用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 玫小派band 1 中學多嗎?
樓主: GCRuby
go

玫小派band 1 中學多嗎?

Charlotte_mom 發表於 15-1-23 09:56
只睇一線津校官校

灣仔:

版主唔明我想講咩嗎?

灣仔升中主要得3間揀, 點解? 睇下上年灣仔本區中學既統一派位學位分佈:
中學名稱

統一派位非保留學額

皇仁書院

聖公會鄧肇堅中學

男女

香港真光中學

瑪利曼中學

嘉諾撒聖方濟各書院

聖保祿中學

香港華仁書院

再睇下東區:
中學名稱

統一派位非保留學額

庇理羅士女子中學

張祝珊英文中學

男女

聖馬可中學

男女

筲箕灣官立中學

男女

香港中國婦女會中學

男女

港島民生書院

男女

嘉諾撒書院

金文泰中學

男女

灣仔區得3間有15個位以上, 東區間間都有50個位以上.
東區除咗少咗男性神校, BPS, 張祝珊, 中婦, 聖馬可呢幾間, 級數都唔差得過灣仔4大女校呀!

bobbob  我都覺得東區派位穩陣啲   發表於 15-1-23 15:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

咁我的確無研究有幾多個位, 而家我明你"主要"意思了
東區又的確不嬲都話band one位過剩的, 睇家長要求有幾top了

Charlotte_mom 發表於 15-1-23 10:47
咁我的確無研究有幾多個位, 而家我明你"主要"意思了
東區又的確不嬲都話band one位過剩的, 睇家長 ...
咁你唔駛煩升中嘛!

D人成日以為灣仔同中西區中學網好, 選擇一定多. 其實根本係無乜選擇

好果D中學, 差唔多間間都有直屬小學, 入到既機會就....... 機會較高既(多D學位俾人抽)嚟嚟去去都係得個1,2間, 結果又係爭崩頭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jelly-pudding 發表於 15-1-22 19:00
咁如果,太古小學同玫小都係大約35%左右派band one. 一個東區一個灣仔區,又會點揀呢? 大家分享吓

...
我會揀太古, 原因如下:
1. 睇番太古過去幾年升中成績都不斷進步, 加上不少用家都話學校近年係有心攪到間學校, 值得期待
2. 相反, 以玫小既歷史, 多年嚟仲係浮浮沉沉係中游位置, 就連聖雅各, 寶血等小學近年升讀一線中學比例都比玫小出色(超過50%), 真係懷疑佢要花幾耐先可以變得更好.
3. 太古免費, 用係玫小既學費可以花係其它方面

bobbob  但玫小英文會較好  發表於 15-1-23 15:30

引用:Quote:jelly-pudding+發表於+15-1-22+19:00

原帖由 hkpapa852 於 15-01-23 發表
1. 睇番太古過去幾年升中成績都不斷進步, 加上不少用家都話學校近年係有心攪到間學 ...
認真問,如果真係咁發霉,派到嗰三寶,咁你又認為玫小直得讀嗎?講地區,可以轉返東區住址。

MMVV 發表於 15-1-23 11:46
認真問,如果真係咁發霉,派到嗰三寶,咁你又認為玫小直得讀嗎?講地區,可以轉返東區住址。

...
你指邊三寶? 14網三寶? 12網唔只三寶喎!

引用:Quote:MMVV+發表於+15-1-23+11:46+認真問,

你指邊三寶? 14網三寶? 12網唔只三寶喎!
佛x, 啟x和北雲x

MMVV 發表於 15-1-23 11:58
佛x, 啟x和北雲x
北雲X下年變12網. 今年入咗日後升中都變咗灣仔網, 但有幾多人入到一線中學係一個謎

佛X其實都唔算好差, 校務報告個升中派位個圖表中, 入到一線中學都有~25%

啟X就幣D, 校務報告講明得17%左右, 即係要全級頭8位先得

引用:Quote:MMVV+發表於+15-1-23+11:58+佛x,+啟x

北雲X下年變12網. 今年入咗日後升中都變咗灣仔網, 但有幾多人入到一線中學係一個謎

佛X其實都唔算好差, 校 ...
咁我明,咁玫小同漢華又點此,雖則漢中是中中,但現有兩班英文班,將來到升中隨時好似福中變英文學校,而且一條龍,好似股票咁買佢前景。

MMVV 發表於 15-1-23 12:11
咁我明,咁玫小同漢華又點此,雖則漢中是中中,但現有兩班英文班,將來到升中隨時好似福中變英文學 ...

漢華中學算係二線中至頭既學校, 但唔知小學有冇得呈分. 如果無呈分, 升中想走都麻煩

回覆:玫小派band 1 中學多嗎?

12網,除非讀到有直屬、聯繫嘅小學,否則升中都幾閉翳架

回覆 hkpapa852 的帖子

本人新手, 請問玫小有無呈分?

引用:Quote:jelly-pudding+發表於+15-1-22+19:00

1. 睇番太古過去幾年升中成績都不斷進步, 加上不少用家都話學校近年係有心攪到間學 ...

tan888 發表於 15-1-23 14:50
回覆 hkpapa852 的帖子

本人新手, 請問玫小有無呈分?
玫小唔係一條龍學校, 一定有呈分.

如果佢唔呈分, 恐怕無乜人吼

tan888  thx  發表於 15-1-23 15:43

bobbob  但玫小英文會較好

其實我覺得係官立嘉道理, 大坑李陞讀既學生, 英文一定唔會差過大多數官津/私立/直資小學既學生

講開又講埋中西區中學網, 2014一線中學統一派位學位分佈:
中學名稱

統一派位非保留學額

英皇書院

聖類斯中學

英華女學校

聖嘉勒女書院

聖士提反女子中學

聖若瑟英文書院

高主教書院小學部

男女

一眼睇晒, 有幾多間一線中學學位係可以抽.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-23+15:46+

bobbob  但玫小英文會較好
但英文程度只係其中一個因素,校風,朋輩嘅影響都重要架,始終李陞大坑、嘉道理都較少人讀,想問情況都唔係咁易

咁真係14網三寶同玫小,應該都選玫小吧?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-23+發表

原帖由 CarlTsoi 於 15-01-23 發表
咁真係14網三寶同玫小,應該都選玫小吧?
我覺得末必去到咁。

MMVV 發表於 15-1-23 19:04
我覺得末必去到咁。
其實14網唔中乙一都係入3寶多