用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 玫小派band 1 中學多嗎?
樓主: GCRuby
go

玫小派band 1 中學多嗎?

醒目開學勳章 王國長老

乙二聖雅各, 乙三寶血, 機會夠膽講係零

引用:乙二聖雅各,+乙三寶血,+機會夠膽講係零

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-21 發表
乙二聖雅各, 乙三寶血, 機會夠膽講係零
所以呢⋯依家好多「專家」真係

cyhh 發表於 15-1-21 12:49
所以呢⋯依家好多「專家」真係
可能D"專家"睇得周星馳既戲多, 志願係做"整X專家"呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都覺得呢個"專家"............., 佢話大B同細B in 小學係無分別, 細B唔會"舌"抵喎

引用:Quote:原帖由+puffy0305+於+15-01-19+發表

原帖由 cyhh 於 15-01-19 發表
走得到應該唔會唔走,現在係出名差嘅b3中學喎,有感情都係咁話啦,想轉直資又未轉,而且轉都唔代表一時三刻 ...
我放基灣要玫小.....唔怪得基灣call 我reconfirm....但我真心鍾意玫小英文強

viscattery 發表於 15-1-21 21:15
我放基灣要玫小.....唔怪得基灣call 我reconfirm....但我真心鍾意玫小英文強

...
可惜, 香港教育只得英文強係唔夠..... 而且如果B1比例只係得35%-40%左右, 個人覺得唔係太值得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

其實冇話值唔值得... 我屋企最近滬江,大抽獎放第一機會都大,但我應該大機會唔填... 我都喜歡功課唔太多(相對滬江)和灣仔中學校網多d

hkpapa852  差唔多, 唔可以叫大  發表於 15-1-22 09:45
hkpapa852  滬江放乙一都會同12網抽軒上差唔   發表於 15-1-22 09:45

twllc 發表於 15-1-22 09:42
其實冇話值唔值得... 我屋企最近滬江,大抽獎放第一機會都大,但我應該大機會唔填... 我都喜歡功課唔太多(相 ...
其實你有冇認真研究過灣仔中學網? 其實無咩選擇可言, 反而東區好得多.

回覆 viscattery 的帖子

我小學係基灣,中學瑪利曼,當年精英班出來的自己上到英中,英文追得好辛苦,但小學谷慣所以都ok當年瑪利曼除左小學升上去那班同學,最叻就係玫小上的

引用:回覆+viscattery+的帖子 我小學係基灣,中

原帖由 sallyksleung 於 15-01-22 發表
回覆 viscattery 的帖子

我小學係基灣,中學瑪利曼,當年精英班出來的自己上到英中,英文追得好辛苦,但小 ...
我老公當年都係咁,佢係華仁,佢果班最叻果堆係玫小上,𣎴過咁多年,唔知而家點啦。

引用:Quote:viscattery+發表於+15-1-21+21:15+我

原帖由 hkpapa852 於 15-01-22 發表
可惜, 香港教育只得英文強係唔夠..... 而且如果B1比例只係得35%-40%左右, 個人覺得唔係太值得
...
我唔想佢比功課逼到睇書時間都冇...依然會試抽華仁,但st Jo 同軒小真係唔敢......我希望佢多D時間思考。自己當年都係基灣,六年小學......七,八樣功課一日,但返半曰咋....

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-22+發表

原帖由 viscattery 於 15-01-22 發表
我唔想佢比功課逼到睇書時間都冇...依然會試抽華仁,但st Jo 同軒小真係唔敢......我希望佢多D時間思考。自 ...
不過如果升band 1 小學得40%qotua 都有些危,呢樣野玫小真係好鬼尷尬,如果學校開宗明義叫學生唔好讀佢玫中,盡量試band 1學校,可能數年後,band 1 quota 會提升。佢而家就係比中學困死左發展,因為band 1學生入玫中教暑可能只當你band 2 學生,佢地學校咁運作係困死自己,阻礙玫小發展。

MMVV 發表於 15-1-22 14:06
不過如果升band 1 小學得40%qotua 都有些危,呢樣野玫小真係好鬼尷尬,如果學校開宗明義叫學生唔好讀佢玫中 ...
"因為band 1學生入玫中教暑可能只當你band 2 學生,佢地學校咁運作係困死自己,阻礙玫小發展"

你知唔知Banding比例點計出嚟嫁? 唔知就咪亂講!

haha sally, 玫小上到marymount,都是好辛苦。唉,可以的話,小學就marymount就好了。可惜只讀過中學,自行時無得加分。

引用:Quote:MMVV+發表於+15-1-22+14:06+不過如果

原帖由 hkpapa852 於 15-01-22 發表
"因為band 1學生入玫中教暑可能只當你band 2 學生,佢地學校咁運作係困死自己,阻礙玫小發展"

你知唔知Ban ...
指教,指教,我既念係,每間學校band 1 quota %每年都是由教署assign的, 而quota %是由教處電腦追溯返該小學現讀中學學生成绩而分配。

MMVV 發表於 15-1-22 15:03
指教,指教,我既念係,每間學校band 1 quota %每年都是由教署assign的, 而quota %是由教處電腦追溯返該小 ...
你去研究下, 咩係呈分試, 同埋咩係Pre-S1, 同埋Pre-S1對學校Banding比例既影響先啦.

簡單D講, Banding比例唔會因為有B1學生去咗B2/B3學校少咗.
加上呢幾年升中仲係處於出生率低既年代, 升讀一線中學既人數, 多數學校應只會俾實質Banding比例好(因為不少B2生都派到B1中學), 所以呢35%-40%, 即使係有小部份B1生甘願留係玫中, 但誤差應該不大(我估祗有不到5%上落).

醒目開學勳章

回覆:玫小派band 1 中學多嗎

因為玫小全英文教,所以小朋友升上傳統band one 英中的話由於英文底子好,好自然其他科都較易明白理解,成績自然好

醒目開學勳章

回覆:hkpapa852 的帖子

咁如果,太古小學同玫小都係大約35%左右派band one. 一個東區一個灣仔區,又會點揀呢? 大家分享吓

jelly-pudding 發表於 15-1-22 19:00
咁如果,太古小學同玫小都係大約35%左右派band one. 一個東區一個灣仔區,又會點揀呢? 大家分享吓

...

灣仔區升中主要得3間一線中學揀, 東區選擇多好多, 起碼有8間

醒目開學勳章 王國長老

只睇一線津校官校

灣仔:
瑪利曼, 鄧肇堅, 聖方濟各, 聖保祿, 真光, 華仁, 皇仁
東區:
嘉諾撒, 張祝珊, 婦女會, 民生, 聖馬可, 金文泰, 庇利羅氏

拿, 數漏唔好意思先

點數都唔止3間, 況且此一線不同彼一線lor