玫小今年愛好高幼生, 出左好多offer比佢地...

tan888  高主教?  發表於 15-1-28 12:13

大家都係天主教, 正如聖公會既小學都愛收聖公會系幼稚園.

引用:聽聞玫小今年愛好高幼生,+出左好多offer比

原帖由 GCG 於 15-01-28 發表
聽聞玫小今年愛好高幼生, 出左好多offer比佢地...
因為高幼校長講過,唔好只考多人報嘅小學,佢提議可以揀d競爭小d嘅學校,玫小係其中一間佢提及嘅。可能係咁,多左高幼生去考。

Yes..

回覆:hkpapa852 的帖子

首先我並不是想和你辯論,只是想講出最近收到的資訊討論一下。

本來我乙一想揀太古,但畫班導師轉述2位現任家長, 和我細女玫幼家長的經驗(其大仔/女正讀太古), 都反映學校麻麻(學校整體表現,不是計升中成績排名)... 我聽到的是第一身家長意見, 而你應該只是從數據看吧。

反而玫小,我和一起等校車的小學家長傾, 他們都頗滿意學校的表現。黃校長亦是很有心辦好學校, 其實除了要交學費和學校離家較遠外,我是頗心儀玫小的。

另外灣仔中學網選擇不多,但其一線和東區一線不同層次。以我所知中學校網跟小學網,但也可以轉成居住地址的校網。如現在入讀灣仔校網小學,小朋友如到時成績標青,可留在灣仔網。如普普通通,屆時轉回東區亦可以, 進可攻退可守。不是嗎?

引用:首先我並不是想和你辯論,只是想講出最近收

原帖由 twllc 於 15-01-28 發表

本來我乙一想揀太古,但畫班導師轉述2位現任 ...
你上website睇下school bus 啦,玫小太古那邊都8點先上校車架

twllc 發表於 15-1-28 20:13

玫小比太古好沒有異議,但係何以見得CCSC , BPS, St mark's , 中婦不比灣仔網一線,以上呢4間入 local degree 響50-70%內

twllc 發表於 15-1-28 20:13

升中可選住址網係啱, 不過自己要考慮一D問題, 呢度唔講呢D住

至於太古是否整體麻麻, 玫小較關愛, 呢樣我唔知, 只不過係同一所學校, 不同人都會有不同感受, 用番半杯水既道理, 其實係家長心態問題, 就好似住緊一間三星級酒店, 要求有四星級服務但得不到時, 以及住緊三星級酒店, 酒店主動提供四星級服務呢兩種情況

當然, 除咗升中成績, 選校時還有其它不少因素可以考慮, 但大家真係有辦法攞到所有自己想要的資料, 而所有資料又是客觀而準確嗎?

以升中成績嚟睇, 玫小不算一線學校, 但亦不能排除該校在其它方面的能力

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:gsrover 的帖子

我不是說東區一線校不好,我一直在東區長大的,當年(20年前)只有BPS 和CCSC較出名(我指英中), CCSC當時也只是地區名校而已。但當時華仁皇仁已是更高層次了。

至於民生, 中婦, 聖馬可應該是近幾年(不知有否1x年)才成為一線的,但我相信不是住港島區的人,大部份不會知道這些是一線校。

醒目開學勳章

回覆:twllc 的帖子

太古麻麻地嗎?可以講多少少資料嗎?我仲打算擺太古第二以策安全tim.  咁睇黎我派唔到第一志願的話都係疊埋心水讀玫小好了。

醒目開學勳章

回覆:twllc 的帖子

雖然名氣唔夠大,不過平心而論東區果幾間成績都好好,只係名氣冇灣仔果幾間咁大。

如果玫小同太古,成績差不遠,大家都無中學(玫中不考慮吧),我寧願揀間免費的⋯連校車4千幾一個月,用喺其他地方更好啊。

論語境,玫小無得輸!

回覆:玫小派band 1 中學多嗎

唔知玫小同漢華又怎樣比。

引用:唔知玫小同漢華又怎樣比。 +

原帖由 MMVV 於 15-01-29 發表
唔知玫小同漢華又怎樣比。
一間西化,一間親中,我個人不太接受左派學校,而且如論英文,一定玫小勁,佢所有 subjects 都用英文教。
不過漢華就平好多!

引用:回覆+viscattery+的帖子 我小學係基灣,中

原帖由 sallyksleung 於 15-01-22 發表
回覆 viscattery 的帖子

我小學係基灣,中學瑪利曼,當年精英班出來的自己上到英中,英文追得好辛苦,但小 ...
Very true. In my days, that's 28 years ago. 30 out of 40 in my class got in band 1 school. At Paul convents, St. Paul sec, st FRANCIS. 再勁個d 入at Paul co edu, ying Wah, bps. 我排3x入玫中。但d英文都好揪得,之後入大學的大部分是玫小上的。英文係好強。ps 我媽媽是玫小退休英文老師。我依家俾個細女入番玫幼。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-23+12:30+

原帖由 hkpapa852 於 15-01-23 發表
漢華算band 2頭?冇乜人入到大學喎

聽日知結果,不妨睇下呢度。

請問如果玫小同高小又怎麼比?